KKTC Başbakanı Küçük Washington'da Açıklaması - Son Dakika
Güncel

KKTC Başbakanı Küçük Washington'da Açıklaması

KKTC Başbakanı Küçük Washington\'da Açıklaması

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, "Kıbrıs sorununun çözümü için zaman geldi ve geçti bile."

15.05.2013 06:22

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, "Kıbrıs sorununun çözümü için zaman geldi ve geçti bile. Kıbrıs Türklerinin bir 50 yıl daha beklemeye sabrı kalmadı. Bu platformdan tekrar barış eli uzatıyorum, hala federal bir devlet olarak birleşebiliriz. Görüşmelere bir an önce başlanması için bu yılın çok müsait olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kıbrıs konusunda temaslar gerçekleştirmek için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Küçük, bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey diplomatlarından Eric Rubin ile bir araya geldi. Küçük, ABD Kongresi üyeleriyle de görüşmelerde bulundu.

Küçük'ün, temaslarında, bu yılın Kıbrıs sorununun çözümü için en doğru zaman olduğunu ve bu konuda ABD'nin de daha etkin rol oynamasını beklediklerini ifade ettiği öğrenildi. Küçük'ün ayrıca, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda niyeti olmayan tarafın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olduğunu, bu nedenle de GKRY'nin ya da GKRY lideri Nikos Anastasiadis'in masaya dönüp müzakere sürecinin başlatılması noktasında irade ortaya koyması için cesaretlendirilmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi.

-"Buradan tekrar barış eli uzatıyorum"-

Küçük, temasları kapsamında Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) tarafından düzenlenen "Kıbrıs'ta Gecikmiş Birleşme" konulu konferansta konuştu.

Adadaki Rum kesiminin katı tutumu, ABD ve diğer devletlerin desteğini alması nedeniyle Kıbrıs'ta çözüme bir türlü ulaşılamadığını belirten Küçük, "Rum tarafı her defasında adanın birleşmesini, sorunların çözülmesini, uzattığımız barış elini reddetti" ifadesini kullandı.

Küçük, adada 50 yıldan sonra artık iki devlet olduğunu anlatarak, çözümün ancak iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitliğe dayalı bir federal çatı altında birleşmeyle mümkün olabileceğini bildirdi.

Rum kesiminin sadece adadaki Türk tarafına ambargoyu devam ettirmek için kendisini komşusu Türkiye ile ekonomik ilişkilerden mahrum bıraktığını, tonlarca parayı silaha yatırdığını ve diğer ülkelerin kara para aklama yeri haline geldiğini dile getiren Küçük, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin şu an içinde bulunduğu ekonomik krizin nedenlerinden birinin de çözüme yönelik bu uzlaşmaz tavrında yattığını söyledi.

Küçük, "Kıbrıs sorunun çözümü için zaman geldi ve geçti bile. Kıbrıs Türklerinin bir 50 yıl daha beklemeye, haklarının ihlal edilmesine sabrı kalmadı. Rum kesimi şimdi de finansal durumları bahane ederek müzakere masasına gelmiyor. Bu platformdan tekrar barış eli uzatıyorum. Hala federal bir devlet olarak birleşebiliriz, Akdeniz'deki barışa, Türk-Yunan ilişkilerine katkıda bulunabiliriz. Görüşmelere bir an önce başlanması için bu yılın çok müsait olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

-"Erdoğan-Obama görüşmesinde Kıbrıs gündeme gelecek"-

Küçük, bir soru üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında yarın Beyaz Saray'da yapılacak görüşmede Kıbrıs meselesinin de ayrı bir bölüm olarak ele alınacağı yönünde bilgisi bulunduğunu söyledi.

Rum kesiminin Akdeniz'de tek yönlü ve yasa dışı doğalgaz arama çalışmalarıyla Kıbrıs Türklerinin ada üzerindeki haklarını ihlal ettiğini anlatan Küçük, bu tür çalışmaların Kıbrıs'a barış geldikten sonra yapılması gerektiğini kaydetti.

KKTC Başbakanı Küçük, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlarken de iki gündür Washington'da yoğun temaslarda bulunduklarını, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerinde Kıbrıs'ın bugünkü konumu ve bundan sonraki günlerdeki beklentiler konusunda bazı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Bunun yanında ABD Kongresi üyeleri ve bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Küçük, şöyle devam etti:

"Temaslarımızda bizim verdiğimiz mesaj, özellikle 2013 yılının iyi değerlendirilmesi ve tabii ki Kıbrıs'ın dostları veyahut da Kıbrıs'ta çözümü düşünen dost ülkelerin de bilhassa tarafları cesaretlendirici tutumlar içinde olabilmeleri ve Kıbrıs'a daha fazla zaman ayırabilmeleri ve bu konuda, içinde bulunduğumuz yıl içindeki değerlendirmeleri yapabilmemiz önemli.

Güney Kıbrıs hala daha, tabii ki görüşmelere başlama tarihine karar veremedi. Biliyorsunuz şubat ayında onlarda yeni bir başkanlık seçimi yapılmıştı, göreve gelen Nikos Anastasiadis hemen ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Dolayısıyla görüşme tarihini bir an önce belirleme imkanı bulunamadı. Bu konularda BM'nin büyük çalışmaları vardır, bilhassa BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs özel temsilcisi Alexander Downer'ın her iki liderle yaptığı görüşmeler, bizimle de Kıbrıs'ta yaptığı görüşmeler vardır. Ayrıca Ankara ve Atina'da yaptığı temaslar vardır. Bunlar hep Kıbrıs müzakerelerinin bir an önce görüşülmeye başlanmasının hazırlıklarıdır. Tabii ki bu yıl da iyi bir değerlendirme yapılması gerekir inancı içindeyiz."

Küçük, Erdoğan ile Obama arasındaki görüşmeye dair beklentisinin sorulması üzerine, "Görüşmede Kıbrıs konusunda da bölüm olduğu bilgisi gelmektedir. Tabii ki öncelikle iki liderin yapacağı toplantıda Kıbrıs görüşmelerinin bir an önce başlatılmasının üzerinde durulması gerekir. Bunun tabii ki yöntemi ve detayları üzerinde herhalde durulmaz, çünkü iki liderin sadece bir çerçeve, bir görüş ortaya koymaları lazım ve ondan sonra da tabi onların detaylandırılması yoluna gidilir. Ama öncelikle beklentim, yarın Sayın Erdoğan ve Sayın Obama'nın görüşmesinde Kıbrıs meselesinde bir an önce tarafların masaya gelmeleri çağrısı" yorumunda bulundu.

Küçük, temaslarının ardından New York'a geçti. - WASHINGTON

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KKTC Başbakanı Küçük Washington'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement