Elmadaki Selüloz Dondurmaya İlham Oldu - Son Dakika
Güncel

Elmadaki Selüloz Dondurmaya İlham Oldu

Elmadaki Selüloz Dondurmaya İlham Oldu

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri, elmadan elde edilen selülozun dondurma üretiminde kullanılması için proje geliştirdi.

19.06.2013 09:54  Güncelleme: 10:07

Foto: Batığın su üstünde ve su altında fotoğrafları

===

Ailelerin gözünde hepsi profesyonel

AFYON Kocatepe Üniversitesi

Foto: Festivalden

===

Elmadaki selüloz dondurmaya ilham oldu

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde elmadaki zararsız bakterilerden elde edilen selülozun dondurma üretiminde kullanılması için proje geliştirdi. SDÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan, 'Bakteriyel selülozun dondurma yapımında kullanılması' konusunda proje çalışması başlattıklarını belirtti.

Dondurmayı daha kıvamlı ve sağlıklı hale getirme amacıyla geliştirilen proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karahan, "Bu bakteriyel selüloz tarımsal üretimin artığı olan maddeler üzerinde üretilebilen mikrobiyel bir üründür. Sirke yapımında da kullanılan bakteriler tarafından üretiliyor. Son derece sağlıklı ve gıdanın bileşiminde yer almasından dolayı da önemi büyük. Tamamen saf yapıda bir malzeme" dedi.

DİYET LİFİ VE KIVAM ARTIRICI ÖZELLİĞE SAHİP

Elde edilecek bu selülozun diyet lifi olarak ve kıvam artırıcı özelliğe sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Karahan, "Obezite ülkemizde artan ve önemli bir sorun. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilerek tüketilen dondurmayı nasıl daha sağlıklı hale geliştirebiliriz diye düşündük. Bakteriyel selülozu mikro boyutta öğüterek dondurarak kıvam arttırıcı ve diyet lifi olarak kullanmayı hedefliyoruz" dedi.

GIDA SANAYİNDEKİ YERİMİZİ ALMALIYIZ

Bakteriyel selülozun sadece gıda sanayinde değil aynı zamanda tıp alanında, para gibi kıymetli kağıtların üretiminde oldukça önem taşıdığına dikkat çeken Pro. Dr. Karahan, "Bu nedenle de dünya da kullanımı daha da yaygınlaşıyor. Bu açıdan gecikmeden bizim de bu alanda yerimizi almamız gerekiyor. Önemli yatırımlarla iyi bir geleceği olacak bir materyal. Biz de ülkemiz açısından bu tür çalışmalara destek olmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA,

Foto: Hasan çelik, Gül bahçesi, Rosense

===

HEM'den yılsonu sergisi

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi

Foto: Sergiden - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elmadaki Selüloz Dondurmaya İlham Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement