"Mısır'da Darbe Sonrası Basın, Toplumu Bilgilendirme Yerine Yalan Haber Üretiyor" - Son Dakika
Güncel

"Mısır'da Darbe Sonrası Basın, Toplumu Bilgilendirme Yerine Yalan Haber Üretiyor"

"Mısır\'da Darbe Sonrası Basın, Toplumu Bilgilendirme Yerine Yalan Haber Üretiyor"

El Hivar Televizyonu sahibi Temimi: "Özgür ve bağımsız basın yayın kuruluşlarının kapısına, darbenin ilk saatlerinde kilit vuruldu. Mısır kamuoyunu doğru bilgilendirecek medya organı maalesef...

10.10.2013 14:53

RAMAZAN TURGUT - İngiltere'de yayın yapan El-Hivar televizyonu sahibi ve siyaset bilimci Azzam Temimi, " Mısır'da darbe sonrası basın, ülkede toplumu bilgilendirme yerine yalan haber üretiyor. Arap medyasının da bazı istisnalar dışında darbe destekçisi olduğunu görüyoruz" dedi.

İstanbul'da AA muhabirine konuşan Temimi, Mısır'daki askeri darbe ve bu süreçte medyanın rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

3 Temmuz'daki askeri müdahalenin ardından medyanın da susturulduğunu savunan Temimi, "Özgür ve bağımsız basın yayın kuruluşlarının kapısına, darbenin ilk saatlerinde kilit vuruldu. Mısır kamuoyunu doğru bilgilendirecek medya organı maalesef kalmadı" diye konuştu.

Mısır'da darbenin ardından özgür ve bağımsız medyanın işlevini yitirmesiyle birlikte sağlıklı haber almanın imkansız hale geldiğini vurgulayan Temimi, "Aldığımız doğru haberler sadece gençlerin internet ortamına yüklediği videolar ve bu alandaki bireysel gayretlerle mümkün oluyor. Özellikle sosyal paylaşım siteleri bu konuda bize epey yardımcı oluyor. Darbe karşıtlarının sosyal ortamda paylaştığı haberlerle Mısır'daki gelişmeler hakkında bilgi sahibi oluyoruz" dedi.

Batı medyasının Mısır'daki askeri müdahaleyle ilgili yayınlarını da değerlendiren Temimi, Mısır'da tanık olunan gelişmeleri doğru yorumlayan ve askeri müdahaleyi "darbe" olarak nitelendiren haber ve analizlerin bazı gazetelerde yer bulduğunu söyledi. Temimi, Batı medyasındaki bazı gazete ve televizyonların ise darbe sonrası oluşturulan geçici yönetimle ilişkilerin geliştirilmesi ve müdahale sonrası sürece odaklanılması gerektiği yönünde yayınlar yaparak darbeye destek verdiğini belirtti.

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, darbe hazırlıklarına aylar öncesinden başladığını gösteren ve bir süre önce basına yansıyan konuşmasına da değinen Temimi, Sisi'nin ifadelerinin kendisini şaşırtmadığını dile getirdi. Temimi şöyle devam etti:

"Bu hazırlıklar Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başladı. Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre bu toplantıların ilki 2012 yılı kasım ayında General Sisi ile beraber darbeye destek veren ülkelerin temsilcileri, Amr Musa, Hamdin Sabbahi, Muhammed el-Baradai, 'Mısır derin devletini temsilen' Mübarek döneminin önde gelen işadamlarından Ahmet İzz ve bazı gençlik grupları eşliğinde gerçekleştirildi."

Mısır halkının, darbe ile kendisinden alınan özgürlüğü geri kazanmak için günden güne tepkisini artırmaya devam edeceği tahmininde bulunan Temimi, "Geçen günlere baktığımızda karşılaştığımız tablo bu durumu net olarak ortaya koymaktadır. Rabia ve Nahda meydanlarında gerçekleştirilen katliamlar ve devam eden tutuklama dalgalarına rağmen halk sokaklardan çekilmedi. Halk, darbe rejimi tarafından el konulan hürriyetini geri almak için var gücüyle direnmeye devam edecektir" diye konuştu.

Türk medyasının Arap Baharı ve ardından Mısır'daki darbeye yönelik yayınları konusunda da görüşlerini açıklayan Temimi, " Türkiye'de yayın yapan İngilizce gazeteler, takip edebildiğim kadarıyla Ortadoğu halklarına yeterli düzeyde destek vermedi. Özellikle Anadolu Ajansı ve TRT Arapça'nın bu süreçte ortaya koyduğu performansın Türkiye halkının gerçek görüşünü yansıttığını düşünüyorum, çalışmalarından dolayı onları takdir ediyorum" ifadesini kullandı.

Sahibi olduğu El-Hivar televizyonunun Arap Baharı ve Mısır'daki darbe sürecinde, Ortadoğu halklarının özgürlüğünden yana bir tutum sergilediğini de ifade eden Temimi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu şanlı direnişi ilk günlerden itibaren destekledik, savunduk ve savunmaya da devam edeceğiz. Çünkü biz halkların özgür yaşamaları, kendi bağımsızlıklarını elde etmelerinden yanayız. Bundan dolayı El-Hivar televizyonu olarak yayın politikamızda diktatörlerin sesi olmamaya karar verdik. Sadece haklının görüşünü yansıtmayı, haklının yanında olmayı kendimize şiar edindik. Zalimin karşısında mazlumun yanında olmayı temel hedef edindik." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Mısır'da Darbe Sonrası Basın, Toplumu Bilgilendirme Yerine Yalan Haber Üretiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement