Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algısı Anketi - Son Dakika
Güncel

Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algısı Anketi

Şeffaflık Örgütü\'nün Yolsuzluk Algısı Anketi

Tuğba Özgür Durmaz - Serdar Açıl - Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2012 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, Türkiye 176 ülke arasında 49 puanla 54.sırada yer aldı.

05.12.2012 14:43

Tuğba Özgür Durmaz - Serdar Açıl - Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2012 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, Türkiye 176 ülke arasında 49 puanla 54. sırada yer aldı.

Merkezi Berlin'de bulunan Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından hazırlanan ve 176 ülkenin "yolsuzluk algısı"nın ölçüldüğü raporda, hiçbir ülke yüzde "100 temiz oranına" ulaşamazken, 90 puanla Danimarka, Yeni Zelanda ve Finlandiya birinciliği paylaştı.

İsveç, Singapur ve İsviçre "çok temiz" oranıyla ilk üç ülkenin ardından sıralamada yerlerini aldı. Listede İngiltere 74 puanla 17. sırada, ABD ise 73 puanla 19. sırada kaldı.

Türkiye, 54. sırayı 49 puanla Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Litvanya ile paylaştı.

Yolsuzluk Algı Endeksi'nin sonuncuları 8 puanla Afganistan, Kuzey Kore ve Somali oldu.

- Katar ve İsrail Türkiye'nin önünde-

Raporda dünya ortalaması 43 olarak bildiriliyor. Rapora göre, aralarında 72. sırada bulunan İtalya ve 94. sıradaki Yunanistan'ın da yer aldığı bazı Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'nin gerisinde bulunuyor.

Raporda 20. sırayı paylaşan Şili ile Uruguay, 27. sırada yer bulan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra 39. sırada yer alan İsrail de Türkiye'nin önüne geçti.

Raporda, bu ölçümlerin, dünya genelinde yolsuzluğun en önemli sorunlardan biri olduğuna ve yolsuzlukla mücadele için neler yapılabileceğine dikkati çekmek için yapıldığı belirtiyor. Uzman görüşlerine göre ülkeler 0'dan "yüksek yolsuzluk" 100'e "çok temiz" kadar puan veriliyor.

Rapora göre, ülkelerini üçte ikisi 50 puanının altında kalırken, bu durumun halkların daha çok şeffaflık ve resmiyete ihtiyaç duyduğunu gösterdiği belirtiliyor.

Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algısı Anketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement