Narenciyenin Hasat Sezonu Uzatılacak - Son Dakika
Güncel

Narenciyenin Hasat Sezonu Uzatılacak

Narenciyenin Hasat Sezonu Uzatılacak

Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen ve narenciyenin hasat sezonunu uzatarak ihracatı arttırmayı hedefleyen “Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi” kapılarını sektör temsilcilerine açtı.

24.03.2014 13:24

Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen ve narenciyenin hasat sezonunu uzatarak ihracatı arttırmayı hedefleyen "Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi" kapılarını sektör temsilcilerine açtı.

Narenciye ürünleriyle ilgilenen birçok katılımcı, istasyondaki çalışmaları yakından inceleyerek İstasyon Müdürü Dr. Davut Keleş ve proje yürütücüsü Dr. Güçer Kafa'dan bilgi aldı. Etkinliğe katılan sektör temsilcileri, daha sonra ıslah projesinde yetiştirilen narenciye fidanlarını toprakla buluşturdu. Pazar odaklı üretim yaparak daha uzun süre piyasada kalma amacını yürüttüklerini ifade eden Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, "Narenciyede pazar odaklı üretim yapacağız. Klasik çeşitlerimizi değiştireceğiz. Diğer taraftan narenciye sezonunu uzatacağız. Çok kısa süreli bizim üretim ve ihracat sezonumuzu uzunca bir süre uzatmak nihai hedefimiz. Uzattığımız zaman da pazarda sürekli Türk yaş sebzesi ve meyvesi bulunacak" dedi.

Narenciye ürünleri bakımından Çukurova'nın önemli bir bölge olduğunu ifade eden Kaçmaz şöyle konuştu:

"Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatında narenciyenin çok önemli bir yeri var. Narenciyede de üretim bölgesi bakımından da en önemli bölge Çukurova Bölgesi, Mersin, Adana, Hatay. Bu bölge ağırlıklı olarak narenciye ürünlerinin yetiştiği bir bölge. Bizim de Narenciye Tanıtım Gurubu olarak hem tanıtım görevimiz var. Ayrıca da AR-GE görevimiz var. Burada da yapmış olduğumuz bir AR-GE çalışmasıdır. Biz bu gün AR-GE çalışmalarını yakından incelemek amacıyla çalışmalarda yetişen fidanların açığa alınmasını yerinde incelemek adına buraya geldik. Bizim buradaki amacımız yeni türlerin, geçici ve erkenci türlerin bölgelere adaptasyonu, narenciye üretim ve hasat sezonunun uzaması, pazarlarda uzun müddet Türk yaş sebze ve meyvesinin yer almasıdır. Gaye ve amacımız bu. Narenciye ihracatında da 2023 hedefimiz 3,5 milyar dolar. Biz bu hedefe ulaşma doğrultusunda bütün paydaşlarımızla birlikte Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları olarak üretici birlikleri, Narenciye Tanıtım Grubu, Ulusal Turunçgil Konseyi, ziraat odaları ve ihracatçı birliklerimiz olarak bütün paydaşlarımızla bir stratejik plan doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve şuanda Çukurova Ziraat Fakültesi, Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü ve Alata ile de beş yıldır bu projenin hemen hemen ortasındayız. Bu tür projelere de destek vermeye devam edeceğiz. Amacımız en kaliteli, en güzel, Türk narenciyesini hem kendi insanımıza hem de yurt dışında pazarlamasını en iyi şekilde yapmak."

Ortak proje yürütmeye kurum olarak sıcak baktıklarını söyleyen Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Keleş ise, "Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak sektörle ortaklaşa proje yapmaya önem veriyoruz. Bakanlığımız da buna önem veriyor. Bu kapsamda Narenciye Tanıtım Grubu'nun desteği ile Turunçgil Islah Projesi yürütülüyor. Bu ıslah projesi kapsamında oluşturulmuş olan ıslah materyalleri bahar döneminde araziye indiriliyor. Araziye indirme aşamasında da bizi destekleyen AKİB'i de içerisine alarak sektörün her aşamasının bu ıslah projesini görmesini istedik ve bugün bu şekilde bir etkinlik düzenledik" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Narenciyenin Hasat Sezonu Uzatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement