Ordu Üniversitesi'nde Özel Yetenek Sınavları Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Ordu Üniversitesi'nde Özel Yetenek Sınavları Yapıldı

Ordu Üniversitesi\'nde Özel Yetenek Sınavları Yapıldı

Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı, Müzik Bölümü Müzik Ana Sanat, Geleneksel Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı ve Türk Sanat Müziği Ana Sanat Dalı Özel Yetenek Sınavları yapıldı.

06.09.2013 17:21

64 yetenekli adayın başvurduğu Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı Özel Yetenek Sınavında adaylar müziksel yetenek, doğru ve güzel konuşma (diksiyon), doğaçlama vb. alanlarda, 286 yetenekli adayın başvurduğu Müzik Bölümü ve Geleneksel Türk Müziği Bölümü Özel Yetenek Sınavlarında ise adaylar müziksel söyleme, müziksel çalma ve müziksel işitme alanlarında bilimsel yöntemlerle ölçüldüler.

Özel Yetenek Sınavlarında toplam 100 üzerinden yapılan değerlendirmelerde Müzik Bölümü için 60 ve üzeri puan, Geleneksel Türk Müziği Bölümü ve Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı için 70 ve üzeri puan alan adaylar genel değerlendirmeye girmeye hak kazandılar.

Genel Değerlendirme ÖSYM'nin yayınlamış olduğu 2013 yılı ÖSYS Yükseköğretim Programları Kontenjanları Kılavuzunun Özel Yetenek Sınavları Sonucuna Göre Öğrenci Alan Lisans Programlarına ilişkin hükümleri çerçevesinde adayların YGS puanları, orta öğretim başarı puanları, mezun oldukları program türleri, başka bir yükseköğretim programına kayıtlı olup olmamaları ve özel yetenek sınav puanlarının belli ağırlıklarla hesaplandığı "formül" gereğince değerlendirilip sıralandı.

Genel değerlendirme sonucunda Müzik Bölümü Müzik Ana sanat Dalı I. Öğretim Müzik Lisans Programına 30, II. Öğretim Müzik Lisans Programına 30, Geleneksel Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı ve Türk Sanat Müziği Ana Sanat Dalı Lisans Programlarına toplam 17, Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Ana Sanat Dalı Tiyatro Lisans Programına da 10 aday yerleşmeye hak kazandı.

Özel Yetenek Puanı 60 ve üzeri olup genel değerlendirmeye girmeye hak kazanan adaylardan asıl listeye giremeyenler ise yedek listeye alındılar, asıl kayıtlar kesinleştikten sonra kontenjan açığı kaldığı takdirde bu adayların da kesin kayıtları alınabilecek, yerleştirme puanı 60'ın altında olan adaylar ise başarısız sayılıp hiçbir şekilde sıralamaya dâhil edilmediler. (Sınav sonuç listesinde sonuncu olarak kazanan adayla eşit puana sahip başka adayların olması durumunda Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP) yüksek olana, eşitliğin bozulmaması durumunda Yükseköğretime Giriş Sınav Puanı (YGSP) yüksek olana, eşitliğin yine bozulmaması durumunda yaşı küçük olana öncelik verildi.)

BESYO kapalı spor salonunda ise 26-27 Ağustos tarihinde ilk defa öğrenci alacak olan Spor Yöneticiliği Bölümüne I. ve II. öğretime yerleştirilmek üzere özel yetenek sınavı gerçekleştirildi.

Türkiye genelinde 30'u milli, 127 bayan ve 593'ü erkek olmak üzere toplam 720 sporcu, diğer üniversiteler arasında da rekor sayılabilecek bir başvuru ile performanslarını sergiledi. Toplamda 80 öğrencinin alınacağı BESYO özel yetenek sınavları, sabah 09.00 akşam 22.00 mesaisi ile toplam iki gün sürdü.

Sınav tek aşamalı olarak beceri koordinasyon testini kapsadı ve öne düz takla, denge, engel geçişi, slalom, top değiştirme ve sıçrama aşamalarından oluştu.

Elemelerde BESYO sınavları için özel olarak geliştirilen fotosel ile kontrol edilen özel bir sistem kullanıldı.

Adayın ilk istasyona girişi ile süreyi başlattığı, 6. istasyondan çıkışı ile süreyi durdurduğu bilgisayara entegre edilmiş son teknoloji ürünü fotoselli ölçüm cihazının yardımıyla el değmeden son derece şeffaf bir sistemle tamamlandı. Dolayısıyla da Türkiye genelinde örnek teşkil eden bir model niteliğindeki fotoselli sistem sayesinde altı istasyonun tek bir bitirme süresi sayesinde aday testin sonunda test süresini fotosel ekranında gördü.

Sistem ilk kez öğrenci alacak olan ODÜ BESYO'yu bu anlamda Türkiye'de bir ilkin öncüleri arasına taşıdı. Tüm öğrencilerin eşit haklar ve standartlar eşliğinde, kamera kayıtları ve bilgisayar üzerinden kontrol edilen fotoselli sistem öncülüğünde herhangi bir şaibeye ihtimal olmaksızın gönül rahatlığı ile mücadele ettiği özel yetenek sınavları neticesinde kızlarda 55'in, erkeklerde ise 45'in üzerinde puan alan öğrenciler derecelendirmeye alınmadı. Fakat toplamda her aday için tüm test bataryasından geçişine iki giriş hakkı sağlandı ve adayın iki giriş hakkından elde ettiği en iyi derece sistem tarafından otomatik olarak değerlendirmeye alındı.

Tüm hesaplama ve yerleştirmede Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) vermiş olduğu formüller kullanılarak ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP), Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve 2013-YGS Puanı (YGS-P) (YGS puanlarının en yükseği) yerleştirmeye esas olan puanlar olarak değerlendirildi.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nuri YILMAZ ve Prof. Dr. Ahmet Ali BAYHAN, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri YENER, BESYO Müdürü Prof. Dr. Ceyhan TARAKÇIOĞLU'nun da yakinen takip ettiği Müzik ve Sahne Sanatları Özel Yetenek Sınav Sonuçları http://mssf.odu.edu.tr/ web sitesinde, BESYO Özel Yetenek Sınav Sonuçları ise http://besyo.odu.edu.tr/ web sitesinde yayınlanmaktadır.

Toplamda birinci ve ikinci öğretim olmak üzere 87 öğrenci kontenjanı bulunan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile bu yıl ilk defa birinci ve ikinci öğretime toplamda 80 öğrenci alan ODÜ BESYO için kazanan adayların kesin kayıtları 02-06 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacak, bu süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayan adayların yerine açık kalan kontenjan kadar liste sırasına göre yedek adayların kayıtları ise 09-13 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ordu Üniversitesi'nde Özel Yetenek Sınavları Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement