CHP'ye İktidar İçin 'Kalkınma' Şartı Koydu - Son Dakika
Güncel

CHP'ye İktidar İçin 'Kalkınma' Şartı Koydu

CHP\'ye İktidar İçin \'Kalkınma\' Şartı Koydu

Chp Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata, CHP'nin kalkınmacı bir parti olması durumunda Ak Partili seçmenin yaklaşık yüzde 15'nin, MHP'li seçmenin ise yarısının CHP'ye oy vereceğini öne sürdü.

10.10.2014 12:07

Chp Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sencer Ayata, CHP'nin kalkınmacı bir parti olması durumunda Ak Partili seçmenin yaklaşık yüzde 15'nin, MHP'li seçmenin ise yarısının CHP'ye oy vereceğini öne sürdü. Prof. Dr. Ayata, beyaz yakalıların yükselen değer olduğunu, CHP'nin bu hazineye sahip çıkması gerektiğini savundu.

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından Kaya Termal Otel'de düzenlenen 'Yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından İzmir ve Türkiye' konulu konferans düzenlendi. CHP genel başkan yardımcılarının, araştırma şirketi sahiplerinin, siyaset bilimcilerin ve gazetecilerin gün boyu üç oturumda gerçekleştirecekleri konferansın açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, bir siyasi parti seçmen davranışındaki değişimleri ne kadar iyi anlarsa seçmenin taleplerini ne kadar iyi değerlendirirse siyasi hedefine ulaşması o ölçüde başarılı olacağını anlattı.

"OY KAZANMAK ASLANIN AĞZINDA"

Sosyoloji Profesörü olan Ayata, 2000'li yıllarda siyasi arenaya dört siyasi partinin yerleştiğini, AK Parti ve CHP'nin oylarının toplamının yüzde 70'in altına düşmediğini belirterek, MHP ve HDP oylarının da sağlam bir temele oturmaya başladığına dikkat çekti. Seçmenin en az yüzde 15'inin 'bana parti fark etmez. Söylemlere bakarım ona göre karar veririm' dediğini, yüzde 30'un da 'ben bu partiye oy veririm ama başka parti kurulsa giderim' yaklaşımı sergilediğini anlattı.

"EĞİTİM ARTTIKÇA CHP OYLARI ARTIYOR"

Ayata, şöyle konuştu:

"Bundan sonra oy kazanmak aslanın ağzında. Her seçimde partiye bağlılık artıyor. Büyük hayale kapılmamak lazım. Bu da yarışın ne kadar rekabete dayalı olduğunu gösteriyor. Partilerin siyasi söylemleri örgütlerin çalışması önemli ama madem ki oylarını değiştirebileceğini söyleyen bu kadar küçük bir kitleden söz ediyoruz. O zaman bu kitleyi çok ayrıntılı olarak tanımlamamız gerekiyor. Lise mezunları arasında AKP yüzde 40, CHP yüzde 34. Üniversite mezunları arasında AKP yüzde 30, CHP yüzde 40'ın üzerinde, AKP ilkokul ve altında yüzde 65- 70 seviyesinde. CHP oylarının yüzde 60'ını lise ve üniversite mezunlarından alıyor. Eğitim arttıkça CHP oyları artıyor. Biz zaten eğitimli kesimden oy alıyoruz. Son seçimlerde lise ve üniversite mezunları yüzde 32 idi. Önümüzdeki seçimde lise ve üniversite mezunu seçmen yüzde 40'ın üzerine çıkacak."

"EĞİTİMLİ VE ÇALIŞAN KADIN CHP'YE OY VERİYOR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata, CHP'nin eğitimli ve çalışan kadınlardan, sosyoekonomik gelir düzeyi yüksek kesimden ve kentte 20 yılı aşkın süredir oturanlardan oy aldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"AKP kadınlarda kuvvetli. Çok yüksek kadın oyu var. Hangi kadınlar bunlar, eğitim düzeyi düşük işgücü piyasasına katılmayan kesim. Kadın çalışınca işgücü piyasasına katılınca, birinci parti CHP oluyor. Genç kuşakta iki kadından biri lise mezunu. Buna dikkat etmeliyiz. Kentte kalma süresi 20 yılı düşünce kentlileşme oranı oyları değiştiriyor. Kentte daha uzun süre kalanlar arasında CHP oyları artıyor. Bir ilçede sosyoekonomik gelir düzeyi yükselttikçe CHP oyları artıyor. Bize 'sahil partisi' diyorlar. Seçmenlerin yüzde 33'ü Marmara Bölgesi'nde yaşıyor. Ege'de yüzde 13, Akdeniz'de yüzde 12. 'Biz kıyılar partiyi olduk eğitimliler partisi olduk' diyoruz. Bunlar bizim önemli ölçüde değerlendirme hatası yapmamıza neden oluyor. Çünkü nüfus kıyılarda yaşıyor."

"SAĞI İYİ YORUMLAMALIYIZ"

Prof. Dr. Ayata, CHP'nin sağa kaydığı yönündeki eleştirilere de değinerek, din ve milliyetçilik değerlerine vurgu yapıyor. Ayata, "AKP dindarlık, milliyetçilik ve muhafazakarlık. AKP merkezden sağdan oy alıyor. Partide çok konuşulan sağa kayma konusu var. Bu sağa kaymayı çok iyi değerlendirmeliyiz. Sağ konusunu nasıl yorumlayacağız? Merkez sağ büyürken solun dışında kalan bir de merkez var. Sağı bir bütün olarak ele almamamız gerekir. Din ve milliyetçilik iki ana öğe. Sağın içinde milliyetçilik ve din ayrışıyor. Yaşam tarzı, değerler, giyim kuşam, cumhuriyete bağlılık konusunda milliyetçi sağ, dinci sağdan uzaklaşıyor. Manisa'ya gidin görün. Milliyetçi sağ daha genç, daha eğitimli. Bu kesim daha çok MHP'li. Bu kesimler üzerinde ayrıca durmak lazım. Merkez sağ oylar konusu var. 2002 yılı öncesinde merkez sağ partilere oy vermiş seçmenler. Bu seçmen dağıldı. CHP yüzde 5 oy aldı o kesimden. Eskiden merkez sağa oy verenler bugün koyu AKP'li oldu" dedi.

"BEYAZ YAKALILAR BİR HAZİNE"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayata, beyaz yakalıların sayısının hızla arttığını, bu kesimin CHP'ye ilgi duyduğunu, bu hazinenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

"Bizim partimizde deniyor ki 'yüzde 40 oy oranını Ecevit yakaladı. Dağlara taşlara yazıldı'. O dönemin üzerine yapılan çalışmalar açıkça şunu gösteriyor. CHP gücünü o yükselen toplumsal gruplara dayandırdığı için oyları yükseliyor. Sendikalı işçi kesimi, çiftçi kesimi, üniversiteli sol eğitimli gençler. Günümüzde hangi toplum kesimleri yükseliyor. Yakın zaman kadar nüfusun ezici çoğunluğunu oluşturan esnaf, sanatkar ve çiftçi kesimi yüzde 30'a inmiş durumda. AKP'nin kalesi bunlar. Çalışanların üçte ikisi ücretli emek. CHP düzensiz çalışan kesimden düşük oy alıyor. Ücretli emek kategorisi içinde en hızlı büyüyen kesim beyaz yakalılar. Türkiye'de 700 bin öğretmen var. 300 bin atanamayan öğretmen var. 300 bin sözleşmeli öğretmen var. Beyaz yakalıların ilgisi CHP'ye. Oy oranımız yüzde 40'ı geçiyor beyaz yakalılar arasında. Beyaz yakalılar toplumun en hızlı büyüyen kesimi. CHP üzerine oturduğu bu hazinenin değerini çok iyi bilmeli. Tuzu kuruların partisi değiliz."

"KALKINMACI PARTİ OLMALIYIZ"

Prof. Dr. Ayata, CHP'nin oylarını artırabilmesi için kalkınmacı olması gerektiğini belirterek, "CHP'nin en yüksek oya çıkması için nasıl bir farklılık olması gerekiyor. Tek bir konu eğer öyle olursa AKP'nin yaklaşık yüzde 15- 20'si ve MHP'nin tam yarısı CHP'ye oy verir. Nedir bu koşul. CHP'nin kalkınmacı parti olması. Eğitim, genç kadınlar, sosyoekonomik bakımdan gelişmiş ilçeler bunarın hepsi CHP'nin kalkınmacı parti olmada önünü açıyor" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'ye İktidar İçin 'Kalkınma' Şartı Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement