İsmail Fakirullah Türbesi'nin Maketi Miniatürk'e Yerleştirildi - Son Dakika
Güncel

İsmail Fakirullah Türbesi'nin Maketi Miniatürk'e Yerleştirildi

İsmail Fakirullah Türbesi\'nin Maketi Miniatürk\'e Yerleştirildi

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptırdığı türbenin Miniatürk'e yerleştirilen maketi, düzenlenen bir törenle ziyarete açıldı.

30.09.2013 10:05  Güncelleme: 10:03

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptırdığı türbenin Miniatürk'e yerleştirilen maketi, düzenlenen bir törenle ziyarete açıldı.

Açılışa İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Aydınlar Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın, Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Eski Siirt Milletvekili Ahmet Aydın, Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Miniatürk İşletme Müdürü Resul Erkan, İslâm Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve davetliler katıldı.

İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin maketi ile birlikte, Miniatürk'te sergilenen maketlerin sayısı 126'ya yükseldi.

-'Yüksek ruhlar'ın ışığı

Aydınlar Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Aydınlar ilçesinin eski adı olan Tillo'nun 'yüksek ruhlar' anlamına geldiğini, Tillo'nun da evliyalar ve ilim yuvası olduğunu vurguladı. İsmail Fakirullah Hazretlerinin Tillo'nun en büyük değerlerinden bir tanesi olduğunu belirten Taşkın, maketin Miniatürk'te yer alışında emeği geçen herkese teşekkür etti

-Demirkıran: Işık özelliği türbeye yeniden kazandırıldı

Siirt Milletvekili Afif Demirkıran da, açılış için Miniatürk'e gelirken ablasının vefat ettiğini öğrendiğini ve bu sebeple hüzün içerisinde olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, İbrahim Hakkı Hazretlerinin "Hak şerleri hayreyler/ Zannetme ki gayreyler/ Arif anı seyreyler/ Mevlâ görelim neyler/ Neylerse güzel eyler" mısralarını okudu.

Demirkıran, türbenin, özel bir geometrik hesaplamayla, 21 Mart ve 23 Eylül'de (ekinoks günlerinde) yeni doğan güneşin ilk ışıklarını sandukanın üzerine yansıtan mimarî özelliğini hatırlatarak, bunun, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretlerine duyduğu bağlılığın, saygının ve sevginin eseri olduğunu ifade etti. Türbenin bu mimarî özelliğinin, 1960 yılında yapılan restorasyon sırasında bozulduğunu belirten Demirkıran, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Işık'ın başkanlık ettiği bir kurul tarafından bu özelliğinin türbeye tekrar kazandırıldığını söyledi. Demirkıran, 23 Eylül'de de düzenlenen bir merasimle saat 06.20'de bu ışık yansımasını izlediklerini, çok sayıda televizyon kanalının da bunu canlı yayınla izleyicilere aktardığını anlattı.

'Bu ulvî değeri yeniden keşfetmenin gururunu yaşadıklarını' ifade edenDemirkıran, bunun Siirt'in tanıtımı için de çok önem taşıdığını belirterek, "Türbenin maketinin Miniatürk'te olmaması hep içimizde bir ukdeydi. Elhamdülillah bu gün nasip oldu" dedi. Demirkıran, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti.

- Siirt Valiliği'nden İBB'ye, Kültür A.Ş.'ye ve Miniatürk'e teşekkür

Siirt Valisi Ahmet Aydın da, türbe maketine Miniatürk'te yer ayıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ve Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Aydın, "Ben buradan Kültür A.Ş. Genel Müdürümüze, Miniatürk İşletme Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Siirt'e geldiler, 21 Mart'ta gördüler ki, hakikaten bu güneş hadisesi, İbrahim Hakkı Hazretlerinin 270 yıl önce yaptığı bir sistem. Çok güzel işliyor. Hocasına duyduğu muhabbeti cismanîleştirmiş. Bu, bizim için de öğrenciler için de son derece önemli bir hadise. Çünkü burada öğrencinin öğretmenine duyduğu vefayı, aşkı sembolleştirmiş" diye konuştu.

-Mutlu: Miniatürk'teki Siirt eksikliği giderilmiş oldu

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İstanbul'un bir kültür şehri olduğunu ve Anadolu'nun dört bir tarafındaki mimarî eserlerin maketlerinin Miniatürk'te sergilendiğini belirtti. Vali Mutlu, Miniatürk'ü gezen her vatandaşın, burada kendi şehri ile ilgili önemli değerleri, sembolleri aradığını, İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin maketinin yerleştirilmesiyle artık Siirt'in de Miniatürk'te temsil edildiğini söyledi. Maketin anlamlı bir günde İstanbul'a hediye edildiğini ifade eden Vali Mutlu, Siirt Valiliği ve Siirt Milletvekilleri başta olmak üzere bu konuda emek harcayan herkese teşekkür etti.

Vali Mutlu, "Gölümüz inşallah Fakirullah Hazretlerini, İbrahim Hakkı Hazretlerini ve diğer ulu insanları bu aziz şehirde, bu mübarek şehirde her zaman ziyaret edebilmeyi, güzel Siirtlilerle o güzel şehirde buluşabilmeyi diler. Ama bu gün de bizim için önemli bir buluşma vesilesi oldu. Bu vesileyle değerli Siirtlileri güzel şehrimiz İstanbul'da görmekten ve onlarla birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti de ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki Siirtlilerle birlikte İstanbullular da, ülkemizin farklı şehirlerinden gelenler de burayı gezdiklerinde Siirt'e ait bu hususî armağanı gezerek, ışık hadisesi gibi bir bilimsel çalışmayı da yerinde görme imkânına sahip olacaklar" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Siirt Valisi Ahmet Aydın, Feshane'de düzenlenen Siirt Günleri'ne katkılarından dolayı İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya ve Miniatürk İşletme Müdürü Resul Erkan'a plaket takdim etti.

Daha sonra türbe maketi, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın ettiği duanın ardından, açılış kurdelesi protokol tarafından kesilerek, salavatlar eşliğinde hizmete açıldı.

İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin maketi ile birlikte, Miniatürk'te sergilenen maketlerin sayısı 126'ya yükseldi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İsmail Fakirullah Türbesi'nin Maketi Miniatürk'e Yerleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement