Kızına Ciğerini Vermek İçin Zayıfladı - Son Dakika
Güncel

Kızına Ciğerini Vermek İçin Zayıfladı

Kızına Ciğerini Vermek İçin Zayıfladı

OĞLU Sedat'ı 19 aylıkken teşhiste gecikildiği için nakil şansı bulamadan karaciğer yetmezliğinden kaybeden Gaziantepli anne Hatice Gezer (22), şimdi 16 aylık olan kızı Perihan Merve'ye kiloları yüzünden donör olamayacağı söylenince azmetti, 23'ü...

26.10.2012 15:28

İkinci evladında da aynı acıyı yaşamak istemedi, 3 ayda 30 kilo zayıflayıp 16 aylık kızına hayat verdi

MERVE DİYETİYLE MERVE' YE HAYAT

OĞLU Sedat'ı 19 aylıkken teşhiste gecikildiği için nakil şansı bulamadan karaciğer yetmezliğinden kaybeden Gaziantepli anne Hatice Gezer (22), şimdi 16 aylık olan kızı Perihan Merve'ye kiloları yüzünden donör olamayacağı söylenince azmetti, 23'ü üç ayda olmak üzere 5.5 ayda 30 kilo verdi. Anne Gezer, ambulans uçakla gece yarısı getirildikleri İzmir Kent Hastanesi'nde karaciğerinden bir parça vererek minik yavrusuna can aşısı oldu. Gezer, 'Çifte bayram yapıyoruzö dedi.

Gaziantep'te kuruyemişçilik yapan Süleyman Gezen (30) ile küçük yaşta evlenip 7 yıl önce kızı Ayşe Nur'u dünyaya getiren Hatice Gezer, 2009'da ikinci kez anne oldu, oğlu Sedat doğdu. Ancak Sedat'ta doğumun hemen ardından başlayan sarılığı bir türlü geçmedi. Oğullarının sarılığının iyileşeceği ümidiyle 4 ay geçiren Gezer çifti, sürekli sağlık sorunları yaşayan Sedat'a karaciğer yetmezliği tanısı koyulunca yıkıldı. Hastalığı yüzünden gelişimi de problemli olan, nakil için büyümesi gerektiği söylenen minik Sedat yapılan tüm tedavilere karşın 19 aylıkken yaşama veda etti. Sedat'tan bir yıl sonra Perihan Merve dünyaya geldi. 12 Temmuz 2011 günü kucağına aldığı minik kızının üçüncü gün renginin sararmaya başladığını gören anne Gezer, Sedat'ı ölüme götüren hastalığın Merve'de de olabileceği şüphe ve endişesiyle soluğu doktorda aldı.

Merve'de de ağabeyi gibi safra kanallarının olmadığı ve sarılığa bunun neden olrduğu belirlendi. Bu kez erken tanı ve tedaviyle umutlanan Gezer çifti, sevk edildikleri Ankara'da 'nakil kararıö alınmasıyla kendilerini İstanbul'da buldu. Tahliller yapıldı, Merve'nin biraz büyümesi istendi, kimlerin donör olabileceğine bakıldı. Baba Gezer uygun bulundu, anne için ise kilosunun fazla, karaciğerinin yağlı olduğu söylendi. 1.76 boyunda, 103 kilo olan anne Gezer, eşi uygun donör olmasına karşın Merve'ye kendisi hayat vermek istedi. Kararını o anda verdi ve diyete başladı. Kızı için 'Merve diyetiö dediği diyete başlayan tatlıyı, pilavı, makarnayı kesip kepekli ekmek, salata, meyve ağırlıklı beslenerek zayıflamaya başlayan Hatice Gezer, hedefine üç ayda ulaştı. İlk üç ayda 23 kilo veren anne Gezer, diyetinin 5.5 ayı dolduğunda tartıda 73 kiloyu gördü. Anne Gezer zayıflamaya, bu süreçte de kızını nakil için büyütmeye çalışırken, Merve'nin sağlık durumu kötüleşti, kan değerleri bozuldu. Merve Sağlık bakanlığı'nın uçak ambulansıyla 6 Ekim'de gece yarısı saat 03.00 sularında İzmir'e sevk edildi. Durumu ağır olan Merve İzmir Kent Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda tedavisi sürdürülüp nakil için hazırlanan minik Merve ve annesi, 16 Ekim'de Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer önen ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından ameliyata alındı. Başarılı geçen nakil ameliyatının ardından, minik kızının servise çıkarılmasıyla büyük mutluluk yaşayan anne Gezer, şöyle konuştu:

'Kızımda sarılık başlayınca şüphelendim. Oğlumda ise sarılığı 'geçer' denmişti, nakil şansı bulamadan onu kaybettik. Ama kızımı kaybetmeyecektim. Nakil kararı verildiğinde kilolarım donör olmama engel olarak karşıma çıktı. Eşim uygundu ama kızıma ben hayat vermek istedim ve önce zayıfladım ve donör oldum. Çok mutluyum, ramazan bayramı'nda nakil için hazırlanıyorduk, bu bayrama nakil olmuş olarak giriyoruz. Çifte bayram yapıyoruz.ö

Öte yandan İstanbul'da kendilerine 1 Ekim'de nakil randevusu verildiğini, ancak Merve'nin kan değerlerinin bozulması üzerine ameliyat tarihlerinin sürekli ertelendiğini belirten baba Gezer, 'Kızım o kadar kötüleşmiştik ki bir hafta ömrü belki olabilirdi. İstanbul'dan umudumuzu kesince Gaziantep'teki doktorumuz bizi İzmir'e Kent Hastanesi'ne yönlendirdi. Sağlık Bakanlığı uçak ambulansı hızır gibi yetişti. Ben sigara içtiğim için, eşim endişeliydi, bir aksilik olur da kızıma donör olamam diye korkuyordu. O yüzden zayıfladı ve kızımıza yeniden hayat verdi. Şimdi çok mutluyuzö dedi.

YAĞLI KARACİĞER NAKİL İÇİN UYGUN DEĞİL

Öte yandan Doç. Dr. Arıkan, karaciğerdeki yağlanmanın nakil için uygun organ olma özelliklerini taşımadığını, bu durumdaki adaylardan kilo verilmesinin istendiğini söyledi. Arıkan, 'Merve'nin annesi de kiloluymuş ve donör olabilmek için zayıflamış. Karaciğeri uygun bulundu ve nakil gerçekleşti. Hem annenin hem bebeğin sağlık durumu iyi. Merve bize geldiğinde sarılığı çok yüksek, riskli bir bebekti. Nakil sonrası bilirubin değerleri düşmeye başladı. Daha da düzelecekö şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kızına Ciğerini Vermek İçin Zayıfladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement