Emniyetteki "Paralel Yapı" Davası - Son Dakika
Güncel

Emniyetteki "Paralel Yapı" Davası

Emniyetteki "Paralel Yapı" Davası

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma sonucunda, 32 emniyet mensubu hakkında açılan davada sanıkların ifadeleri alındı.

04.11.2014 14:41

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.

İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın dışındaki 31 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Savunmaların alınmasına devam edilen duruşmada, sanık Erdinç Sezgin, 19 yıllık polis memuru olduğunu, bu süure boyunca vatanın bölünmez bütünlüğü için çalıştığını ifade etti.

Mahkeme başkanının, çalışmalarına dair kimlerden talimat aldığını sorması üzerine Sezgin, yasal sıralamada hiçbir zaman memurun kendi başına çalışamayacağını, kendisinin de talimatlarını yasal amirlerinden aldığını söyledi.

Sanık avukatlarının, 18 Ağustos akşamı emniyete gidip gitmediğini, gittiyse kimin çağırdığını sorması üzerine Sezgin, "Beni kimse çağırmadı, çalışmakta olduğum konuları çalışmaya devam etmek için gittim. Sabaha kadar konularıma çalıştım. Ertesi gün ayrılma vaktim geldiğinde de gözaltına alındım" yanıtını verdi.

"İddianame sizin ve diğer iki kişinin ifadeleriyle oluşturulmuş. Tüm sanıklar açığa alınmışken, siz, Emrah Durdu ve Mevlüt Çakar açığa alınmadınız. Sizi emniyete çağıranlar, açığa alınmayacaksınız, tutuklanmayacaksınız diye garanti verdi mi?" sorusu üzerine şu cevabı verdi:

"Biz kimseden talimat almadık. Açığa alınmalar, meslekten ihraçlar sadece bu operasyonla olan olaylar değildi, 17 Aralık sürecinden beri oluyor."

"Önleme dinlemesi yapıyoruz"

Sanık Haldun Çabuk, örgüt ve diğer suçlamaları kabul etmediğini, 2006 yılı Aralık ayından bu yana istihbaratta çalıştığını, emniyet amiri olduğunu belirterek, kendisine gösterilen evrakların talep formu olduğunu ve resmiyeti bulunmadığını bildirdi.

Sanık Erdinç Sezgin'in, "Bürolarda amirler her şeyi bilirler" gibi bir iadesinin bulunduğunu hatırlatan Çabuk, "Kısım amirleri her şeyi bilmezler, göremezler, her şeye vakıf olamazlar. Bir büroda 10 tane personel var. İzmir 3,5 milyon, terör örgütleri var, ne kadar vakıf olabilirsiniz?" dedi.

Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları reddetti. Duruşmaya verilen öğle arasından sonra devam edilecek.

-Olay

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlendiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.

İlk aşamada tutuklanan 11 zanlı, bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato tarafından hazırlanan iddianamede, 32 sanık hakkında 9 ayrı suçlama yöneltilerek 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezası istenmişti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emniyetteki 'Paralel Yapı' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement