Onların İkinci Doğum Yerleri Antalya - Son Dakika
Güncel

Onların İkinci Doğum Yerleri Antalya

Onların İkinci Doğum Yerleri Antalya

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde bu yılın 10 aylık döneminde 35 çocuğa böbrek, 6 çocuğa da karaciğer nakledildi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinç...

31.10.2013 14:03

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde bu yılın 10 aylık döneminde 35 çocuğa böbrek, 6 çocuğa da karaciğer nakledildi.

AA muhabirinin Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü verilerinden edindiği bilgiye göre, bu yılın 10 aylık döneminde merkezde 242 böbrek nakli gerçekleştirildi.

Bu nakillerin 35'i 18 yaş altı çocuklara yapıldı. Çocuklardan 16'sının kadavradan, 8'inin anneden, 6'sının babadan, diğerlerinin ise dede ve annaanne veya baaanneden nakledildiği bildirildi.

Merkezde ayrıca 6'sı çocuk 35 kişiye de karaciğer nakli yapıldı.

Hastanede beyin ölümü gerçekleşen 4 çocuğun organları da başka illerdeki hastalara nakledildi. Böylece Türkiye'nin dört bir yanından Antalya'ya gelerek nakil olup, hayatlarına yeniden başlayan hastaların ikinci doğum yerleri Antalya oldu.

Nakilli çocuklar, arkadaşları gibi hayata gülümseyebiliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, AA muhabirine, merkezin her türlü nakilde ön plana çıktığını söyledi.

Merkezin organ naklinde üstlendiği misyonun çocuk nakillerde de gösterildiğini anlatan Dinçkan, gelişmiş toplumlarda bir nakil merkezinin yaptığı nakillerin yüzde 10'unun çocuk vakalar olması halinde merkezin pediatrik nakil merkezi sayıldığını, kendi merkezlerin de bu oranın üzerinde nakil yaptığını kaydetti.

Akdeniz Üniversitesinin pediatrik nakli konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini vurgulayan Dinçkan, 6-7 kilogram olan çocuklarda nakillerine imza attıklarını dile getirdi.

Beyin ölümü gerçekleşen 4-7 aylık çocukların organlarının da uygun çocuk alıcılara nakledilebileceğini ifade eden Dinçkan, şöyle devam etti:

"Çocuklara yapılabilecek her türlü nakil, merkezimizde gerçekleştiriliyor. Sadece ameliyat etmek yetmiyor. Bu hastaların takibi de gerekiyor. Pediatrik hastaları, pediatrik nefroloji biriminin takip etmesi lazım. Hastanemizde bu takipler de yapılıyor. Bazen çok zor da olsa bu nakilleri gerçekleştiriyoruz. Çünkü bu nakiller diğer tedavilere göre çok üstün. Bu çocuklar nakil olduktan sonra büyüme ve gelişmeleri de normal şekilde devam ediyor. Çocuklar, arkadaşları gibi sokakta gülüp oynayabiliyor."

Nakillerle çocukları hayatlarının erken dönemlerinde topluma kazandırdıklarına işaret eden Dinçkan, naklin sadece kişiyi yaşatmak, nefes alıp vermesini sağlamak anlamına gelmediğini, çocukların böylece okula gidebildiğini, meslek sahibi olabileceklerini anlattı.

- Çocuk hastaların minnet duygusu daha fazla

Çocuk nakillerinin ardından farklı bir mutluluk yaşadıklarını dile getiren Dinçkan, şöyle konuştu:

"Çocukların, yetişkin nakilli kişilere göre sosyal hayatı çok daha fazla değişiyor.  Çocuklara yaptığımız her başarılı organ naklinin ardından mesleğimize bağlılığımız artıyor. Her başarılı organ naklinden sonra büyük sevinç duyuyoruz ama bu, çocuk nakillerinde birkaç kat artıyor. Çocuk hastalar, hekimlerini de asla unutmuyor. Çocuk hastaların minnet duygusu yetişkinlerden çok daha yüksek oluyor. Böyle üstün bir tedavi hizmeti aldıkları kuruma yetişkinlerden çok daha fazla bağlılık ve güven duyuyorlar." - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Onların İkinci Doğum Yerleri Antalya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement