"Nusret-2013" Tatbikatı Başladı - Son Dakika
Güncel

"Nusret-2013" Tatbikatı Başladı

"Nusret-2013" Tatbikatı Başladı

Türkiye'nin ev sahipliğinde, NATO ve Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının iştirakiyle Saroz Körfezi'nde yapılan "Nusret-2013 Davet Tatbikatı" başladı.

23.11.2013 12:15  Güncelleme: 12:18

Türkiye'nin ev sahipliğinde, NATO ve Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının iştirakiyle Saroz Körfezi'nde yapılan "Nusret-2013 Davet Tatbikatı" başladı. Tatbikat, bu yıl ilk kez basına açık olarak icra edilecek.

Nusret mayın gemisinde düzenlenen basın toplantısında, tatbikat hakkında açıklamalarda bulunan Mayın Harbi Harekat Merkezi Komutanı Deniz Yarbay Burçin Erkin, "Nusret-2013 tatbikatı, her yıl Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde NATO ve yabancı deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla icra ediliyor. Tatbikat kapsamında havadan ve su üstü gemileriyle mayın dökülerek, kirletilmiş saha ve kanallar mayın avlama-tarama gemileri, mayın harbi dalgıçları ve SAS timleri tarafından, mayına karşı tedbirleri harekatı icra edilerek temizlenecek. Tatbikata TCG Cezayirli Gazi Hasan Paşa gemisi de katılacak. Tatbikatta Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 7 mayın karşı tedbirleri (MKT) gemisi, 1 mayın dökücü gemi, 1 firkateyn, 2 karakol gemisi, 1 mayın toplama gemisi, 1 helikopter, 1 su altı savunma (SAS) timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından mayın döküşü için 1 C-130 uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 sahil güvenlik botu, NATO daimi mayın karşı tedbirleri görev grubu-2 (SNMCMG-2) unsurlarından Türkiye ve Almanya'dan 1 komuta kontrol ve 1 mayın avlama gemisi ile Yunanistan'dan 1 mayın avlama gemisi katılacak. Tatbikatı çok sayıda ülkeden gözlemci ve personel izleyecek" dedi.

Tatbikatın 3 aşamada yapılacağını da kaydeden Yarbay Erkin, "Birinci safhası, liman eğitimleri ile hava ve su üstü unsurları mayın döküş harekatını içermekte. İkinci safhada, dökülen mayınlar, mayın avlama gemileri tarafından sonarlar vasıtasıyla tespit edilecek, mayın harbi dalgıçları ve insansız su altı cihazları tarafından teşhis edilerek etkisiz hale getirilecek. Mayın tarama gemileri tarafından satha çıkarılarak toplanacak. Üçüncü safha faaliyetleri kapsamında ise 30 Kasım'da Çanakkale Limanı ziyaret edilecek. Tatbikat, 1 Aralık'ta sona erecek" dedi.

DENİZLERDE 300'DEN FAZLA MAYIN VAR

Brifingin ardından Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Tuğamiral Uğurlu, denizlerde 300'ün üzerinde mayın olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma 300'e yakın mayın olduğunu tespit ettik. Bunlar aradan çok fazla zaman geçtiği için çok tehlikeli değil. Sığ sularda ve demirleme bölgelerinde olanlar tehlike arz ediyor. Deniz Kuvvetleri olarak tehlikeli olan yerleri denizcilere duyurduk. Yasak saha olmasa bile riskli bölge olduğunu balıkçılarımız ve gemicilerimiz biliyor. Biz eğitim faaliyetlerimiz kapsamında, tehlike arz edenleri zaman zaman imha ediyoruz" dedi.

Türk Mayın Filo Komutanlığının dünyada itibarlı bir yeri olduğunu söyleyen Tuğamiral Uğurlu, "Mayın Filosu Komutanlığımızda şu an 5 tane mayın tarama, 11 tane mayın avlama gemimiz var. Bu mayın avlama gemilerimizin 6 tanesi, şu an dünyada son teknolojiye sahip olan mayın avlama gemileri. Diğer ülkeler açısından bir itibarı var. Yüksek teknolojili gemiler bunlar fakat bence bu yüksek teknolojili gemilerden daha da önemlisi, bizim Deniz Kuvvetleri olarak sahip olduğumuz insan gücü. Deniz subaylarımız, astsubaylarımız, uzmanlarımız, korkunç fedakarlıklarla çalışıyor. Bilgi seviyeleri çok yüksek. Özetle çok saygın bir donanmamız var" diye konuştu.

Nusret mayın gemisinde düzenlenen brifinge; Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu Yarbay Matthias Seipel, 1. Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Ramazan Kesgin, 2. Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Yaşar Anar, Deniz Eğitim Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Sinan Süer ve tatbikata katılacak ülkelerin rütbeli subayları katıldı. 'Nusret-2013 Davet Tatbikatı'nda salı günü yapılacak olan deniz üstü faaliyetleri basına açık olarak icra edilecek. Faaliyetlerde mayın arama ve imha çalışmaları yapılacak. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Nusret-2013' Tatbikatı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement