Karabalık; 2013 Yılında Kartepe Kitabı Hazır - Son Dakika
Güncel

Karabalık; 2013 Yılında Kartepe Kitabı Hazır

Karabalık; 2013 Yılında Kartepe Kitabı Hazır

Şükrü Karabalık, Kartepe'nin tarihine ışık tutacak bu eserin 2013 yılı sonuna kadar hazırlanacağını ifade etti.

14.01.2012 11:12

Kartepe Belediyesi öncülüğünde Kocaeli Üniversitesi işbirliğinde 15 ayrı üniversiteden 38 akademisyenin bölüm yazarı ve danışma kurulu olarak görev yapacağı Kartepe'nin tarihi ve doğal güzelliklerini konu alan Kartepe Kitabı Çalıştayı Derbent Uygulama Oteli'nde düzenlendi. Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Kartepe'nin tarihine ışık tutacak bu eserin 2013 yılı sonuna kadar hazırlanacağını ifade etti.

Kartepe projesi kapsamında geçen yıl hazırlıklarına başlanan ilçenin tarihi ve kültürel zenginliğini, doğal güzelliklerini anlatacak, tarihine ışık tutacak olan Kartepe Kitabı'nın çalıştayı Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık'ın ev sahipliğinde KOÜ Derbent Uygulama Oteli'nde gerçekleştirildi. Programa Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, İl Genel Meclisi Başkanı Fahim Kılıç, Kültür Turizm İl Müdürü Adnan Zamburkan, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, kitabın editörü Doç. Dr. Işıl Altun ile kitabın bölüm yazarı ve danışma kurulunda yer alan 15 ayrı üniversiteden 38 akademisyen, Müze Müdürü İlksen Özbay, il genel ve belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ile daire müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Kartepe'nin tarihi güzelliklerini anlatan slayt gösterisi eşliğinde gerçekleşen çalıştayda açılış konuşmasını Dekan Prof. Dr. Halis Aydın yaptı. Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Çomak, üniversite olarak yerel yönetimlerin girişimlerini sonuna kadar destekleyeceklerini belirtti. Kartepe'nin geçmişten günümüze önemli bir tarih koridoru olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Şükrü Karabalık konuşmasında, ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerinden bahsetti.

Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, "Kartepe meyve bahçeleri, doğal güzellikleri, kış turizmi, at yetiştiriciliği gibi konularda bölgenin önemli merkezlerinden biridir. Kartepe'nin sanayi ile değil tarımla, turizmle anılmasını istiyoruz. İlçenin çehresini geliştirmek için bir kablolu su kayağı tesisi kurduk, TJK Kartepe İdman Merkezi'ni hipodroma dönüştürmek için çalışmaları başlattık, hızlı trenin Kocaeli'deki durağı Kartepe olacak, Cengiz Topel Havalanından uçuşlara başlandı, Sapanca Yolu üzerinde ikileme çalışmaları devam ediyor ve buna ilave pek çok değeri kazandırmaya çalışmaktayız. Bugünkü Kartepe'nin 5-10 yıl sonrasını düşünürsek Kocaeli'nin sahip olduğu bir çok değerin Kartepe'de toplandığını hep birlikte göreceğiz" dedi.

Kartepe'nin tarihine ışık tutacak bir eser için Kocaeli Üniversitesi ile çalışma başlattıklarını kaydeden Başkan Karabalık, "Kartepe kültürünün oluşturulması ve kitap haline getirilmesi son derece önemlidir. 100 yıl öncesini biliyoruz. Merak ettiğimiz 300-500 yıl öncesini de bilim insanlarımızın çalışmalarıyla bu kitaptan öğreneceğiz. Doç. Dr. Işıl Altun'un editörlüğünü üstlendiği Kartepe Kitabı 27 ana bölümden oluşuyor ve kitabın oluşmasına Türkiye'nin bir çok üniversitesinden 38 bilim insanı araştırmalarıyla destek veriyor. Üzerinde iki yıldır çalışılan projenin 2013 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor" dedi.

Programda konuşan İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Kocaeli'nin parlayan yıldızının Kartepe olduğunu söyleyerek, Kocaeli'nin sanayi kenti olmasının yanında eğer halk isterse ve turizmi kabul ederse turizm pastasından önemli bir pay alınacağını belirtti. 25 milyarlık döviz gelirinin azlığından yakınan Zamburkan, bu payın artması için çalışmalar yapılması gerektiğini de ifade ederek; "Kocaeli kültür ve turizm şehri olacaktır" dedi.

Kartepe Kitabı'nın editörlüğünü yapacak olan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Altun, 15 ayrı bölümden oluşacak kitabın 2013 yılının başında hazırlıklarının tamamlanıp, 2013'ün sonuna doğru hazır hale geleceği bilgisini verirken, projeye destek verecek olan ve farklı üniversitelerden gelen tüm akademisyenlere, çabalarından dolayı teşekkür etti. Katılımcılar proje ile ilgili düşüncelerini aktardıkları çalıştay öğle yemeği ardından gerçekleşen ilçe gezisi ile tamamlandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Karabalık; 2013 Yılında Kartepe Kitabı Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement