Borç Yapılanmasında Geri Sayım Başladı - Son Dakika
Güncel

Borç Yapılanmasında Geri Sayım Başladı

Borç Yapılanmasında Geri Sayım Başladı

10 Eylül'de yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun için Urfa'da şimdiye kadar toplam 4 bin 495 kişinin başvurduğu açıklandı.

23.10.2014 11:57

10 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanunla borçların yapılandırılmasına ilişkin olarak basın toplantısı düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürü İsmail Ünlü yeni yasayla ilgili detaylı bilgiler verdi.

Harran Otel'de düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Ünlü hem göreve yeni başladığı için hem de yeni yasanın getirdikleriyle ilgili bilgi vermek için toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Toplantının başında Urfa'ya ait aktif çalışan, kayıtlı, kayıt dışı çalışanlar, SGK prim borcu olanlar, işveren ve işyerleriyle ilgili bilgi veren Ünlü, SGK'ya toplam borcun 300 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Borçların yapılandırılması için şimdiye kadar toplam 4 bin 495 başvuru aldıklarını belirten Ünlü, yapılandırılacak borç miktarında yaklaşık olarak 80 milyon TL'nin silineceğini söyledi. Borçların yapılandırılması için son tarih olarak 31 Aralık tarihini hatırlatan Ünlü, vatandaşların SGK birimlerine başvuru yapmalarını istedi. Ünlü daha sonra slaytla yeni kanunun neler getirdiğini açıkladı. İşte yeni kanun kapsamındaki değişiklikler:

DOĞUM BORÇLANMASI

Doğum borçlanmasındaki 2 çocuk için şartı 3 çocuğa çıkarıldı. 4b ve 4c'li kadınlara da borçlanma hakkı getirildi.

GSS

5510/60 (g) kapsamındakiler (GSS primini kendisi ödeyenler) 6 ay içinde gelir testine başvurmaları halinde geriye dönük tescil tarihi itibariyle prim tahakkuk ettirilecek. 60g kapsamında resen tescil edilip bu kanundan önce gelir testini yaptırıp asgari ücretin 2 katından az çıkanlardan primlerini ödemeyenlere de geriye dönük tescil ve tahakkuk yapılacak. Ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılanların GSS bildirimleri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu yatırılacak. Primleri yine bu kurumlar tarafından ödenecek

4B SİGORTALILARI
Esnaf sicil veya odalarına kayıtlı olup mevzuata uygun kayıt yapılmadığı tespit edilerek Kurumdaki hizmetleri iptal edilen 4b'lilerin; 22.3.1985 ten sonraki prim ve cezalarını 31.12.2013 e kadar ödemeleri şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan geçerli sayılacak. Tarım Bağkurlularının mevzuata uygun kayıt yapılmadığı tespit edilerek Kurumdaki hizmetleri iptal edilenlerin tescil tarihinden 31.12.2010'a kadar olan prim ve cezalarını 31.12.2013'e kadar ödemeleri şartıyla sigortalılıkları başlangıçtan geçerli sayılacak. Tevkifata istinaden geriye dönük kaydedilenler bu kapsamda değildir. Bu kanundan sonra kayıtların mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal yapılmayacaktır.
İŞVEREN

4b'lileri ve jokeyleri kendi mevzuatlarına göre kayıt yapan kurum ve kuruluşlar hakkında 10.09.2014 tarihi itibariyle 3 ay içerisinde sigortalı bildirimlerini yapmaları durumunda İPC uygulanmayacak. Uygulananlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iade ya da mahsup edilmeyecek. İŞKUR kursiyerleri için de 6ay içerisinde bildirim yapılırsa yukarıdaki şartlar geçerli olacak.
Yurtdışından 3 aylığına iş için gelen ve yurtdışında sigortalı olduğunu belgelendirilenler sigortalı sayılmayacak. Sigortalı yada tüzel kişilerin kusurundan kaynaklanmaması şartıyla Kurumca noksan tahakkuk ettirilen primlerin tespiti halinde fark primin borç aslına gecikme zammı "tebliğ tarihinden itibaren" uygulanır. 31.12.2013 tarihine kadar ödenmek kaydıyla işyerlerinin ödenmemiş prim eğitim katkı payı ÖİV ve damga vergisi borçlarından 100 TL altında olanların tahsilinden vazgeçiliyor.

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLAR

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar 4a kapsamında sigortalı sayılacaklar.

YURTDIŞI BORÇLANMASI

Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere borçlanma hakkı getirildi. Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde hüküm bulunması halinde Türkiye'deki girişinden önce akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Türk vatandaşlığından çıkarılanlar ve akit ülkedeki sigortalılık başlangıç tarihinin kabulü için dava açanlar, açtıkları davalardan feragat etmeleri halinde bu süreleri borçlanabilecekler.

MADEN

Yeraltı işlerinde çalışanlar için izinli raporlu, tatil günleri, kurs, hazırlık süreleri gibi zamanlar için fiili çalışma yada risklere maruz kalma şartı aranmadan fiili hizmet zammı uygulanacak. Maden işyerlerinde 20 yıldır çalışanlar için yaş şartı 55'ten 50'ye indirildi. Soma'da vefat edenlerin hak sahiplerine gün ve sigortalılık şartı aranmadan aylık bağlanacak. Kuruma olan her türlü borçları terkin edilecek. Eksik primleri maliye bakanlığı ödeyecek. Ana-babaya asgari ücretten az geliri olma ve başka aylık almama şartları aranmaksızın aylık bağlanacak.

DİĞER

Kurum, fatura denetimi konusunda kriter koymak, alternatif ödeme modelleri oluşturmak, bu konularda tespit-denetim yaptırmak için hizmet alımı yapabilecek.

Kurumca ödenen aylık ve gelirlerin 12 ay boyunca tahsil edilmemesi halinde aylıklar durdurulacak.

Kurum müfettişlerince yapılan soruşturma esnasında, Kurum alacağı tahsilinin riske gireceği öngörülürse SHS'lerin muaccel ve müeccel alacaklarının ödemesinin alacakla orantılı miktarı durdurulabilecek. Ünlü, sunumun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Borç Yapılanmasında Geri Sayım Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement