NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İtalya'da - Son Dakika
Güncel

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İtalya'da

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İtalya\'da

Rasmussen: "Umarız Suriye'de siyasi bir çözüme varılır" "Bizim ilk görevimiz müttefiklerimizi korumak. Bu maksatla, Türkiye'ye Patriot füzelerini konuşlandırdık ama oradaki durumdan son derece endişeliyiz. Komşu ülkelere bulaşma durumu var ve orada kimyasal silahların kullanıldığından söz ediliyor"

25.07.2013 17:17

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO olarak Suriye'de siyasi çözüm umduklarını söyledi.

Başkent Roma'da resmi temaslarda bulunan Rasmussen, İtalya Savunma Bakanı Mario Mauro ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rasmussen, bir gazetecinin NATO'nun Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesini değerlendirip değerlenmediği sorusuna, "Umarız Suriye'de siyasi bir çözüme varılır" yanıtını vermekle yetindi.

Rasmussen, NATO'nun bu konuya yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirterek, "Bizim ilk görevimiz müttefiklerimizi korumak. Bu maksatla, Türkiye'ye Patriot füzelerini konuşlandırdık ama oradaki durumdan son derece endişeliyiz. Komşu ülkelere bulaşma durumu var ve orada kimyasal silahların kullanıldığından söz ediliyor" diye konuştu.

Siyasi çözüm umudunu yineleyen Rasmussen, "ABD ve Rusya'nın, uluslararası barış konferansı konusundaki pozisyonlarını destekliyoruz" dedi.

Ekonomik krizdeki İtalya'da, Türkiye'nin de destek verdiği müşterek saldırı uçağı F35'in alımı konusunda yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine Genel Sekreter Rasmussen, son kararın ulusal bir karar olduğunu, NATO'nun bu tarz ulusal meselelere girmeyeceğini ifade etti.

Frattini'nin adaylığına hükümetten yeşil ışık

İtalya Savunma Bakanı Mario Mauro ise gazetecilerin, eski İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin Rasmussen'in ardından NATO Genel Sekreterliği için adının geçtiğini hatırlatması ve bu adaylığın İtalyan hükümetince desteklenip desteklenmediğini sorması üzerine "Evet" yanıtını verdi. Rasmussen'in görevi gelecek yıl yaz aylarında sona erecek.

Rasmussen-Letta görüşmesi

Anders Fogh Rasmussen, öğle saatlerinde de başbakanlık sarayı Chigi'de, İtalya Başbakanı Enrico Letta ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İtalya'nın NATO bünyesinde daima önemli bir rol üstlendiğini belirterek, İtalyan askerinin Afganistan'daki hizmetleri dolayısıyla teşekkür etti.

Rasmussen, İtalya'nın Kosova ve Libya'da da merkezi rolde ve önemli katkılar veren ülkelerden olduğunu belirtti.

Genel Sekreter Rasmussen ile görüşmekten ve kendisinin İtalya'ya ilşkin ifadelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbakan Letta da İtalya'nın NATO bünyesindeki faaliyetlerin devam edeceğini belirtti. Letta, 12 Ağustos'ta, Afganistan'a gideceğini de açıkladı.

Letta, Avrupa'nın krizde olduğunu ancak aralık ayında yapılacak bir sonraki Avrupa Konseyi'nde ana temalarından birinin savunma olacağını ifade etti.

Enrico Letta, görüşmelerinde Suriye konusuna da değindiklerini ve derin endişe duymaya devam ettiklerini aktardı.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Roma'daki temasları kapsamında sabah da Dışişleri Bakanı Emma Bonino ile basına kapalı bir görüşme yaptı. -

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İtalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement