"Millete Hizmet Yolunda" - Son Dakika
Güncel

"Millete Hizmet Yolunda"

"Millete Hizmet Yolunda"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "14 Şubat'ta, Uluslararası Para Fonu'na yaptığımız yeni bir dilim ödemeyle borcumuzu 400 milyon dolara kadar düşürdük."

27.02.2013 16:02

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "14 Şubat'ta, Uluslararası Para Fonu'na yaptığımız yeni bir dilim ödemeyle borcumuzu 400 milyon dolara kadar düşürdük. İnşallah, Mayıs ayında yapacağımız son dilim ödemeyle artık IMF'ye borcumuz kalmıyor ve borcumuzu sıfırlıyoruz. 23,5 milyar dolar olarak aldığımız borç, o gün bitiyor ve böylece Mayıs ayında IMF'ye olan borcumuzu kapatıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, televizyon kanallarında yayınlanan "Millete Hizmet Yolunda" başlıklı konuşmasında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Hükümet olarak, Şubat ayı içinde de ülkeye ve millete hizmet yolunda çok önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek, ülkeye ve millete daha aydınlık bir gelecek inşa etmek için yoğun gayret sarf ettiklerini söyledi.

Farklı illeri ziyaret ettiklerini, toplu açılış merasimleri düzenlediklerini anlatan Erdoğan, Türkiye'yi daha da kalkındıracak, daha bayındır hale getirecek yüzlerce eseri ve tesisi resmi olarak hizmete açtıklarını hatırlattı.

İstanbul'da, Sağlık Bakanlığı tarafından farklı illere kazandırılan 486 ambulansın hizmete alınış törenini yaptıklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye'de 2002'de 617 olan 112 kapsamında çalışan ambulans sayısının bugün 2 bin 928 olduğuna dikkati çekti. Normal ambulanslara ek olarak, 224 palet takılabilen ambulans, 20 tane de önünde kar bıçağı bulunan ambulans olduğunu vurgulayan Erdoğan, 4 deniz ambulansının sahil ve adalarda hizmet verdiğini bildirdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"2008'den itibaren 17 helikopter ambulans, 2010'dan itibaren ise 4 ambulans uçağı devreye aldık. Yani artık ihtiyaç sahibi hastaya ulaşma noktasında hiçbir engel tanımıyoruz. Kar yolları kapattıysa paletli ambulanslarla yollardayız. Çamur yolu kapattıysa 4 çarpı 4 ambulanslarla yollardayız. Yol yoksa helikopterlerimizle uçaklarımızla deniz araçlarımızla vatandaşımızın kapısındayız. Vatandaşımıza ulaşmak, ihtiyaç sahiplerinin elinden tutmak, hastalarımızı en acil şekilde hastanelere ulaştırma konusunda hiçbir engel tanımıyor, hiçbir bahaneye prim vermiyoruz. Aziz milletimiz, 76 milyonuyla her nerede olursa olsun, en iyi, en kaliteli, en hızlı sağlık hizmetini fazlasıyla hakkediyor, biz de bunu vatandaşımıza ulaştırmak için canla başla çalışıyoruz."

-"Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizi kendi gemimiz ile yürüteceğiz"-

Erdoğan, Şubat ayı içinde toplam yatırım bedeli 123 milyon lira olan tam 41 tesisi ve hizmeti Kayseri'ye kazandırdıklarını anımsatarak, Erciyes Dağı'nı turizm alanında çok ileri bir yere taşıyacak tesislerin açılışının yanı sıra 12 ayrı yol yapım çalışmasını başlattıklarını söyledi. Mardin Merkez ile Midyat ve Kızıltepe ilçelerinde de toplu açılış törenleri gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, 23 Şubat'ta, İstanbul'da, hem İstanbul hem de Türkiye için hayati önemi haiz hizmetlerin açılış törenlerini yaptıklarını ifade etti.

Petrol arama faaliyetlerinde çok önemli bir boşluğu dolduracak, son derece modern cihazlarla donatılmış Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Arama Gemi'sinin törenle hizmete girdiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Barbaros Hayreddin Paşa gemisi sayesinde, inşallah bundan sonra denizlerimizdeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizi kendi gemimizle yürüteceğiz. Barbaros Hayreddin Paşa gemimiz, ilk olarak Batı Karadeniz'de arama faaliyetleri yürütecek. Gemimiz, buradaki çalışmaların ardından, Gazimagosa Körfezi'ne gidecek ve orada arama faaliyetleri gerçekleştirecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesinde hizmet verecek bu gemiyle, derin denizlerimizdeki potansiyelimizi artık daha iyi değerlendirebileceğimize inanıyorum. 130 milyon dolarlık bir bedelle ülkemize kazandırdığımız bu geminin, enerji konusundaki hedeflerimize ulaşmamıza çok önemli katkı sağlayacağını ümit ediyorum."

Aynı gün düzenlenen törenle İstanbul'da, kentsel dönüşüm kapsamında, 14 bin 663 konut ile 3 bin 65 iş yerinin yıkımını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızı çok daha sağlıklı, çok daha sağlam, güvenli ve modern konutlara kavuşturmak için, önce yıkmaya, yerine daha iyisini yapmaya devam ediyoruz ki ben bu yıkımlara hayırlı yıkım diyorum. İnşallah, hem İstanbul'da hem tüm Türkiye'de artık bu dönüşümü, bu değişimi sağlayacak, çocuklarımıza daha yaşanabilir şehirler emanet edeceğiz. Bunu da kimseyi mağdur etmeden, kimseyi zarara, ziyana uğratmadan gerçekleştireceğiz ve gerçekleştiriyoruz. Çünkü biz hayat karartma değil, tam aksine hayat kurtarmanın mücadelesini veriyoruz. İnşallah, milletimizin sağduyusuyla milletimizin desteğiyle bu işin altından da alnımızın akıyla çıkacağız."

Erdoğan, deprem Odaklı Kentsel Dönüşümü tamamlanan Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde 1'inci etap 451 konutu hak sahiplerine teslim ettiklerini vurgulayarak, Esenler Turgut Reis Mahallesi'nde dönüşümü tamamlanan 280 konutun da anahtarlarını sahiplerine verdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında toplamda 731 aileyi resmi olarak evlerine kavuşturduğunu bildirdi.

-"IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek, tarihi bir adımı da atmış olacağız"-

Erdoğan, Şubat ayında, yabancı devlet adamlarıyla temaslarının yoğun geçtiğini, dış politikada önemli mesafelerin alındığını söyledi. Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Gürcistan Başbakanı İvanişvili'yi, Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos, Hamas Lideri Meşşal, Arnavutluk Meclis Başkanı Topalli, Azerbaycan Savunma Bakanı Abiyev, Libya Başbakanı Zeydan ve Almanya Federal Şansölyesi Merkel'i Türkiye'de ağırladıklarını hatırlatan Erdoğan, bu görüşmelerde ticari, ekonomik, askeri, siyasi, kültürel tüm ikili ilişkilerin ele alındığını, bu yönde bölgesel değerlendirmelerin yapıldığını kaydetti.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye yapılan ziyaretler çerçevesinde, karşılıklı menfaatler doğrultusunda çeşitli anlaşmaların da imzalandığına işaret eden Erdoğan, Şubat ayında Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'da resmi temaslarda bulunduklarını, Birleşik Arap Emirliği'ni oluşturan 7 emirlikten biri olan Eş-Şarika Emirliği'ne bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sizlerin de çok iyi hatırlayacağı gibi, 2001 ekonomik krizinin ardından Türkiye, Uluslararası Para Fonu'yla kapsamlı bir borçlanma sürecini başlatmıştı. Türkiye'ye gelen IMF heyetleri gündemi haftalarca işgal ediyor, yapılan incelemeler, müzakereler, alınan kararlar, ekonomide sert dalgalanmalara yol açıyordu. Biz, Hükümeti devraldığımızda, Türkiye bir stand-by anlaşması imzalamış durumdaydı, IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu vardı. 10 yıl içinde, devraldığımız tüm borçları, devraldığımız tüm ağır faturaları ödediğimiz gibi, Uluslararası Para Fonu'na olan borcumuzu da günü gününe ödedik. 14 Şubat'ta, Uluslararası Para Fonu'na yaptığımız yeni bir dilim ödemeyle, borcumuzu 400 milyon dolara kadar düşürdük. İnşallah, Mayıs ayında yapacağımız son dilim ödemeyle artık IMF'ye borcumuz kalmıyor ve borcumuzu sıfırlıyoruz. 23,5 milyar dolar olarak aldığımız borç, o gün bitiyor ve böylece Mayıs ayında IMF'ye olan borcumuzu kapatıyoruz. IMF'ye borçlu bir ülke iken, şu anda IMF'ye borç veren bir ülke konumuna yükselme aşamasındayız. Müzakereler netleştiğinde, IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek, böylece tarihi bir adımı da atmış olacağız. Bu güzel gelişmenin de ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

(Sürecek)

Muhabir: Fatma Can

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Millete Hizmet Yolunda' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement