Beninli Kadınlar, Menemen'de Çömlek Yapmayı Öğrendi - Son Dakika
Güncel

Beninli Kadınlar, Menemen'de Çömlek Yapmayı Öğrendi

Beninli Kadınlar, Menemen\'de Çömlek Yapmayı Öğrendi

Batı Afrika'daki Benin Cumhuriyeti'nden gelen 8 kadın, İzmir'in Menemen İlçesi'nde aldıkları çömlek eğitimini tamamladı.

16.01.2013 14:19

Batı Afrika'daki Benin Cumhuriyeti'nden gelen 8 kadın, İzmir'in Menemen İlçesi'nde aldıkları çömlek eğitimini tamamladı. Beninli kursiyerler, Menemen Belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin'i makamında ziyaret ederek, yaptıkları çömlekleri hediye etti.

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Menemen Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '2012 Türkiye'de Beninli Çömlekçilerin Eğitim Programı' kapsamında, Batı Afrika'daki Benin Cumhuriyeti'nden gelen 8 kadın eğitimini tamamladı. Beninli kursiyerler Menemen belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin'i makamında ziyaret etti. Tahir Şahin, toprak sanatında Menemen'in ileri bir düzeyde olduğuna ve ününün ülke dışına taştığına dikkat çekti. Şahin, "Benin'de toprak sanatı ile uğraşan kardeşlerimiz, makine ile üretimi burada aldıkları eğitimle öğrendiler. Türkiye'nin en iyi ustalarından birisi olan Bilal Deniz'den eğitim aldılar. Belediyemiz ve TİKA işbirliğinde yürütülen proje kapsamında kendilerine makine desteği de sağlanacak. Beninli kadınların burada aldıkları eğitimler sonucunda öğrendiklerini, kendi ülkelerindeki vatandaşlarına öğretmek için büyük çaba sarf edeceklerine yürekten inanıyorum" dedi.

Beninli kadınlara toprak işçiliğinin inceliklerini öğretmenin yanı sıra, Foça, Kuşadası, Şirince, Selçuk gibi ören yerlerine düzenledikleri gezilerle Türkiye'yi yakından tanımalarının da sağlandığını kaydeden Şahin, "Benin ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin bu gibi projelerle gelişeceğine inanıyoruz. Türkiye ve Benin, hep kardeş olarak kalacaktır" dedi.

ÇOK MENUN KALDIK

Benin Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı Sanatkarlar Daire Başkanı Emmanuel Sodokin de başarılı bir eğitim programı gerçekleştirildiğini ve iki ay süresince her şeyin çok güzel geçtiğini söyledi. Sodokin, "Burada çok güzel karşılandık. Türk misafirperverliğinden çok memnun olduk. Menemen Belediye Başkanımız ve ekibine, Bilal Deniz ustamıza, Benin Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun'a, TİKA Afrika Masası Temsilcisi Mehmet Şamil Emin'e çok teşekkür ediyoruz. Artık tanıştık ve birbirimizi biliyoruz. Şimdi bu dostlukları daha da güçlendirmeliyiz" dedi.

BENİN'E İLGİ ARTTI

Benin Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun ise Benin ve Türkiye ilişkilerinin resmi olarak Benin Cumhurbaşkanı'nın 2012 Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaretiyle başladığını hatırlattı. Çömlek eğitimi projesinin de bu ziyaret sırasında şekillendiğini kaydeden Aysun, "Bu proje tam anlamıyla başarıya ulaşmıştır. Bundan sonraki projelere köprü olacağı ve devamının geleceğine yürekten inanıyorum. Projenin yankı bulması sonucu Benin'e gitmek isteyenlerin sayısında artış oldu. Geçen yıl 10 kişiye vize verdik. Bu ay şu ana kadar 11 vize verildi" dedi.

Ziyaretin sonunda İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun ve Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, projede emeği olan kurumların yöneticileri ile kursiyerlere plaket ve Menemen'e özgü toprak vazolardan hediye etti. Kadın kursiyerler, ayrıca şarkı söyleyerek de teşekkür etti. - İzmir/ Menemen

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beninli Kadınlar, Menemen'de Çömlek Yapmayı Öğrendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement