"Mahpeyker: Kösem Sultan" Galası Yapıldı - Son Dakika
Güncel

"Mahpeyker: Kösem Sultan" Galası Yapıldı

"Mahpeyker: Kösem Sultan" Galası Yapıldı

"mahpeyker: Kösem Sultan" Filminin Galası, Tim Maslak Show Center'da Yapıldı

15.10.2010 08:54

Senaryosunu Avni Özgürel'in yazdığı, yönetmenliğini Tarkan Özel'in üstlendiği Osmanlı tarihinin en güçlü kadın karakterlerinden Kösem Sultan'ın hayatının anlatıldığı "Mahpeyker: Kösem Sultan" filminin galası, TİM Maslak Show Center'da yapıldı

Senaryosunu gazeteci-yazar Avni Özgürel'in kaleme aldığı, yönetmenliğini Tarkan Özel'in yaptığı "Mahpeyker: Kösem Sultan" filminin galası TİM Maslak Show Center'da gerçekleşti. Gala öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Avni Özgürel, Mahpeyker'in, Osmanlı tarihinin en güçlü kadın karakterlerinden biri olduğunu belirterek, 1. Ahmet tarafından çok büyük bir aşkla sevildiğini ve 28 yaşında 1. Ahmet'i kaybedip dul kalınca, eşiyle ulaştığı iktidarı koruma hırsı içine girdiğini anlattı.

Mahpeyker'in, oğlu 4. Murat'ın 10 yaşında tahta çıkmasının ardından uzun yıllar hanedanı yönettiğinin altını çizen Özgürel, "Mahpeyker, aynı zamanda Osmanlı Hanedanı'nın devamını sağlamayı da başardı. 4. Murat'ın hışmından kardeşlerinin en küçüğünü koruyarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun geleceğini devam ettirmiş oldu" diye konuştu. Daha önce hep kötü bir kadın olarak tanıtılan Mahpeyker'in aslında "zehrini saraya, sütünü ahaliye akıtan bir kadın" olduğunu vurgulayan Özgürel, Mahpeyker'in halk tarafından çok sevildiğini, öldüğünde İstanbul'da 40 gün yas tutulduğunu belirtti. Özgürel, film için özel olarak Kurtköy'de bin 500 metrekarelik bir platform kurulduğunu ve filmin 4.5 milyon TL'ye mal olduğunu söyledi.

ALKOR: "TARİHİ BUGÜNE TAŞIMAK İÇİN GEÇ BİLE KALINDI"

Filmin oyuncularından Selda Alkor ise, "Avni beyin engin tarih bilgisiyle tarihi günümüze taşımaya çalıştık. Yönetmenlerimizin çalışmalarıyla da daha sinema kokan bir hale getirildi. Bizler de oyuncular olarak elimizden geleni yaptık. Sanıyorum bütün bu çalışmalarımıza değdi" dedi. Alkor, "Cem Özel gibi bir yönetmen, tamamen özel efekt ve aksiyonla 17. yüzyılı bu filme taşıdı. Çekimlerde de bir zorluk yaşamadım. Benim için çok özeldi. Çekimleriyle, kostümleriyle yaşayan bir şeyi biz bugün tekrar yaşatmaya çalıştık" diye konuştu.

Kösem Sultan'ın 60 yaşındaki halini oynadığını ve halk tarafından çok sevildiğini anlkatan Alkor, "Son derece geniş bir Osmanlı tarihimiz var. Onu bugünlere taşıyıp, tarihimizi anlatmak her devlete nasip olmaz. Biz tarihi son derece geniş bir ülkeyiz. Onu bugüne taşımak bence çok doğru. Geç bile kalındı" ifadeleini kullandı. Sırf profesyonelliğin bazı karakterlein yaratılması için yeterli olmadığını vurgulayan Alkor, hala amatörce çalıştığını belirtti.

ÖZEL: "BİZ SİNEMACILAR OLARAK, (TÜRK SİNEMASI ADINA) CEPHEDE SAVAŞANLARIZ"

Filmin yönetmeni Tarkan Özel de "Mahpeyker"in hem zevk aldıkları hem de zorlandıkları bir film olduğunu belirterek, "Biz bir rüyayı gerçekleştirdik. Güzel bir çalışma oldu. Projeye ve ekibe inandık, elimizden gelenin en iyisini yaptık" dedi. Özel, "Oyuncularım çok iyiydi. Çok şanslı oldum ve süper oyuncularla çalıştım. Hepimiz biraz üşüdük, kış çektik. Onun dışında herşey çok güzel geçti" ifadelerini kullandı. Çekimlerin 7 hafta sürdüğünü belirten Özel, "Çekimler 6-7 hafta sürdü. Toplamda 11 ayda bitirdik işi. Özel efektler 6 ay sürdü. Projeye ve ekibe inandık, elimizden gelenin en iyisini yaptık" dedi. Bir sanat ve tarih filmi yaptıklarının altını çizen Özel, "Bu filmi çok gişe endişesi taşımadan yaptık. Sonuçta gerçek tarihi anlatıyoruz. Bu biraz sinematik bir belgesel" şeklinde konuştu. Özel sözlerini şöyle sürdürdü: "4 milyon lirayla Türkiye şartlarında iyi bir film yaptık, ama dünya şartlarında -ki hedefimiz dünya olmalı- o zaman bütçeler daha yeni yeni oraya varıyor. Biraz daha büyük oynamak gerekiyor. Ama biz sinemacılar olarak cephede savaşanlarız, diye düşünüyorum. Bu savaşı da Türk sineması adına veriyoruz. Bu sadece bir başlangıç."

Filmin galasına, Adile Osmanoğlu Tars, Ali Refik Tars, Adile Sultan'ın yeğeni Roksan Kunter, Fethiye Bory Nami Osmanoğlu ve Orhan Osmanoğlu'nun da aralarında bulunduğu Osmanlı Hanedanı mensuplarının yanı sıra İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul milletvekilleri Edibe Sözen ve İlhan Kesici ile çok sayıda sanatçı katıldı.

15 EKİMDE VİZYONDA

Selda Alkor, Damla Sönmez, Gökhan Mumcu ve Selda Özer'in rol aldığı film, 15 Ekimde sinemaseverlerle buluşacak. Çocuk yaşında esir kafilesiyle İstanbul'a getirilip, bir ailenin yanına evlatlık verilen genç kızın, Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetme gücünü elde edecek seviyeye tırmanışının hikayesini anlatan filmin konusu ise şöyle:

"Talihin kendisini Topkapı Sarayı'na sürükleyip Sultan 1. Ahmet'le karşılaştırdığı Emine, saray geleneklerine aykırı olmasına, padişahın annesi Handan Sultan ve Topkapı Sarayı Hareminin tek hakimi olan Büyük Valide Safiye Sultan'ın muhalefetine rağmen padişah 1. Ahmet'le nikahlanır ve Ahmet'in taktığı Mahpeyker adını alır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Mahpeyker: Kösem Sultan' Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement