Kırgız Baba Oğluna Böbreğini Verdi - Son Dakika
Güncel

Kırgız Baba Oğluna Böbreğini Verdi

Kırgız Baba Oğluna Böbreğini Verdi

Kırgız baba, ülkesinde dokuz ay boyunca cami ve pazar yerlerinde topladığı 24 bin lirayla, Antalya'da oğluna böbreğini verdi.

23.04.2013 15:20

Kırgız baba, ülkesinde dokuz ay boyunca cami ve pazar yerlerinde topladığı 24 bin lirayla, Antalya'da oğluna böbreğini verdi.

Kırgızistan'da güvenlik görevlisi olarak çalışan Abasatar Rahimkolov (54) ve ev hanımı Mahsude Rahimkolov'un çifti, 10 yıllık tedavinin ardından çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşadı. 16 yıllık evli olan Rahimkolov çiftinin 14 yaşındaki oğulları Almambet Rahmetalleyev, üç yıl önce arkadaşlarıyla okulda futbol oynarken düşerek belinden sakatlandı. Ailesine düştüğünü söylemeyen ve bir ay boyunca normal yürümeye çalışan Almambet'in hızla zayıfladığını ve yürümekte güçlük çektiğini fark eden babası Rahimkolov, oğlunu hastaneye götürdü. Hastanede yapılan tetkiklerde Almambet'in omuriliğinde eğrilik oluştuğu belirlendi. Rahimkolov ailesi, doktorların 'Düştüğü an gelseydi iyileşebilirdi. Artık yapacak bir şey yok" sözleriyle yıkıldı.

NAKİL İÇİN ANTALYA

Oğullarının yürüme yetisini kaybettiğini öğrenen Rahimkolov çifti, tetkikler sırasında Almambet'in aynı zamanda böbrek hastası olduğunu öğrendi. Oğlunun diyalize girmeye başlamasıyla ikinci bir şok yaşayan baba Rahimkolov, oğluna böbreğini vermek için gönüllü oldu ancak Kırgızistan'da

yeterli hastane olmadığı için nakil gerçekleştirilemedi. Bunun üzerine internetten araştırma yapan baba Rahimkolov, dünyada en başarılı organ nakillerinin Antalya'da yapıldığını öğrenince Türkiye'ye gelmeye karar verdi. Nakil için gerekli parası olmayan baba Rahimkolov, çareyi insanlardan yardım toplamakta buldu.

Oğlunun fotoğrafını boynuna asarak cami önlerini ve pazar yerlerini dolaşan Rahimkolov, 9 ayda 19 bin dolar topladı. Rahimkolov, özellikle Ramazan ayında herkesin kendisine yardım ettiğini belirtti. Zaman zaman umutsuzluğa kapılan baba Rahimkolov, mektup yazdığı Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev'den de uzun bir bekleyişin ardından 5 bin dolarlık yardım aldı. Baba Rahimkolov, ulaşım, barınma ve oğlunun tedavisi için gerekli

parayı bulduktan sonra 24 bin dolarla Antalya'ya gelerek Medical Park Hastanesi'ne başvuru yaptı.

Yapılan tetkiklerin ardından nakil için bir engel bulunmadığı anlaşılınca baba oğul ameliyata alındı. Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş tarafından gerçekleştirilen operasyonla baba Rahimkolov'dan alınan böbrek oğluna nakledildi.

SANDALYEDEN KURTULDU

Rahatsızlığı nedeniyle 18 kiloya kadar düşen Almambet, böbrek naklinin ardından hızla sağlığına kavuştu. İki ayda 9 kilo alan Almambet, tekerlekli sandalyeden kurtulup koltuk değnekleriyle yürümeye başladı. Baba ve oğlunun mutluluğu yüzlerine yansırken, anne Mahsude Rahimkolov ise sevinçten konuşamadı. Uzun bir aradan sonra yeniden ayağa kalkan

Almambet, adımlarını babasına doğru atmanın mutluluğunu yaşadı. Almambet'in ülkesine döndükten sonra omuriliğiyle ilgili de ameliyat geçireceği ifade edildi.

OĞLU İÇİN DİLENDİ

Oğlunun hastalığını üç yıl önce öğrendiğini söyleyen baba Rahimkolov, Kırgız halkının yardımıyla burada olduklarını anlattı. Antalya'ya gelebilmek için 9 ay boyunca oğlunun fotoğrafı ile pazar yeri ve camilerde yardım topladığını hatırlatan Rahimkolov, "Oğluma yeni bir can verdiğim çok mutluyum. Bütün doktorlara teşekkür ediyorum" dedi.

Doya doya su içmeye başlayan 14 yaşındaki Almambet, iyileşmek istediğini nakilden sonra kendini daha iyi hissetmeye başladığını kaydetti.

EN GÜZEL BAYRAM HEDİYESİ

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş,

Kırgızistan'dan yardım toplayarak Antalya'ya gelen çocuğun artık sağlığına kavuştuğunu söyledi. Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın kutlandığını ifade eden Prof. Dr Demirbaş, şöyle konuştu: "Atatürk, bugünü sadece Türk çocuklarına değil dünya çocuklarına hediye etmişti. Bu nakil Kırgız çocuğumuza en güzel 23 Nisan hediyesi oldu. Hem o hem biz çifte mutluluk yaşıyoruz." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kırgız Baba Oğluna Böbreğini Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement