İstanbul'da Nevruz Kutlaması - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Nevruz Kutlaması

İstanbul\'da Nevruz Kutlaması

İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Meydanı Kültür Merkezi'nde düzenlenen nevruz kutlamasında, Türk dünyasından gelen dans toplulukları gösteriler yaptı, geleneksel nevruz ateşinden atlandı.(TÜRSOY) ve Zeytinburnu...

21.03.2013 14:22

İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Meydanı Kültür Merkezi'nde düzenlenen nevruz kutlamasında, Türk dünyasından gelen dans toplulukları gösteriler yaptı, geleneksel nevruz ateşinden atlandı.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı

(TÜRSOY) ve Zeytinburnu Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen kutlama, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun nevruz duasını okumasıyla başladı.

Vali Mutlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, baharın müjdecisi nevruzun herkese mutluluk, sevinç ve umut getirmesini dileyerek, nevruzun, Orta Asya'dan Balkanlar'a Orta Doğu'ya varıncaya kadar çok geniş coğrafyada, pek çok ulusun bahar bayramı olarak kutlandığını anlattı.

Mutlu, soğuk günlerin geride kaldığını belirterek, "Artık sıcak, neşe dolu günlere kavuştuk. Bugünümüz farklı bir pırıltı, ayrı bir enerji içerisinde... Doğanın uyanışına tanıklık ediyoruz" diye konuştu.

Nevruzla hanelere gelen bereketin, gönüllere de yansıyacağını ifade eden Mutlu, insanların kışın getirdiği hüznün, ayrılıkların yerine gönüllerde daha çok sevgiyi, hoşgörüyü, coşkuyu yaşayacağını ve sevgiyi bölüşeceğini söyledi. Mutlu, toplumların da bu sevgiden nasibini alacağını, birbirleriyle daha farklı kucaklaşacağını, baharın getirdiği sevginin, coşkunun, hoşgörünün, kardeşliğin ve insanlığın daha fazla paylaşılması için dua edeceğini kaydetti.

Mutlu, nevruzla hissedilen sevginin artmasını temenni ederek, "Bundan sonra her birimiz, birbirimizle daha çok selamlaşarak, birbirimizin gözlerine daha çok bakarak, sevgi dilekleri yansıtarak, içimizdeki kini, nefreti, kıskançlığı, kötü her şeyi geride bırakarak, her yeni günümüzü bahar sevinci içinde yaşayalım" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet, nevruzun 350 milyon kişinin yaşadığı coğrafyada yüzyıllardır aynı ruhla kutlandığını belirterek, nevruz coşkusuyla ortaya çıkan ortak duyguların önemine işaret etti. Selamet,

"Bugün yakılan ateş, şiddetin değil dostluğun, kardeşliğin ateşidir" dedi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kutlamalarda 16 ülkeden 256 sanatçının misafir edildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet ve diğer protokol el ele tutuşarak, yakılan geleneksel nevruz ateşinden atladı.

Protokolün temsili demir dövmesinin ardından, yumurta tokuşturuldu.

Kırgızistan, Çuvaşistan, Bosna Hersek, Gagavuzya ekipleri ve Kerkük'ten gelen Türkmenler dans gösterileri sundu. Türkmenlerin hareketli dansına, Vali Mutlu ve protokol ile diğer dans ekipleri de eşlik etti.

Kutlamada katılımcılara pilav ve ayran ikram edildi. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Nevruz Kutlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement