İran'dan Türkiye'ye Patriot Tepkisi - Son Dakika
Güncel

İran'dan Türkiye'ye Patriot Tepkisi

İran\'dan Türkiye\'ye Patriot Tepkisi

İran Dışişleri'nden Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesi ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

18.12.2012 10:23  Güncelleme: 12:04

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesi ile ilgili provokatif herhangi bir eylemin bölge ülkelerinin menfaatlerine aykırı olacağı açıklamasında bulundu.

Haftalık olağan basın toplantısında Patriot bataryalarının Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Mihmanperest, konu hakkındaki İran'ın tavsiyelerinin Türk makamlarına iletildiğini söyledi.

Sözcü, Tüm bölge ülkeleri, istikrar ve güvenliğinin bölgede sağlanması için çaba sarf etmeliler. Herhangi bir provokatif eylem bölge ülkelerinin menfaatlerine aykırıdır. Bu konuda Türk yetkililerine tavsiyelerimizi ilettik. İstikrarsızlık yaratacak her türlü eylemden kaçınılmalı diye konuştu.

SAVUNMA BAKANI'NDAN TEPKİ

Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırılacak Patriot füzeleri konusunda İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, yabancı güçlerin bölgede bulunmasına karşı olduklarını söyledi.

Tahran'daki bir açılış programı sırasında Patriot bataryalarıyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vahidi, bunun bölge halkının çıkarına olmayacağını savundu. İranlı bakan, "Yabancı güçlerin askeri olarak bölgede bulunmasına karşı olduğumuzu her fırsata bildirdik. Bu, bölge ülkelerinin çıkarına değil" diye konuştu.

Suriye'deki olaylarına da değinen Vahidi, bu konuda tek kazananın İsrail olduğunu savundu. Bakan Vahidi, "Suriye'deki iç savaşta kazanan tek taraf Siyonist İsrail ve kaybeden taraf teröristlerin elinde esir olan Müslüman Suriye halkı olmuştur" dedi.

İRAN GENELKURMAYI SERT KONUŞMUŞTU

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, Patriot füzelerinin İsrail'i koruma amacıyla Türkiye'ye yerleştirildiğini öne sürerek Türkiye'den savaş çıkmadan füzeleri geri göndermesini istemişti.

Türkiye'den dost ülke olarak bahseden ve Türkiye'nin güvenliğini önemsediklerini söyleyen Tümgeneral Firuzabadi, Patriotların, Suriye'den Türkiye'ye yapılacak saldırı için değil İsrail'e savunma hattı oluşturmak için kurulmakta olduğunu öne sürmüştü.

"APTAL FİKİRLERİ OLANLAR..."

Belçika Başbakanı Elio Di Rupo'yla görüşen NATO Genel Sekreteri Forg Rasmussen de düzenlenen ortak basın toplantısında, İran'ın açıklamalarıyla ilgili olarak "Füze kapasitelerini saldırı amaçlı kullanma gibi aptal fikirleri olanlar Patriotlardan kaygılanabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Rasmussen, "(İranlı yetkililerce dile getirilen) bu tür iddiaları bütünüyle ayıplıyorum. En başından itibaren (Türkiye'ye) Patriotların yerleştirilmesinin tamamen savunma amaçlı bir tedbir olduğunu açıklıkla belirttik" demişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İran'dan Türkiye'ye Patriot Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement