Rus Jeti, Sınırda Düşürülen İkinci Uçak, Beşinci Hava Aracı Oldu - Son Dakika
Güncel

Rus Jeti, Sınırda Düşürülen İkinci Uçak, Beşinci Hava Aracı Oldu

Rus Jeti, Sınırda Düşürülen İkinci Uçak, Beşinci Hava Aracı Oldu

Sabah saatlerinde düşürülen Rus uçağı, Türkiye'nin Suriye sınırda düşürdüğü ikinci uçak oldu. Türkiye, 2013'ten bugün Suriye sınırında toplam 5 hava aracı düşürdü.

24.11.2015 12:05  Güncelleme: 12:42

Suriye'deki silahlı muhalif isyanların başlamısının ardından Türkiye ve Suriye arasında başlayan siyasi gerilim, 22 Haziran 2012'de Türkiye'ye ait F4 keşif ve eğitim uçağının Suriye tarafından düşürülmesi ile havaya taşınmıştı.

Olayda pilotlar Hava Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit olmuş, düşürülen uçak ise Akdeniz'in bin 260 metre derinliğinde bulunmuştu.

ANGAJMAN KURALLARI 2012'DE DEĞİŞTİ

Bu olay sonra Suriye sınırındaki angajman kurallarını değiştiren Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni angajman kurallarına göre Türiye sınırına tehdit oluşturan tüm silahlı unsurların anında ateş açılarak vurulacağını, IŞİD militanlarının ise sınırı dahi geçmeden sınıra yakın bölgelerde vurulacağını açıklamıştı.

Bu değişiklikle Türkiye yeni angajman kurallarıne göre Suriye sınırına gerçekleştirilecek tacizlere karşı misli ile kara, deniz ve havadan karşılık verileceği tüm dünyaya duyurulmuştu.

UÇAK ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN OLARAK VURULDU

Bugün sabah saatlerinde düşürülen SU-24 tipi Rus savaş uçağı da işte bu angajman kurallarının işletilmesiyle uluslararası hukuka uygun olarak düşürüldü. TSK yinede uçağın 10 dakikada 5 kez uyarıldığını açıkladı.


(SU-24 tipi Rus savaş uçağı)

İLK OLARAK 2013'DE HELİKOPTER DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Ancak değişen angajman kuralları çerçevisende Türkiye-Suriye sınırında gerçekleştirilen ilk hava harekatı bu değil. İlk olarak 2013 yılında bu kurallar çerçevesinde bir Suriye helikopteri düşürümüştü.

2014'TE RUS YAPIMI MIG-23 TİPİ SURİYE SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

2014'ün Mart ayında da Rus yapımı MIG-23 tipi bir Suriye savaş uçağı aynı angajman kuralları çerçevesinde düşürülmüştü. Bu olaydan bir yıl sonra 2015'in Mayıs ayında ise sınır ihlali yapan Suriye ait bir hava aracı daha Türk savaş uçakları tarafından vurulmuştu.

RUS UÇAĞI DÜŞÜRÜLEN 5'İNCİ HAVA ARACI OLDU
1 6 Ekim'de ise Genelkurmay Başkanlığı, Türk hava sahası içerisine giren bir hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı. Yaşanan son olayla birlikte Rus uçağı Türkiye'nin 2013'den beri sınırında düşürdüğü 5'inci hava aracı oldu.

Son Dakika Güncel Rus Jeti, Sınırda Düşürülen İkinci Uçak, Beşinci Hava Aracı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Türkiyeli: Savas istemiyorum...Ama kimsenin de Türkiyeyi samar oglani görmesinide...Eline saglik Genel Kurmay 5 0 Yanıtla

Advertisement