İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş'tan D-8 Daveti - Son Dakika
Güncel

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş'tan D-8 Daveti

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş\'tan D-8 Daveti

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de bulanan D-8 Ülkeleri Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi'ye 'zirve' teklif etti.

03.03.2016 15:24

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de bulanan D-8 Ülkeleri Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi'ye 'zirve' teklif etti. Demirtaş, "D-8 ülkelerindeki en büyük 5 ticaret ve sanayi odalarını İzmir'de ağırlayarak iş potansiyellerini masaya yatıralım" dedi.

Gelişmekte Olan Ülkeler D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret ederek iş potansiyelini daha fazla geliştirmek adına görüşmede bulundu. D-8 ülkelerinin 1997'de kurulduğunu ve kurulduğu yıllarda kendi aralarında 20 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu kaydeden D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, 2012 yılında 400 milyar dolara ulaştırdıklarını ve 2018 yılında ise 500 milyar dolarlık hedefi olduklarını söyledi. 500 milyar dolar hedefi için Türkiye'deki ticaret odalarını gezdiklerini dile getiren Mousavi, "İzmir'in tarım, enerji özellikle turizm konusunda çok iyi durumda. Bu konudaki işbirliklerimizi artırarak 2018 hedefimiz olan 500 milyar dolara ulaşabiliriz. 2018 deki hedefimizi 500 milyar dolar. Bunun için çalışıyoruz. Özellikle bu hedef doğrultusunda ziyaret ettiğim illerde ticaret odası başkanların ziyaret ediyorum. Üye ülkeler ile aramızda ticari ilişkileri artırmak için çalışıyoruz Türkiye'nin öncü bir konumu var burada sizlerin de desteğini bekliyoruz. İzmir'in pek çok konuda öncü olması bize bu hedefte büyük avantaj getirir" dedi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise 500 milyar dolarlık hedef için D-8 ülkelerini İzmir'e davet etti.

Demirtaş, "Sekiz ülkenin ekonomik olarak en büyük beş kentinin toplam 40 oda yapar onları İzmir'de toplayalım. Biz ev sahipliği yapmaya hazırız. Hangi sektörlerde nasıl işbirlikleri yapabiliriz onları konuşalım. Başlangıç yapalım. Uygun görürseniz bu yıl bu zirveyi gerçekleştirebiliriz. İzmir 300 günü güneşli. Eylül'de bunu gerçekleştirelim" dedi.

D-8 ülkeleri Genel Sekreteri'ni ilk kez ağırladığını sözlerine ekleyen Demirtaş şöyle devam etti:

"Hemen yanı başımızda İran'a baktığımızda doğal zenginlikleriyle 18. ekonomisi. Ambargodan sonra İran'da önemli bir potansiyel var. 100 milyar dolar civarında bir yatırım olacak. Ekonomik ilişkileri arttırmaya yönelik çalışmaları takdirle karşılıyorum, her türlü desteği vermeye hazırız. Transatlantik anlaşması Türkiye'yi zora sokacak. O nedenle ticaret anlaşmaları ülkelelerimiz için çok önemli. 500 milyar dolara erişiriz kolay." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş'tan D-8 Daveti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement