Okluk Koyu'nda Çevre Kirliliği İddiası - Son Dakika
Güncel

Okluk Koyu'nda Çevre Kirliliği İddiası

Okluk Koyu\'nda Çevre Kirliliği İddiası

Marmaris'in Karacasöğüt köyünde mavi tur teknelerinin bıraktığı çöplerin çevre kirliliğine yol açtığı iddia edildi Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi'nin de bulunduğu koydaki çöp sorunun çözülmesi için çevreciler ve köylüler, yetkililerden yardım bekliyor

29.07.2013 16:43

Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi'nin de bulunduğu Marmaris'in Okluk Koyu'nda, ödenek yetersizliği nedeniyle çevre kirliliği yaşandığı iddia ediliyor.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin ile bazı dernek üyeleri, vatandaşların ihbarı ve yardım çağrısı üzerine Karacasöğüt köyündeki Okluk Koyu'na giderek incelemelerde bulundu.

Kutengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, koyda çöp yığınlarıyla karşılaştıklarını belirterek, bu kirliliğin tekneler tarafından ormana bırakılan atıklardan kaynaklandığını söyledi.

Çöplerin koyda ağır bir kokuya neden olduğunu ifade eden Kutengin, domuz gibi vahşi hayvanlar tarafından dağıtılarak ormanın içlerine kadar taşınan atıkların kirliliğin boyutunu arttırdığını vurguladı.

Yaptıkları tespitlerin ardından köy muhtarlığı, Marmaris Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Akyaka Belediyesi ile görüştüklerini anlatan Kutengin, "Muhtarlık, sorumluluk alanındaki çöpleri toplamak üzere Köylere Hizmet Götürme Birliğinden ayda 2 bin lira alıyor ancak köyde arası 15-20 dakika süren 5 mahalle olduğu için mazot ve işçilik olarak bu para yetmiyor" dedi.

Koylarda toplanan çöplerin birliğin teknesiyle Akyaka Belediyesine götürüldüğüne işaret eden Kutengin, çöp toplama teknesinin saatleri ile çoğunlukla Bodrum'dan gelen guletlerin saatleri uymadığından, teknelerin yanaştıkları iskelede çöplerini bırakarak ayrıldıklarını dile getirdi.

"Turistler ormanda burunlarını tıkayarak yürüyor"

Akdeniz Koruma Derneği üyelerinden Ercüment Altınsoy ise sezon boyunca Gökova Körfezi'nde dolaşan teknelerin yaklaşık 60 bin yatak kapasitesine sahip olduğuna dikkati çekerek, mavi tur yapanların en büyük sıkıntısının çöplerini atacak yer bulamaması olduğunu söyledi.

Mavi tur yapan bir tekneden 40 poşet kadar çöp çıktığını kaydeden Altınsoy, şöyle konuştu:

"Marmaris'te yaşayanların kapısına günde üç defa çöp arabası gelir, burada ise hiç gelmez. Burada 20 yıldır yaşıyorum, bu yarayı nasıl tedavi ederiz ve bu çöplerin nereye nasıl atılmasını sağlarız için uğraşıyoruz. Çöplerini bu insanlar nereye atacaklar? Konuyla ilgili çok yere yazdık, kendimizce projeler hazırladık ama sonuç alamadık. Çöplerle cam kırıkları da orman içine yayılıyor, 45 derce sıcaklıkta bir yangın çıksa biteriz. Burası ne yangınlar yaşadı, herkes biliyor. Ormanda yürüyen turistler burunlarını tıkayarak yürüyor. Bunları gördükçe utanıyoruz, yerin dibine geçiyoruz."

Bu arada daha önce çok sayıda yabancı devlet büyüğünün ağırlandığı koydaki Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi, 8'inci Cumburbaşkanı Turgut Özal'dan sonra kullanılmadı. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Okluk Koyu'nda Çevre Kirliliği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement