Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti - Son Dakika
Güncel

Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti

Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti

Muğla'da yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerel tohum kullanımının özendirilmesi için düzenlenen "2. Yerel Tohum Takas Şenliği"nde çiftçiler tohum takası yaptı

02.11.2013 16:02

Muğla Belediyesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerel tohum kullanımının özendirilmesi için "2. Yerel Tohum Takas Şenliği" yapıldı.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Konakaltı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, tohum konusunda Anadolu'nun kendisine özgü çeşitliliğe sahip olduğunu söyledi. Ancak Türkiye'de yerli tohumdan uzaklaşma ve insanların yeni şeylere merakı nedeniyle yerli tohumculuğun erozyona uğradığını ifade eden Gürün, tohumculuğun önemini vurgulamak için böyle bir etkinlik yaptıklarını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, yoğun tarıma geçilmesi ile başlayan sürecin, kırsal nüfusun azalmasına ve geleneklerin unutularak doğadaki değişime sebep olduğunu söyledi. Yerel tohumların doğanın her türlü olumsuz etkisine ayak uydurma yeteneğine sahip olduğuna işret eden Ekici, "Bir hayat tohumun toprağa düşmesiyle başlar. Bu süreç tohumun içinde bulunan çeşitlilik ve bu çeşitliliğin doğa ile uyumu sayesinde devam eder. Yerel tohumların devamlılığı için ise gerekli olan küçük üreticilerin korunmasıdır" diye konuştu.

Üretim girdilerini azaltıcı ve her boyuttaki işletmeleri destekleyen organik tarım gibi sürdürülebilir sistemlerin devletler ve kurumlar tarafından desteklendiğine işaret eden Ekici, "Yerel tohumların içinde doğanın zor koşullarına uyum, hastalıklara dayanım ve çeşitlilik vardır. En önemlisi hayatın sürdürülebilir gücü vardır" dedi.

Şenlikte Yeşilyurt ve Kafaca Beldesi, Dokuzçam, Özlüce, Kozağaç ve Yaraş köyünden çiftçiler tohum takası yaptı.

Ayrıca program kapsamında düzenlenen panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Dizdar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Gülay Beşirli, Dr. Zerrin Çelik, tohumculuk konusunda katılımcılara bilgi verdi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çiftçiler, Yerel Tohumlarını Takas Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement