Organ Bağışçısı Aileler Ödüllendirildi - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışçısı Aileler Ödüllendirildi

Organ Bağışçısı Aileler Ödüllendirildi

Manisa'da yakınlarını kaybeden ve organlarını bağışlayan aileler plaketle ödüllendirildi.

06.11.2014 17:28

Manisa'da yakınlarını kaybeden ve organlarını bağışlayan aileler plaketle ödüllendirildi. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet eden aileler, yakınlarını kaybetmenin üzüntüsüyle gözyaşlarını tutamadı.

Manisa'da geçen yıl başlatılan 'Bağışla Hayata Bağlan Projesi' kapsamında Manisa Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı. Manisa Eğitim Araçları Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, İl Müftüsü Sinan Cihan, yakınlarının organlarını bağışlayan aileler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Ahmet Tütüncüoğlu İlkokulu öğrencileri oynadıkları skeçle organ bağışına dikkat çekti.

ÇAPRAZ NAKİLLE HAYATA DÖNDÜ

Böbrek nakli olan Ahmet Tütüncüoğlu İlkokulu öğretmeni Ayla Çamdibi de organ beklerken yaşadığı zorlukları anlattı. 2 çocuk annesi öğretmen Ayla Çamdibi, "Diyalize girerken artık dayanamayacağımı ve öleceğimi hissettim. Yakınlarımdan da böbrek alamadım. Çapraz nakil olabildiğini öğrendim. Kardeşimin böbreği başka bir hastaya verildi. Ben de Kayseri'den gelen birisinin böbreğini aldım. Artık böbrek kardeşi olmuştuk. Böylece hayata döndüm" dedi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan da, 2014 yılında Manisa'da beyin ölümü gerçekleşen hastalardan 7 tanesinin organlarının başka hastalara hayat verdiğini açıkladı. Kentte 1200 kişinin diyalize girdiğini ve böbrek nakli beklediğini dile getiren Kaplan, kadavradan organ nakli sayısının çok az olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Canlı nakillerde ilk sıralarda yer almamıza karşın büyük sorun beyin ölümü gerçekleştirdikten sonra yapılan, organ bağışlarındadır. Kadavradan yapılan organ bağışlarında, oldukça yetersiz bir durumla karşı karşıya olduğumuzu belirtmek isterim. Ülkemizde nakil bekleyen hastaların birçoğu sıra kendilerine gelmeden hayat mücadelesini kaybediyor. 2011-13 yılları arasında 8 bin 895'i canlı, 3 bin 71'i kadavradan olmak üzere 11 bin 966 nakil gerçekleştirilmiş olup, nakil beklerken ölenlerin sayısı ise 4 bin 714'tür. Organlara göre nakillerde ise; 2014 yılında kalpte 63 nakil gerçekleşmiş olup, beklerken ölenlerin sayısı 88'dir. Böbrekte 2 bin 440 nakil gerçekleşmiş, beklerken ölenlerin sayısı bin 1'dir. Karaciğerde 994 nakil gerçekleşmiştir. Ayrıca akciğerde 29, korneada 2 bin 185 nakil gerçekleşmiştir. Diyalize giren toplam hasta sayısı 59 bindir. Böbrek nakli için sırada bekleyen 21 bin 778 kişi olup, kalp nakli bekleyen 531 hasta vardır. Bekleyenlerin arasından 3 bin 509 kişi Ege Bölgesi'ndedir. Beyin ölümü gerçekleşen kişi sayısı bin 377, bunlardan aile onayı veren 320 olup, gerçekleşen nakil sayısı 318'dir. Ayrıca ülkemizde organ vericilerin yüzde 75'i canlıdır. İlimiz Manisa Türkiye genelinde organ bağışında 5'inci sırada bulunuyor."

Manisa Müftüsü Sinan Cihan da organ bağışının dinen hiçbir sakıncasının olmadığını bir kez daha belirterek, halkı organ bağışçısı olmaya davet etti. Konuşmaların ardından yakınlarını kaybeden ve organlarını bağışlayan aileler plaketle ödüllendirildi. Aileler sevdiklerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıkları için gözyaşlarına hakim olamadı. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Organ Bağışçısı Aileler Ödüllendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement