Söke'de Kiraz Sevinci - Son Dakika
Güncel

Söke'de Kiraz Sevinci

Söke\'de Kiraz Sevinci

Adı yıllardır pamuk, zeytin ve buğday üretimi ile anılan Aydın'ın Söke İlçesi'nde, şimdi kiraz sevinci yaşanıyor.

08.06.2013 12:27

Adı yıllardır pamuk, zeytin ve buğday üretimi ile anılan Aydın'ın Söke İlçesi'nde, şimdi kiraz sevinci yaşanıyor. Ovacık yaylasında yetiştirilen kiraz ihracatçıların ilgisini çekti.

'Beyaz altın' olarak adlandırılan pamuğun beşiği olan Söke'de, alternatif tarım çalışmaları kapsamında dikilen kiraz fidanları çiftçiler için yeni umut oldu. Ovacık Yaylası'nda yıllardır atıl olan arazide yedi yıl önce dikilen kiraz fidanları meyve vermeye başlayınca mucize gerçekleşti. Söke kent merkezine hakim Ovacık Yaylası'nda yıllardır küçükbaş hayvanların merası olarak kullanılan araziyi satın alarak kiraz üretimine başlayan işadamı Salih Öztunaoğlu'nun girişimleri olumlu sonuç verdi. İş hayatını İstanbul'da sürdüren Sökeli girişimci Salih Öztunaoğlu'nun beş arkadaşı ile deneme amaçlı olarak 400 dekarlık alanda oluşturdukları kiraz bahçesi kısa sürede 730 dekara ulaştı. Ovacık Yaylası'nda yapılan sondaj çalışmalarında 80 metrede bulunan su ile damlama yöntemiyle sulanan kiraz dallarından bol ürün alındı. Geçen yıl 400 ton ürün elde edilirken, rekoltenin bu yıl daha yüksek olması bekleniyor.

310 TONU İHRAÇ EDİLDİ

Demeter Tarım Ürünleri Ltd. Şti. Müdürü Kemal Öztunaoğlu, geçen üretim sezonunda elde edilen 400 tonluk kirazın 90 tonunun iç piyasaya, geri kalan 310 tonunun çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. Öztunaoğlu, "Üretimimizin tamamına yakınına ihraç talebi var ama biz Söke Ovacık yayla kirazını iç piyasaya vererek, vatandaşlarımızın sofralarına gitmesinden yanayız" dedi. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan hasat sezonu öncesi ihracatçı firmalarla görüşmelerin sürdürüldüğünü kaydeden Öztunaoğlu, üretim alanı olarak seçtikleri vadinin kiraz üretimi için uygun iklim koşullarına sahip olduğunu sözlerine ekledi.

ZİRAAT ODASINDAN İNCELEME

Ovacık Yaylası'nda kiraz üretiminde olumlu sonuçların alınması Sökeli üreticiler için de umut olurken, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş başkanlığındaki bir grup kiraz bahçelerinde incelemede bulundu. Demeter Şirketi Müdürü Kemal Öztunaoğlu'ndan üretim ile ilgili bilgi alan Oda Başkanı Kemal Kocabaş, ilçenin yüksek yaylalara sahip başka bölgelerinde de kiraz üretimi için araştırma yapacaklarını söyledi. - Aydın/ Söke

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Söke'de Kiraz Sevinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement