Erdoğan Endonezya'da - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Endonezya'da

Erdoğan Endonezya\'da

"Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını, demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

07.11.2012 17:16

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda insanın öldürüldüğü, yurt dışı göçe zorlandığı Suriye'de bunlara vesile olan insanın tekrar liderliğe oynamasının kimse tarafından kabullenilemeyeceğini belirterek,

"Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını, demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, 5. Bali Demokrasi Forumu'na katılmak üzere geldiği Bali'de konakladığı otelde Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "ABD seçimleri Suriye konusunu kilitlemişti. Yeni dönemde Obama ile inisiyatif alma yönünde bir girişim, niyetiniz var mı" sorusu üzerine, geçen zamanın Suriye'deki insanların ölüme terk edilmesine zemin hazırladığına inandığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sayın Başkan ile bu süreci hızlandırmak ve özellikle daimi üyeler nezdindeki süreci çok daha hareketlendirme gayretimiz olacaktır. Onun için yarın bir tebrik görüşmesi yapacağız ama ülkeye dönüşümüzde de inşallah, hemen, süratle tekrar Sayın Başkan ile bu konuları görüşmeyi arzu ediyoruz. Bu telefon diplomasisiyle olabilir, bir araya gelmek suretiyle olabilir. Çok çok önemsediğimiz bir konu. Bunu kendi başına terk edemeyiz çünkü bunun bize birinci derecede olumsuz tesiri var."

Türkiye'nin sınır komşusu olarak Suriye'de yaşananlardan çok etkilendiğini ifade eden Erdoğan, sorumluluklarını bildiklerini ve bunun idrakiyle de bu tür görüşmeleri yaptıklarını anlattı.

-Bordo berelilerin sınır ötesine operasyon yaptığı haberleri-

Başbakan Erdoğan, "Bordo berelilerin Irak sınırının 5 kilometre ilerisine nokta operasyon yaptığı haberleri doğru mu" sorusunu, "Ben zaman zaman özellikle hava harekatının olduğunu biliyorum, bu arada da bu hava harekatlarının yapıldığını biliyorum ama Bordo Bereliler noktasındaki bir harekat noktasında şu anda böyle bir giriş-çıkışın olduğu konusunda henüz haberim yok" diye yanıtladı.

-"Suriye'de vahşet yaşanıyor"-

"Suriye konusunda BM ile birlikte oluşturulacak çözüm, 'Esed'li mi yoksa

'Esed'siz bir çözüm mü olacak" sorusunu yanıtlarken de Erdoğan, Cenevre'deki görüşmelerden sonra Suriye'de artık Beşar Esed'li bir çözümün olamayacağını, muhalefetin bu seçeneği temelden reddettiğini vurguladı.

Erdoğan, "Çünkü bu kadar insanın öldürüldüğü, bu kadar insanın yurt dışı göçe zorlandığı, 2,5 milyon insanın kendi ülkesinde evlerini terk ettiği, buna vesile olan bir insanın kendi ülkesinde hala kalkıp da liderliğe oynamasını herhalde kimse kabullenmez. Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Suriye'de vahşet yaşandığına işaret eden Erdoğan, bayramda ateşkes olacağına ilişkin açıklamalar yapıldığını ancak silahların susmadığını, bayramda da cuma namazlarında da camilerin bombalandığını belirtti. Başbakan Erdoğan, "Bayramda da cuma namazlarında da camiler bombalandı. Cuma namazı... Zerre kadar sende bu noktada en ufak bir insani ve İslami hassasiyet yok mu- İçeride herkes cuma namazında sen orayı bombalıyorsun. Ondan sonra da utanmadan sıkılmadan 'Ben de Müslümanım' diyorsun. Cumada da olsa cuma dışında da olsa fark etmez, bayramda da bayram dışında da hiçbir şey fark etmez" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları sırasında, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Zekeriya Akçam da hazır bulundu.

(Bitti)

Muhabir: Eda Ünlü Özen - Kadir Karakuş

Yayıncı: Eda Ay - BALİ

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement