Diyanet İşleri Başkanı Diyarbakır'da Kürtçe Mevlit Okudu - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Diyarbakır'da Kürtçe Mevlit Okudu

Diyanet İşleri Başkanı Diyarbakır\'da Kürtçe Mevlit Okudu

Üç dille Kuran ziyafeti etkinliğinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Molla Batevi'nin Hz.

17.04.2011 00:34

Diyarbakır'da 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapsamında düzenlenen üç dille Kuran ziyafeti etkinliğinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Molla Batevi'nin Hz. Muhammed için yazdığı Kürtçe mevlidini okudu. Görmez, 'Çelebi Bursa'nın bir köyünden Batevi Hakkari'nin bir köyündendi. Ama ikisi de peygamber sevgisini ne güzel dile getirmiş' dedi.

Diyarbakır İl Müftülüğü, 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapsamında Atatürk Stadyumu'nda Kuran ziyafeti etkinliği düzenledi. Türkiye, Mısır ile İran'dan hafızlarının katıldığı etkinlikte, Türkçe, Arapça ve Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde ilahiler okundu. Stadyumdaki 18 bin koltukta yer kalmayınca, dışarıda kalan vatandaşlar yeşil sahaya alınarak, etkinliği izlenmeleri sağlandı.

TEKBİR GETİRDİLER, MÜFTÜ UYARDI

Saygı duruşunun ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Diyarbakır'ın tarihi Ulu Camii İmamı Mehmet Emin Mülayim'in Kur'an tilaveti okuması sırasında, etkinliği izleyenlerden bazıları tekbir getirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, tekbir getirenleri uyardı. Diyarbakır'da bütün esnafların Kutlu Doğum Haftası'nı büyük bir sevgi ile karşıladığını söyleyen Melek, 'Diyarbakırlılar evinde pastasını böreğini yaparak camilerde ve düğün salonlarında bir araya gelen, peygamber muhabbetiyle bir araya gelen kardeşlerine ikram etti. Kutlu Doğum'un mutluğunu birlikte yaşıyoruz. İşte Diyarbakır ve Diyarbakır insanı budur. Diyarbakır insanı budur değerli kardeşlerimiz' dedi.

GÖRMEZ: KAPILARINI İSLAM'A İLK AÇAN ŞEHİR Diyarbakır

Ankara Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar'ın kasidesinden sonra konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez ise, Peygamberimizin vefatından 6 yıl sonra Diyarbakır'ın kapılarını İslam'a açtığını hatırlatarak, 'Anadolu kapısını ilk defa İslam'a açan Diyarbakır olmuştur. Diyarbakır ilk günden kapıları açtığı ilk günden beri İslam'ın gür sedası olmuştur. İlk günden beri hizmet edenlere rahmet olsunö dedi.

'BEYAZIN SİYAHA ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR'

Merhametsizliğin tek çaresinin yine merhamet olduğunu ifade eden Görmez, 'Şeytan bu topraklardan ümidini kesmiştir, çünkü bu rahmeti ve sevdayı sizin gönlünüzden kimse koparamaz. Kadınlarımızı Allah'ın emaneti olarak aldınız. Kadınların sizin, sizinde kadınlarınız üzerinde hakkınız var. Rabbiniz ve babamızda birdir. Hepiniz Ademdensiniz Adem'de topraktandır. Beyazın siyaha üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takvadadır. İyilik sadece ahlakta ve güzelliktedir. Sakın Allah'ın bahşettiği canı haksız yere öldürmeyiniz. Zina ve hırsızlık yapmayınız. Lailaheillallah diyen herkes bizim kardeşlerimizdir. Tek bir amacımız var, anmaktan anlamaya. Merhametsizliğin de tek çaresi merhamettir. Bütün dünyadaki merhametsizliğe merhamet dileyelimö şeklinde konuştu.

'BİZLER İMAN KARDEŞİYİZ'

Diyarbakır stadyumunun tarihinde ilk defa Muhammed Mustafa aşkıyla dolduğunu dile getiren Görmez, 'Bizi buraya getiren Peygamber sevdası daim olsun. Peygamber sevgisi hiçbir zaman çocuklarımızdan ve ecdadımızdan eksik olmasın. Diyarbakır'da artık yanı başınızdaki tek komşusunuz değil, Ankara'daki de, İstanbul'daki ve Hakkari'deki de bizim komşularımızdır. Bizler iman kardeşiyiz. İman kardeşliğinin hukuku çok yüce bir hukuk kardeşliğidir. Bizi birbirimize bağlayan tek bir cümle var, Lailaheillallah Muhammed'den resulllah. İşte bizi kardeş kılan bu. Aramızdaki renk ve statüko farkını ortadan kaldıran bu kelimedirö dedi.

KÜRTÇE MEVLİT OKUDU

Hakkari'li Molla Batevi'nin Kürtçe ile Süleyman Çelebi'nin Hz. Muhammed için yazdığı mevlitleri okuyan Görmez, 'Çelebi aşkını dile getirirde Batevi durur mu. Batevi adeta Süleyman Çelebi ile manevi alemde buluşmuş. Hakkari'nin köyünde dünyaya gelmiş, adeta Çelebi'yle yarışır şekilde aşkını dile getirmiştirö şeklinde konuştu.

'BU KARDEŞLİK DEVAM EDECEK'

İstanbul, Ankara ile Hakkari ve Van'ı iman kardeşliğinin birbirine bağladığını belirten Görmez şöyle dedi:

'Bizi birbirimize bağlayan iman kardeşliğidir. O da 'La ilahe illallah Muhammedun Rasulullah' sözüdür. Bu bizi kardeş kılar. Irk ve renk ayrımını hepsini ortadan kaldıran ve kardeş kılan bu kelimedir. Bunun bir hukuku var. İstanbul ve Ankara ve Hakkari ve Şırnak'taki kardeşiniz bu kelimeyle size bağlı ve size haksızlık yapmamak zorunda. Siz açken tok yatmamak zorunda. İşte bu kardeşlik bugün ortaya çıkan bir kardeşlik değil. Diyarbakır'ın kapılarını İslam'a açtığı günden beri devam ediyor ve devam edecek bu kardeşlik. '

Kuran ziyafeti, Türkiye, Mısır ile İran'dan hafızlarının Türkçe, Arapça ve Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde okuduğu ilahilerin ardından son buldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Diyarbakır'da Kürtçe Mevlit Okudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement