Evde Bakım Hizmetinde Yeni Dönem - Son Dakika
Güncel

Evde Bakım Hizmetinde Yeni Dönem

Evde Bakım Hizmetinde Yeni Dönem

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engelli ve yaşlılara verilen evde bakım hizmetinde gelecek yıl yeni sistem hayata geçirilecek Aile odaklı ev sistemine geçişin amaçlandığı yeni modeld...

27.10.2013 11:28

EDA ÜNLÜ ÖZEN - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordinasyonunda, evde bakım hizmetlerinde yeni bir sistem hayata geçecek. Yenilenen evde bakım sistemiyle, kurum bakımının yerine engelli ve yaşlılara beslenme, kişisel bakım, becerilerin geliştirilmesi ve sosyal hayata uyuma ilişkin her türlü hizmetin evlerinde, ailelerinin yanında profesyonel ekiplerce verilmesi amaçlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, çocuk hizmetlerinde olduğu gibi engelli ve yaşlı bakımında da koğuş sistemi yerine aile odaklı ev sistemine geçilmesi için çalışılıyor.

Engelli ve yaşlılar üzerinde yapılan araştırmalar, her iki grubun da evde daha mutlu olduklarını ve ev ortamında yaşamak istediklerini ortaya koydu. Bu noktadan hareketle Bakanlık tarafından, engelli ve yaşlıların evde bakılmaları, ailelerinin yanında hayatlarını geçirmeleri birinci öncelik olarak belirlendi. Bakıma muhtaç kişilere yönelik hizmetlerde yeni bir anlayışı uygulamaya geçirecek sistem kapsamında, kurumsal bakımın yerini evde destek, evde bakım ve mobil hizmetler alacak.

-Sistemin 2014 itibarıyla uygulanması hedefleniyor

Evde bakım modellerinin varsa ailelere destek hizmetleri şeklinde yürütülmesini öngören Bakanlık, bu kapsamda kendi bakımını yapamayacak durumdaki kişilere bakan yakınları için evde bakım aylığı uygulamasını başlatmıştı. Evde bakım aylığından 2007 yılı sonunda 30 bin 638 kişi yararlanırken Ekim 2013 itibarıyla bu sayı 424 bin 823'e ulaştı.

Gelecek yıl hizmete girmesi planlanan yeni uygulama, ailelerin veya bakıma muhtaç kişilerin yakınlarının talebi üzerine devreye girecek. Yeni sistemde, bireylerin yemek yeme, vücut bakımı, ev temizliği, çamaşır yıkama gibi günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesinin yanı sıra yara bakımı ve ilaç takibi gibi sağlık hizmetleri, sosyal hayata katılımları için transfer, ev içi düzenlemesi gibi bütüncül bir hizmet sunulması planlanıyor.

-Koordinasyon, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında olacak

Yeni sistemde, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin evde sağlık birimleri, özel sektöre ait evde bakım şirketleri, belediyelerin ilgili birimleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak verilen hizmetlerin koordinasyonu artık tek elde toplanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koordinasyonunda hizmetlerin etkinliği artırılacak.

Görev alanlarına netlik kazandıran sistemde, Sağlık Bakanlığı evde sağlık hizmetlerinden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bireylerin evde günlük yaşam aktivitelerinin desteklenmesinden ve belediyeler öncelikle bireylerin transferi ve engele uygun ev içi düzenlemelerden sorumlu olacak. Böylece, Bakanlıkça sunulacak evde destek hizmeti, yerel yönetimlerin sağladığı hizmetler ve Sağlık Bakanlığı'nın evde sağlık hizmetlerini koordinasyon içinde yürütmek için yapılacak planlamalarla evde bakım hizmetinin profesyonel ekiplerce sunulacağı bir sistem kurulacak.

Evde bakımda, bireyin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin analizini yapan yetkililer, hizmetin kalitesi ve etkinliğinin izlenebilirliğinin artırılması, bireyin evinde güvenli çevre oluşturulmasına yönelik ülke örnekleri inceleyerek Türkiye için uygun programın düzenlenmesi için çalışıyor.

Bakanlık hizmetlerin, standartları ve yeterlilikleri belirlenmiş bakım elemanları ve diğer ilgili profesyonellerce, dünyaca kabul görmüş kalite standartlarında, ihtiyacı bulunan tüm vatandaşların erişimine izin veren ve sürdürülebilir finansman modelleri ile kurgulanmasını hedefliyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evde Bakım Hizmetinde Yeni Dönem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement