Papa Franciscus Büyükelçilere Hitap Etti - Son Dakika
Güncel

Papa Franciscus Büyükelçilere Hitap Etti

Papa Franciscus Büyükelçilere Hitap Etti

Papa Franciscus, Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı ile İsrail ve Filistin arasındaki ortadoğu barış sürecinden umutlu olduğunu söyledi.

13.01.2014 20:20  Güncelleme: 20:48

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı ile İsrail ve Filistin arasındaki Ortadoğu barış sürecinden umutlu olduğunu söyledi.

Papa Franciscus, Vatikan'a akredite büyükelçilerle geleneksel yılbaşı buluşması kapsamında, arasında Türkiye Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'un da bulunduğu 180 ülkenin büyükelçisiyle Papalık Sarayı'nda bir araya geldi.

Papa, geleneksel yılbaşı konuşmasında, Suriye'deki çatışmadan, Ortadoğu barış sürecine ve Afrika'daki çatışmalara kadar pek çok konuya değindi.

"Suriye'deki çatışmanın sona ereceğine yönelik umutlu olmaya devam edeceğim" diyen Papa, bu ülkede şiddetin daha da kötüye gitmemesi arzusuyla eylül ayında barış duası yaptığını anımsattı.

Ülkedeki çatışmayı bitirecek yenilenmiş bir siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu aktaran Papa Franciscus, "Buradan yola çıkarak, 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre-2 Konferansı'nın istenilen barış sürecinin başlangıcı olması umutlarımı dile getirmek istiyorum" diye konuştu.

"Silahsız sivillerin ve özellikle çocukların hedef haline getirilmesi kabul edilemez" ifadesini kullanan Papa Franciscus, taraflara da seslenerek bir an önce halkın acilen ihtiyaç duyduğu insani yardımı sağlamalarını istedi.

Katolik kilisesinin lideri, topraklarını mültecilere açan Lübnan ile Ürdün'ü çabalarından dolayı övdü ve teşekkür etti.

Ruhani lider, siyasi sorunları devam Lübnan'ı yakından takip ettiğini ifade ederken, "sosyal armonisini yeniden sağlamaya ihtiyacı olduğunu" belirttiği Mısır'ı düşündüğünü, barış ve istikrarı arayan Irak için umutlarını dile getirdi.

Papa, P5+1 ülkelerinin İran ile bu ülkenin nükleer programına ilişkin vardıkları anlaşmadan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Her yerde sorunların çözümünde diyalog ve diplomasinin olması gerektiğinin altını çizen Papa Franciscus, İsrail ve Filistinliler arasında başlayan barış görüşmelerinin pozitif bir işaret olduğunu belirtti ve "İki tarafın da uluslararası kamuoyunu desteğiyle cesaretli kararlar alarak bu soruna adil ve kalıcı çözüm bulacağına dair umutlarımı söylemek istiyorum" dedi.

Papa, bu yıl içinde kutsal topraklara bir barış haccı yapma niyetinde de olduğunu anımsattı.

Latin Amerikalı Papa, Afrika kıtasındaki çatışmalara ve burada bulunan Hristiyan toplumunun acılar çektiğine de değindi. - Vatikan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Papa Franciscus Büyükelçilere Hitap Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement