İtalya'daki Seçimlere Siyasi Partilerin Tepkisi - Son Dakika
Güncel

İtalya'daki Seçimlere Siyasi Partilerin Tepkisi

İtalya\'daki Seçimlere Siyasi Partilerin Tepkisi

İtalya'da, merkez sol blok çatı partisi Demokrat Parti (PD) Genel Sekreter Yardımcısı Enrico Letta, yapılan genel seçimlere ilişkin, "Temsilciler Meclisi'ni kazanan ilk teklifi yapacak olandır" dedi.

26.02.2013 02:16

İtalya'da, merkez sol blok çatı partisi Demokrat Parti (PD) Genel Sekreter Yardımcısı Enrico Letta, yapılan genel seçimlere ilişkin, "Temsilciler Meclisi'ni kazanan ilk teklifi yapacak olandır" dedi.

İtalya'da gerçekleştirilen seçimlerin ardından siyasi partiler ilk değerlendirmelerini yaptı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, parlamentonun hem alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde hem de üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda seçimi kıl payı önde götüren merkez sol blok çatı partisi Demokrat Parti'den genel sekreter yardımcısı Enrico Letta, merkez sol blokun hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da kazandığını belirterek, "Temsilciler Meclisi'ni kazanan ilk teklifi yapacak olandır. Cumhurbaşkanına, bu karışık duruma çözüm bulmasına yönelik güvenimiz tamdır" ifadesini kullandı.

Letta, parlamentonun iki kanadı arasında çıkan karışık duruma rağmen, yeniden sandık başına gitmenin bir çıkış yolu olmadığını savundu.

Merkez sol blokta Demokrat Parti ile işbirliği yapan ikinci büyük parti konumundaki Sol-Ekoloji-Özgürlük (SEL) Partisi lideri Nichi Vendola, son onaylanan verilere göre, merkez solun Temsilciler Meclisi ve Senato'da kazandığını dile getirerek, "Hükümet olma sırası merkez solda" diye konuştu.

-Berlusconi cephesinde sevinç hakim-

Seçime merkez sağ blok çatı partisi olarak giren Silvio Berlusconi liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi'nde (PDL) sonuçlar karşısında tam bir sevinç havası hakim.

Seçimlere ilişkin partinin değerlendirmesini açıklayan genel sekreter Angelino Alfano, "Oldukça olumlu bir sonuç. Hatta olağanüstü. Bizi memnun ettiğini söyleyebilirim" dedi.

Alfano, partileri ve merkez sağın bu başarısını başkanları Berlusconi'ye borçlu olduklarını dile getirerek, "Başkanımız Berlusconi'yi, tüm partililer adına teşekkür etmek için aradım. Ona teşekkür etmeliyiz. Bugün, Senato'da çoğunluğun bizde olacağına inanıyoruz. Dikkatle kesin sonuçları bekliyoruz" ifadesini kullandı.

-Grillo'nun başarısı-

Seçimlere hiçbir parti ile ittifak yapmadan tek başına giren ve büyük bir sürprize imza atarak, eski komedyen, yeni siyasetçi Beppe Grillo, Temsilciler Meclisi'nde birinci parti olmayı başardı. 5 Yıldız Hareketi'nin radyosuna konuşan lider Grillo, "Biz olağanüstü bir gücüz" dedi.

Ne Bersani'nin Demokrat Partisi ile ne de Berlusconi'nin partisi PDL ile koalisyon hükümeti için işbirliği yapacaklarını kaydeden Grillo, "Bu sonuçlar doğrultusunda şimdi gerçek bir engele dönüştük. Kimse bize bir şey yapamaz. Bu şekilde 6-7 ay gidebilirler. Bersani de Berlusconi de başarısız adamlar. Ülkeyi felakete götürdüler" diye konuştu.

-Monti sonuçlardan tatmin oldu-

Seçimlerden istediği sonucu alamayarak Senato ile Temsilciler Meclisi'nde yüzde 9 oy civarında kalan merkez hareketinin lideri Mario Monti ise düzenlediği basın toplantısında, sonuçları tatmin edici bulduğunu söyledi.

Monti, "Avrupa'ya demirlemiş bir İtalya istiyoruz. Bugün siyasal gerçeklik haline gelen bu fikir, birçok İtalyan'ın gözünde yarın daha iyi bir yapı haline gelebilir" dedi.

Seçimlerde Monti'yle işbirliği yaparak destek veren Merkez Birliği Partisi lideri Pierferdinando Casini de beklentilerin altında oy aldıklarını bildirdi.

Casini, sürekli eleştirdiği Berlusconi'yi tebrik ettiğini belirterek,

"Berlusconi, seçimlerde yenilmezliğini gösterdi" diye konuştu.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Tarkan Demir - ROMA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'daki Seçimlere Siyasi Partilerin Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement