İşveren, Sendikaların Yetki Sorununun Çözülmesini İstiyor - Son Dakika
Güncel

İşveren, Sendikaların Yetki Sorununun Çözülmesini İstiyor

İşveren, Sendikaların Yetki Sorununun Çözülmesini İstiyor

Fatma Can - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sendikaların yetki başvurularının sonuçlandırılmamasının yarattığı sıkıntılarla ilgili...

06.09.2012 11:25

Fatma Can - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sendikaların yetki başvurularının sonuçlandırılmamasının yarattığı sıkıntılarla ilgili mektup gönderdi.

Kudatgobilik, mektubunda, TBMM gündeminde olan Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın görüşülemeden TBMM'nin tatile girdiğini ve iş kolları istatistiklerinin yayımlanamadığını hatırlatarak, yılbaşından bu yana sendikalarca bakanlığa yapılan yetki başvurularının sonuçlandırılamadığını belirtti.

Sürecin tüm aşamalarında, Bakan Çelik'in sosyal tarafların mutabakatını esas alan çözüm yaklaşımını takdirle karşıladıklarını ve desteklediklerini dile getiren Kudatgobilik, çözüm konusunda ilerleme kaydedilememesinin, toplu iş sözleşmesi düzeni içerisindeki iş yerlerinde de sorunlara yol açmaya başladığına işaret etti. Birçok iş yeri ve işletmede toplu iş sözleşmelerinin süresinin bittiğine ya da bitmek üzere olduğuna dikkati çeken Kudatgobilik, şöyle devam etti:

"Bunların önemli bir kısmını da grup toplu iş sözleşmeleri oluşturmaktadır. Sorun, özel sektörü olduğu kadar kamu sektörünü de yakından ilgilendirmektedir. Halen toplu iş sözleşmelerinin sürekliliği kesintiye uğramış durumdadır ve sendikal ilişkiler, bugünü ve geleceği belirsiz bir zeminde sürdürülmeye çalışılmaktadır. Toplu iş sözleşmelerinin süresinin sona ermesi ve iş yerindeki yetkili sendikanın belirlenememesi, sözleşmelerin mali hükümlerindeki sorunların yanı sıra iş yeri sendika temsilcilerinin ve toplu iş sözleşmeleriyle oluşturulan iş yeri kurullarında görev alan temsilcilerin durumları ve işçi sendikalarına aidat kesilmesi gibi pek çok farklı alanda soruna yol açmaktadır. Türk çalışma hayatında ilk kez karşılaşılan bu sorunun çözümü noktasında sosyal taraflar seçeneksiz kalmışlardır.

Yaşanan kaotik ortam, iş yerlerini ve çalışanları kötü niyetli kimi girişimlere açık hale getirmekte, çalışma barışının büyük bir istikrar ve ortak kararlılıkla muhafaza edildiği iş yerlerinde dahi huzursuzluklara yol açabilmektedir. İş yerlerinde sorunların çözümü için üyemiz işveren sendikaları, işverenler ve işçi sendikaları yetkilileri münferit çabalar göstermekte ve sosyal diyalog korunmaya çalışılmakta ise de bulunabilen çözümler ancak günlük sorunlara ilişkin olmakta, belirsizliğin yarattığı tedirginlik giderilememektedir."

-"Yabancı yatırımcıların yatırım kararlarını menfi etkiliyor"-

Söz konusu sorunların çalışma yaşamına etkileri kadar ciddi ekonomik boyutları da bulunduğunu belirten Kudatgobilik, şunları kaydetti:

"Toplu iş sözleşmelerinin imzalanamaması, çalışanlara yapılacak zamların ertelenmesi dolayısıyla bunlardan yapılacak vergi ve sigorta prim ödemelerinin de ertelenmesi anlamını taşımaktadır. Bu durum kamu maliyesi açısından oluşturduğu kayba ilaveten, önümüzdeki dönemde iş yerlerinin söz konusu ödemeleri bir anda yapmak zorunda kalacakları dikkate alındığında onlar açısından da ağır bir ekonomik yük anlamını taşımakta ve işletmelerimizin ekonomik planlamalarında belirsizliğe yol açmaktadır. Sonuç itibariyle yaşanmakta olan belirsizlik ortamı, örgütlü iş yerlerinde sendikal ilişkilere zarar vermekte, iş yerlerinin üretim süreçlerini ve verimliliklerini olumsuz etkileyerek zaten kritik bir süreçten geçen ekonominin omurgasını oluşturan Türk sanayisinin mevcut potansiyelini yeterli kullanamaması sonucunu doğurmakta, Hükümet tarafından büyük bir kararlılıkla sürdürülmeye çalışılan yatırım ve istihdam teşvik politikalarının etkisini zayıflatmakta, yabancı yatırımcıların yatırım kararlarını menfi etkilemekte, üyesi bulunduğumuz ILO ve AB gibi uluslararası kuruluşlar nezdinde ülkemizin itibar kaybına yol açmaktadır.

Yukarıda özetlemeye çalıştığımız sorunları çok yakından bildiğinize emin olmakla birlikte iş yerleri ve işletmelerimizde var olan çalışma barışının zedelenmesine izin vermeyeceğinize olan inancımızla sorunları makamınıza bir kez daha sunmayı görev kabul ediyoruz."

Konfederasyonlarının bugüne kadar yapıcı bir yaklaşım sürdürdüğünü bundan sonra da buna devam edeceğini belirten Kudatgobilik, "Giderek derinleşen sorunların ivedilikle çözümüne yönelik çabalarınızı aynı kararlılıkla sürdürmeniz ve sonuçlandırmanıza yönelik talep ve beklentimizi takdirlerinize arz ederiz" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İşveren, Sendikaların Yetki Sorununun Çözülmesini İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement