Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Çatışmalar

Irak\'taki Çatışmalar

Almanya Başbakanı Merkel, İrak Başbakanı İbadi ile telefonda görüştü Hükümet Sözcüsü Seibert: ''Almanya IŞİD terörüne karşı uluslararası partnerlerle sıkı bir şekilde Irak’ın yanında olacaktır’’ ‘’Ebola salgınının boyutu bazı Batı Afrika ülkelerinde endişe verici şekil aldı’' "İskoçyalılar etkileyici.

19.09.2014 15:17

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yeni Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Federal Basın Merkezi'nde düzenlendiği basın toplantısında, Merkel'in dün İbadi ile telefonda görüştüğünü belirterek, Merkel'in Irak'taki durumla ilgili İbadi'den bilgi aldığını söyledi.

Merkel'in Irak'ta kapsayıcı ve yeni siyasetin inandırıcı bir şekilde uygulanmasının önemini yinelediğini vurgulayan Seibert, "Almanya IŞİD terörüne karşı uluslararası partnerlerle sıkı bir şekilde Irak'ın yanında olacaktır" dedi.

İbadi'nin şimdiye kadar Almanya'nın verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini belirten Seibert, İbadi'nin reformları ve uzlaşma politikasını uygulamak için kararlı olduğunu, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadeleyi de öncelikli görev olarak gördüğünü kaydetti.

Merkel ve İbadi'nin, IŞİD'le mücadelede uluslararası güçlü bir ittifakın oluşturulmasının memnuniyetle karşılanması ve desteklenmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğuna işaret eden Seibert, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının bu konuda bir toplantı yapmasının öngörüldüğünü belirtti.

Siebert, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bu ay içinde silah ve mühimmat gönderileceğini yineledi.

Ebola salgını -

Batı Afrika ülkelerinde Ebola salgınıyla ilgili Almanya'nın yapacağı yardımlar konusunda açıklama yapan Seibert, krizin dramatik bir şekilde büyüdüğüne işaret etti.

"Ebola salgınının boyutu bazı Batı Afrika ülkelerinde endişe verici şekil aldı" diyen Seibert, BM Güvenlik Konseyi'nin de bunu güvenlik tehdidi olarak nitelendirdiğine dikkati çekti.

Almanya'nın salgın ortaya çıktıktan sonra Dünya Sağlık Örgütü'nü ve bölgede bulunan sivil toplum örgütlerini desteklediğini belirten Seibert, "Hiç şüphesiz daha fazla yardım gerekli. Biz yardımlarımızı gelişmelere göre uyarlıyoruz" diye konuştu.

Almanya'dan salgının yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için bölgede uzmanların bulunduğunu, bunun dışında Liberya'ya bir seyyar hastane gönderileceğini kaydetti.

Seibert, Alman hükümetinin personel ve maddi yardım yapma konusunda incelemelerini sürdürdüğünü, bu konuda ilgili bakanlıkların müsteşarlarının gün için Dışişleri Bakanlığında bir toplantı gerçekleştireceğini belirtti.

En büyük zorluğun, bölgeye gönderilecek doktor ve sağlık personeli için uygun koşulları sağlama konusunda yaşandığını ifade eden Seibert, bunu yanı sıra hastalığın bulaştığı yardım görevlilerini ülkelerden çıkarmanın da zorluk teşkil ettiğini kaydetti.

Bunun için özel uçaklara ihtiyaç duyduğunu belirten Seibert, bu olanakların bulunmadığını ve eksikliğin giderilmesi için çaba sarf edildiğini belirtti.

Alman hükümetinin Ebola salgınıyla mücadelede yeteri kadar yardım etmediği iddialarına da tepki gösteren Seibert, Almanya'nın aylar öncesinde bu konuda harekete geçtiğini ve söz konusu ülkelere teklifler sunduğunu kaydetti.

İskoçya'daki referandum -

Seibert, İskoçya'daki referandum ile ilgili olarak da "Merkel, referandum öncesinde İskoçya halkının kararına saygı duyacaklarını açıklamıştı. İskoçyalılar etkileyici bir katılım ile Büyük Britanya'ya bağlı kalma yönünde bağımsızlığa karşı karar verdiler. Biz İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ile çok yakın ve dostça olan ilişkilerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement