'Kerbela'da Kimin Safındasınız?' - Son Dakika
Güncel

'Kerbela'da Kimin Safındasınız?'

\'Kerbela\'da Kimin Safındasınız?\'

Rewşenfîkîr Dergisi tarafından düzenlenen 'Huseynî Kıyamı Anlamak' konulu etkinlik yoğun ilgi gördü.

04.11.2014 13:32

Rewşenfîkîr Dergisi tarafından 'Huseyni Kıyamı Anlamak' konulu bir etkinlik gerçekleştirildi. Çayhane Hikmet Okulu Salonu'nda düzenlenen programda Musab Leyla İçen moderatörlük yaptı. Salem Alholy'nin Kur'an tilavetinden sonra Yunus Akyıldız'ın seslendirdiği şiir,
Mehmet Uzun'un okumuş olduğu kaside ve Hüseyni Kıyamı Anlamak konulu giriş konuşması ile devam etti. Eyyüp Karagöl'ün seslendirmiş olduğu ezginin ardından ise Mehmet Pala'nın günün anlam ve önemine dair konuşması başladı.

PALA: HÜSEYİN, HABİL'İN; YEZİD, KABİL'İN YOLDAŞIDIR

Hüseyni Kıyamı Anlamak konusuna ilişkin konuşan Pala, "Hüseyin'i anlamak için Hüseyin'i anıyoruz, tekrar hatırımıza getiriyoruz. Hüseyin'i yaşama ve Hüseyin'i yaşatmak için anıyoruz bugün. Habil bir geleneğin adıdır. Bir geleneğin de öncüsüdür. Kabil de başka bir geleneğin öncüsüdür. Başka bir geleneği tanımlar. Hüseyin, Habil'in yoldaşıdır. Yezid, Kabil'in yoldaşıdır. Bu anlamda Kerbela imtihandır. Sadece Hüseyin ve yoldaşlarıyla, Yezid ve Yezid'in yoldaşları arasında değil, herkes için, o gün için, toplum için ve bizler için bugün sorsak, 'siz Kerbela'da kimin safında yer alırdınız?' Muhakkak ki, insanların çoğu ve bizler de Yezid'e karşı, Yezid'e kin besleyerek Hüseyin'in yanında yer alacağımızı söyleriz. Oysa ki, Hüseyin yola çıktığında, Hüseyin'i davet edenler, Hüseyin'i yolda bırakıp zulmün kucağına terk etmişlerdir. Hüseyin'i Kerbela'da yalnız bırakmayanlar, İbrahim'i de, Musa'yı da yalnız bırakmayanlardır. Bugünkü Hüseyin'leri de, bugünkü İbrahim'leri de, bugünkü Musa'ları da yalnız bırakmayacaklardır." diye konuştu.

'HÜSEYİN, SINIFÇILIĞA VE AŞİRETÇİLİĞE KARŞI VAHYİN ŞAHİTLİĞİNİ YAPANDIR'

Hz. Hüseyin'in niçin katledildiğini ele alan Pala, "Hüseyin ve yoldaşları niçin öldürülmüşlerdir? Hüseyin, Kerbela'da savaşmadan başka bir yere gitmek ister. Savaşmak istemez. Fakat onun etrafını saran ordu, onun başka yere hicret etmesini istemez. Niçin? Kimdir katleden Hüseyin'i? Hüseyin kimdir? Hüseyin'i katleden kimdir? Hüseyin hakkın ve adaletin ilahi değerler üzerinde somutlaştığı bir şahıstır. Hüseyin haksızlığın, yolsuzluğun, zulmün ve nifakın din kisvesinde kendisine pazarlanmasında kisveyi kanıyla ve canıyla yırtandır. Hüseyin, sınıfçılığın, aşiretçiliğin, gücün hakikatin yerini aldığı, adaleti ortadan kaldırdığı, her türlü keyfiliğin egemen kıldığı bir durumda Muhammed Aleyhisselatü Vesselamın mirasına sahip çıkarak vahyin şahitliğini, tanıklığını yapandır." diye kaydetti.

'HÜSEYİN'İ YAŞAMAK, YEZİDÎ İKLİMİ YOK EDER'

Hz. Hüseyin ve Yezid taraftarlarına ilişkin günümüze de vurgu yaparak konuşan Pala, şöyle devam etti: "Yezid kimdir? Yezid, bir zihniyettir. Bir şahsın ötesinde bir olgunun adıdır Yezid. Nemrut gibi, Firavun gibi. Bu olgu ne anlama gelir? Ne anlama geliyor? Hüseyin veya erenlerini katleden olgu bir iklimin adıdır. Bir iklimdir. Gücün kutsandığı, güçlünün her yaptığının meşru sayıldığı, güçlüye sadece güçlü olduğu için karşı çıkılmadığı bir olgudur Yezid. Hüseyin'i yaşamak, Yezidî iklimi yok edecektir. Nasıl ki, ayet diyor ki, 'hak geldi, batıl zail oldu.' Yezidî iklim bugün de egemendir. Bugün de insanlar katlediliyor. Bugün hakkı ayakta tutmak isteyenler o temsiliyetleriyle kendileri yok edilmek isteniyor. Bizler, Hüseyin'i anlamak zorundayız. Eğer bugün Yezid'e yaren olmak istemiyorsak, Hüseyin'i anlamak ve yaşamak zorundayız. Hüseyin'i yaşamak, Hüseyin'e ağlamak değildir. Biz, Hüseyin'e ağladığımızda kendi halimize ağlayacağız aslında. Biz, Hüseyin'in Kerbela'da başına geleni anlarsak kendi halimize ağlarız. Çünkü bu Yezidî iklim içerisinde biz, gerçekten Hüseyin'e yaren olmamışız. Biz, bugün Hüseyin olamamışız. Kendimize ağlarız. Aşure günlerinde Zeynep'ten çok kendi kendimize ağlamalıyız. Kendi duruşumuz, kendi tavrımıza ağlamalıyız."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Kerbela'da Kimin Safındasınız?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement