Bu elma bahçesi 700 futbol sahası büyüklüğünde - - Son Dakika
Güncel

Bu elma bahçesi 700 futbol sahası büyüklüğünde -

Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre. Bu dev bahçeden toplanan 20 bin ton elmanın bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

15.09.2014 12:17

METİN BOLAT - Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre. Bu dev bahçeden toplanan 20 bin ton elmanın bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Ereğli ve Niğde arasındaki 7 bin dönüm alan üzerine kurulan işletme, Avrupa'nın tek parça halinde en büyük meyve bahçelerinden biri olma özelliğini taşıdığı belirtiliyor. Yatırımın 1999 yılında başladığı bahçedeki elmalar hem yurt içi hem de yurt dışına gönderiliyor.

Yaklaşık 1,5 milyon ağacın bulunduğu ve son derece modern olan tesiste, güneş, dolu ve rüzgar gibi doğal etkilerden ağaçları korumak için bahçenin üzeri de fileyle kaplı.

- Don olaylarına karşı 104 rüzgar pervanesi bulunuyor

Don olaylarına karşı 3-4 derece avantaj sağlayan 104 rüzgar pervanesi bulunuyor. Dalgıç pompalarla yer altından su çıkarılan bahçe içinde damla sulama havuzları, personel koğuşları, idari binalar, yemekhane, bekçi evleri, misafirhane, malzeme depoları, personel lojmanları gibi üniteler yer alıyor.

- Elmada iz olmaması için pamuklu eldiven kullanılıyor

Bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre mesafe bulunan ve sabit 180 kişinin çalıştığı tesiste, personel sayısı ürün hasadının yoğun olduğu dönemlerde 500'e kadar çıkıyor.

700 futbol sahası büyüklüğündeki bahçede çalışan işçiler, özel eğitimden geçiriliyor ve pamuklu eldiven kullanmaları sağlanıyor. Bahçede, 20 bin ton elma üretiliyor.

- 12 çeşit elma üretiliyor

Bahçede Ziraat Mühendisi olarak çalışan Ali Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ali ve Bülent Özler kardeşlere ait tesiste 12 çeşit elma üretildiğini söyledi. Hasadın Ağustos ayından başlayıp Ekim'in sonuna kadar sürdüğünü aktaran Aydın, her çeşidin hasat kriterlerinin farklı olduğunu, analiz yaptıktan sonra toplama işlemine geçtiklerini ifade etti.

Aydın, elmaların iç piyasa ve dış pazarda tüketildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Rusya, Almanya Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İç piyasada ise marketlere gönderiyoruz. Elma toplama işlemine çok önem veriyoruz. Elmalarda darbe ve parmak izi olduğunda pazar maliyeti düşüyor. Bu nedenle işçilerin eğitimine önem veriyor ve sürekli uyarıyoruz. Hata yapan olduğunda yeniden eğitim veriliyor. İşçiler elmayı avuç içine alıyor yandan yukarıya doğru kıvırıyor. Bu şekilde elma toplanıyor. Bu yüzden zaten pamuklu özel eldiven kullanmalarını sağlıyoruz."

- Patentli elma var

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu ise elmacılığın ilçede geniş alanda yapıldığını bildirdi. Adana ve Mersin'den gelen üreticilerin ilçeden arazi satın alıp üretim yaptıklarını vurgulayan Soylu, "İlçede, 40 bin dekara yakın kapalı elma var. Bu bahçede özel bir çeşit yani patentli bir elma yetiştiriliyor. Böyle modern bahçeler bizi mutlu ediyor. Bu tür yerler ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.

-Ali Aydın röportaj

Bu elma bahçesi 700 futbol sahası büyüklüğünde -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bu elma bahçesi 700 futbol sahası büyüklüğünde - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement