Mısır'ın Geçici Cumhurbaşkanı Mansur Tanıdık - Son Dakika
Güncel

Mısır'ın Geçici Cumhurbaşkanı Mansur Tanıdık

Mısır\'ın Geçici Cumhurbaşkanı Mansur Tanıdık

Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı görevini yürüteceği açıklanan Mansur, ülke tarihinde ikinci kez geçici cumhurbaşkanlığı yapacak

04.07.2013 01:35  Güncelleme: 02:11

Mısır'da ordu tarafından geçici cumhurbaşkanlığına getirilen  Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adil Mansur, ülke tarihinde bu göreve getirilen ikinci kişi oldu. 

Anayasa Mahkemesinde bu sabah yapacağı yeminle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması beklenen Mansur, 1945 yılında doğdu.  Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1967'de mezun olan Mansur, 1960-1970 yılları arasında aynı fakültede Kamu Hukuku ve İdari Bilimler alanında yüsek lisans yaptı.

ENVER SEDAR SUİKASTİ SONRASI DA CUMHURBAŞKANI'YDI

Mansur, 1984'te  Danıştay'a müsteşar olarak atandı ve 1992'ye kadar çalıştı. 1983-1990 yılları arasında Suudi Arabistan'a Ticaret Bakanlığı Hukuk Müsteşarı olarak tayin edilen Muhammed Mansur, 1990-1992 yıllarında Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nde müsteşar olarak görev yaptı.

1992'de Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı olarak atanarak, başkan olarak seçilene dek bu görevini yürüten Mansur, 19 Mayıs 2013'te Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun onayıyla başkan seçildi. 

Adli Mansur, eski cumhurbaşkanlarından Enver Sedat'ın, suikasta uğramasının ardından dönemin Meclis Başkanı Sufi Ebu Talib'ten sonra geçici cumhurbaşkanlığına getirilen ikinci isim oldu.

Anayasa Mahkemesin kuruluş kanununda 2011'de yapılan düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genel Kurul tarafından seçilecek en eski 3 üyenin onayının ardından Cumhurbaşkanı tarafından tayin ediliyor.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, anayasanın askıya alındığını ve erken seçimler yapılıncaya kadar  Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u geçici cumhurbaşkanı atandığını açıklamıştı.

ENVER SEDAT KİMDİR

Mısır'ın Manûfiye eyaletine bağlı Mit EbulKûm köyünde doğdu. İsmi Enver Paşa'ya atfen verilmiştir. 1936 yılında askeri okuldan mezun olduktan sonra, Mısır ordusunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. 1952 yılında, yakın çalışma arkadaşı Cemal Abdülnasır'la beraber, Kral Faruk'u devirdikleri "Hür Subaylar" darbesine katıldı. Darbeden sonra, kısa bir süre Muhammed Necip'in cumhurbaşkanlığının ardından başa geçen Cemal Abdülnasır'ın yardımcısı oldu. 1960-1969 yılları arasında Mısır Meclis Başkanlığı görevini yürüttü.

Nasır 1970'de ölünce, onun yerine Mısır Cumhurbaşkanı oldu. 6 Ekim 1981'de bir askeri tören sırasında öldürülene kadar, 11 yıl Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

1973 yılında meydana gelen Yom Kippur Savaşı'ndan sonra 1975'te Sovyetler Birliği ile ilişkileri kesmiş ve İsrail'le, Kudüs'ü ziyaret ettiği 19 Kasım 1977 tarihinden itibaren iyi ilişkiler geliştirmiş, 17 Eylül 1978'de ABD'nin arabuluculuğunda, İsrail'le masaya oturarak, Camp David Sözleşmesini imzalamıştır. Bu antlaşma ile, İsrail tarafından Altı Gün Savaşı'nda ele geçirilen Sina Yarımadası, Mısır'a geri verilmiştir. Barış çabalarının sonucu olarak, Menahem Begin ile birlikte 1978 yılı Nobel Barış Ödülünü almıştır.

1981 yılında, Mısır'ın bağımsızlığının kutlandığı tören sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Sedat'ın öldürülmesine, İsrail'le barış yapmasının tetiklediği bir sürecin sonunda, radikal islâmcı başkaldırıların sebep olduğu ve bir geçit resmi esnasında gerçekleştirilen eylemi tepki hareketinin ordu içindeki mensupları yürüttüğü iddia edilmiştir. Sedat'ı öldüren radikal islamcı yüzbaşı Halid el-İslâmbûlî, 1982 yılında idam edilmiştir.

Enver Sedat'ın mezarı Kahire'de, öldürüldüğü tören alanının hemen karşısındaki Meçhul Asker anıtının altındadır.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'ın Geçici Cumhurbaşkanı Mansur Tanıdık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement