Gaziantep'in Ortak Aklı Büyükşehirde Buluştu - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'in Ortak Aklı Büyükşehirde Buluştu

Gaziantep\'in Ortak Aklı Büyükşehirde Buluştu

"Gaziantep Ortak Akıl Buluşmaları" toplantısı Büyükşehir Meclis Salonu'nda düzenlendi.

14.01.2012 09:23

Gaziantep Ölçeğinde Tarih, Kültür ve Doğal Mirasın ele alındığı toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Merkez Valisi Kayhan Kavas, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İlçe Belediye Başkanları, Vakıflar Bölge Müdürü, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Kurum ve Kuruluş yetkilileri katıldılar.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Gaziantep birçok medeniyeti ev sahipliği yapmış önemli bir kenttir. Gaziantep, son yıllarda Türkiye'de sanayi ve ticarette gösterdiği başarılarla parlayan bir yıldızdır. Aynı zamanda marka bir kenttir. Bu marka kente gelmesinde sanayileşme ve ticarileşmedeki başarısının yeterli olmadığını düşünüyorum. Asıl bu kenti marka kent haline getiren kentteki tarihi eserlere sahip çıkılıp gün yüzüne çıkarılması için gerek Büyükşehir Belediyesinin, gerekse Özel İdaresini kısacası kentimizde gösterdiği bu hassasiyetin önemli katkısı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Vali Ata, "Dünyanın en büyük mozaik müzesinin buraya açılması ve tarihi kalenin restore edilmesi, Zeugma antik kentinde kazı çalışmalarının başlatılmış olması, yine birçok tarihi eserin restore edilerek gün yüzüne çıkarılması buranın sanayideki. Ticaretteki başarısının yanında çok önemli yerlere gelmesine vesile olmuştur. Bugüne kadar yaptıklarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Özel İl idaremize, emeği geçen kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

GÜZELBEY; KİMLİKLİ KENT, GAZİANTEP…

Gaziantep'te yürütülen restorasyon ve renövasyon çalışmaları ile kentin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıktıklarını belirten Başkan Güzelbey, "2004 Yılından beri Gaziantep'te yürütülen tarihsel ve kültürel mirası koruma ve yaşatma çalışmalarında önemli bir noktaya ulaşmış, kentimizin sahip olduğu değerlerin öne çıkarılması ile 'Kimlikli Kent' olma yolunda önemli bir yol almıştır. Kuşkusuz bu süreçte Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu bu büyük çalışmalarda ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in emeği çok büyüktür. Bu nedenle, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Gaziantep Ortak Akıl Toplantıları'nın bu dönem ki konuğu ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen oldu" dedi.

Bir tane ortak paydamız var, o da Gaziantep. Hepimiz bir bütünlük içinde Gaziantep için çalışıyoruz diyen Başkan Güzelbey, şöyle devam etti: Biz Gaziantep'i bir kültür şehri olarak düşünüyoruz. Geçmişine sahip çıkan, geçmiş değerlerini geleceğe taşıyan bir şehir olarak düşünüyoruz. Karkamış, Yesemek, Rumkale, Dülük ve Zeugma birer kültür hazinemizdir. Hayallerimizin ötesinde bir müze dizaynı yapan Kültür Bakanlığına da teşekkür ediyorum. Kültür Yolu Projesi, değişimin simgesi oldu. Bu projeyi yaparken dik durduk, geri adım atmadık. UNESCO kültür listesine girebilmek için düğmeye bastık. 20 Ocak'ta UNESCO yetkilileri Gaziantep'e gelecek. En büyük hayalim UNESCO listesine, aday dahi olsak girebilmek."

SÖZEN; GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR OLARAK TÜRKİYE MODELİNİ OLUŞTURDU

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, Gaziantep'te çok önemli başarılara imza atıldığını dile getirerek, "Gaziantep, Anadolu'nun sanayiye dönüşen altın kemeridir. Sanayideki başarının üstüne kültürü koymak gerek. Bu sermaye hiç bir holdingde yok. Biz Gaziantep'te dik durmayı öğrendik. Bürokrasi diri olmazsa devlet olmaz, sistem oturmaz. Gaziantep, büyükşehir olarak Türkiye modelini oluşturdu. Şimdi sorumluluğunuz büyüdü, omzunuzdaki yük daha da arttı. Yerel değerlerin doğru tanımlanması, geçmiş kaynakların doğru irdelenmesi önemli. Gaziantep'te birçok proje üretildi ve halen projeler geliştiriliyor. Kültürel bilinçlenmenin somut hale gelmesi gerekiyor. Yaptık, böyle oluyor, daha iyisi şöyle olacak diye hedef konulması lazım."

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İlçe Belediye Başkanları, Vakıflar Bölge Müdürü, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri kurumları tarafından ve işbirlikleri ile tamamlanan ya da devam eden projeler hakkında çeşitli bilgiler içeren sunumlar yaptılar.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise yaptığı kapanış konuşmasında, AK Parti iktidarı döneminde ekonomide yakalanan başarılar yanında tarihe ve kültüre de sahip çıkıldığını ifade etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gaziantep'in Ortak Aklı Büyükşehirde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement