Nohuta Yeğeninin Adını Verdi - Son Dakika
Güncel

Nohuta Yeğeninin Adını Verdi

Nohuta Yeğeninin Adını Verdi

Dr. Hüseyin Özçelik, tescil ettirdiği ürünlere kzının ve yeğeninin adını verdi.

12.04.2013 11:06  Güncelleme: 12:11

Samsun'da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelik, tescil ettirdiği nohut türüne yeğeni 'Çağatay' adını, kişniş türüne ise kızı 'Gamze'nin adını verdi. Özçelik, Çağatay adlı nohut tohumunun ilgi gördüğünü, 2 yılda yaklaşık 40 ton ihraç edildiğini söyledi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelik, yaptığı araştırma çalışmaları sırasında yeni bir nohut türü buldu. Hüseyin Özçelik bulduğu bu yine nohut türüne annesi Zülbiye Özçelik'in adını vermek istedi. Ancak annesinin kendisinin yerine torunu 22 yaşındaki Çağatay Özçelik'in adının verilmesini istedi. Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü'ne başvuran Özçelik, yeni nohut türüne yeğeni 'Çağatay' adını vererek tescil ettirdi. Hüseyin Özçelik, 'in kızı 9 yaşındaki Gamze Özçelik dünya geldi. Hüseyin Özçelik, 2004 yılında bulduğu yeni kişniş türüne de aynı yıl doğan kızı Gamze'nin adını vererek tescil ettirdi.

Bulduğu yeni nohut türünün nohut bitkisi çiçeklenme döneminde, yoğun yağıştan dolayı yapraklarında başlayan 'Antrakoz' hastalığına karşı dayanıklı olduğunu söyleyen Hüseyin Özçelik, "İki firma tarafından Bulgaristan, Yunanistan, Ukrayna ve Romanya'ya 2 yılda yaklaşık 40 ton 'Çağatay' nohudu tohumu ihraç edildi. Rusya ve Azerbaycan'dan taleplerin geldiğini öğrendim. Çağatay nohudu tohumunun bilinirliği giderek arttı. Tabi yeğenim Çağatay'ın da adı duyulmuş oluyor. Kızım geçtiğimiz yıl bana 'baba Çağatay abimin ünlü oldu ben ünlü olamadım. Keşke önce doğsaydım da benim adımı bu nohuta verseydin' dedi. Yeğenim de halinden çok memnun. O da şuan İspanya'da üniversite eğitimini sürdürüyor" diye konuştu.

19 yıldır bitki ıslah çalışması yaptığı belirten Hüseyin Özçelik, yeni tohut ve fasulye türlerini bulmak için çalışmalarına devam ettiği söyledi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nohuta Yeğeninin Adını Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement