Şüpheli Ölüm Organ Naklini İptal Ettirdi - Son Dakika
Güncel

Şüpheli Ölüm Organ Naklini İptal Ettirdi

Şüpheli Ölüm Organ Naklini İptal Ettirdi

Çorum’da beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin ölümünün şüpheli bulunması üzerine 6 kişiye hayat verecek olan organ nakli iptal edildi.

12.02.2014 16:15

Çorum'da beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin ölümünün şüpheli bulunması üzerine 6 kişiye hayat verecek olan organ nakli iptal edildi.

Edinilen bilgilere göre, Hitit Üniversitesi öğrencisi olduğu öğrenilen Hatice Şahin (24), yaklaşık 3 hafta önce evlerindeyken aniden fenalaştı. Yemek yediği sırada baygınlık geçiren genç kız yakınları tarafından hemen Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bilinci kaybolan ve kalbi duran genç kız, hemen yoğun bakım ünitesine alındı. Burada tedavisi süren Şahin'in bu gece sabaha karşı beyin ölümü gerçekleşti.

Bunun üzerine Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. İnanç Özel, Şahin'in ailesiyle görüşerek organlarının bağışlanmasını istedi. Kendi aralarında bir süre görüşen aile fertleri, organ naklinin teşviki amacıyla kızlarının organlarını bağışlama kararı aldı.

Ailenin organ bağışı kararı almasının ardından hastane yetkilileri Ankara Ulusal ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi ile iletişime geçti. Bunun üzerine Doç. Dr. Murat Ulaş başkanlığında Yüksek İhtisas Hastanesi ve Ankara Hastanesi'nden 6 kişilik ekip sabah saat 06.00 sularında Çorum'a geldi.

Öte yandan, hastane yetkilileri Şahin'in hastaneye girişindeki adli vaka olarak kayıtlara geçmesinden dolayı Cumhuriyet Savcılığına da bilgi verdi. Bilgilendirmenin ardından Cumhuriyet Savcısı hastaneye geldi. Ankara'dan gelen ekiple görüşen Cumhuriyet Savcısı, Şahin'in ölümünü şüpheli bulması üzerine organ naklinin gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine olayın adli vaka boyutunun incelenmesi için Samsun Adli Tıp Kurumu'ndan uzman istendi. Cumhuriyet Savcısı, Ankara'dan gelen ekip, hastane yetkilileri ve Adli Tıp Uzmanı bir araya gelerek toplantı yaptı. Yapılan toplantı sonucunda ölümün şüpheli olması ve önümüzdeki süreçte yasal bir sorun çıkartabileceği düşünülerek organ naklinin iptaline karar verildi. İptal kararının ardından nakil için gelen ekip Ankara'ya geri döndü.

"SAVCI BEY'E SORUN"

Organ naklinin iptal edilmesinin ardından Doç. Dr. Murat Ulaş başkanlığındaki ekip hastane bahçesine çıktı. Bir süre telefonla görüşen Ulaş, basın mensuplarının 'Bundan sonra ne olacak?' yönündeki sorularına, "Organları kullanmamıza savcı Bey adli vaka olduğu için izin vermedi onunla görüşün. Otopsi talep edildi. Zaman zaman bu tür olaylarla karşılaşıyoruz" dedi.

"Bundan sonraki süreç ne olur" yönündeki soruyu ise Ulaş, "Savcı Bey'le bunu görüşmeniz gerekiyor oldu mu?" şeklinde yanıtladı.

Hastaneden çıkan Cumhuriyet savcısı ise açıklama yapmadan araca binerek hastaneden ayrıldı.

"ÖLÜMÜN ŞÜPHELİ OLMASINDAN ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE SIKINTI YAŞANABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLEREK NAKİL İPTAL EDİLDİ"

Konuyla açıklama yapan Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. İnanç Özel, organ nakli sürecinin durduğunu açıkladı. Ölümün şüpheli olmasından dolayı hem organ nakli için gelen ekibin hem Çorum'daki ekibin organ önümüzdeki süreçte sıkıntı yaşayabileceği ve şikayetlere maruz kalınabileceği düşünüldüğünden olayın Cumhuriyet Savcısına intikal ettirildiğini anlatan Özel, "Savcı Bey de bunun üzerine bu kararı değerlendirdi. Kararın olumlu veya olumsuz olabileceğini konsey olarak değerlendirdik. Savcı Bey de son kararda almamız sonuçta adli bir süreçe sebebiyet verebileceğini düşünülerek iptal edildi. Şu anda hastanın beyin ölümü süreci dünden itibaren başladı. Makineden çekilinceye kadar makinede tutulacak. En son noktaya kadar gidilecek. Gelen ekibi tekrar gönderiyoruz. Hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Ani bir bayılma ve ondan sonra bilinç kaybı ve kalp durması olmuş. Savcı Bey'in gerekçesi sonuçta bir zehirlenmedir başka bir şey olabilir. Yarın şikayete maruz kalınabilir. Bu da sonuçta herkesi sıkıntıya sokabilecek bir durum. Bu sebeple ortak verilen bir karar. Bu olay makine üzerindeki sonuçlanma bittikten sonra tüm vücut fonksiyonları durduktan itibaren hastanın makine ile ilişkisi kesilecek adli tıpa gönderilecek" dedi.

Özel, 'Organ nakli yasal prosedüre mi takıldı?' yönündeki soruya ise, "Hem evet hem değil. En son noktaya kadar makineye bağlı tutmak zorundayız. Atım sayısı düşüyor. Onunla alakalı süreç başladı. Organ nakli gerçekleşseydi iki börek, kornealar, böbrek, karaciğer olmak üzere 5 veya 6 kişiye hayat verilecekti" diye konuştu.

8 AY ÖNCE NİŞANLANMIŞ

18 günlük yaşam mücadelesinin ardından bugün sabahın erken saatlerinde beyin ölümü gerçekleşen Hatice Şahin'in, Hitit Üniversitesi öğrencisi olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında nişanlandığı öğrenilen talihsiz genç kızın Temmuz ayında ise düğünün olduğu bildirildi. Organları nakil edilemeyen ve beyin ölümü gerçekleşen Şahin'in yaşam ünitesine bağlı olduğu bildirildi. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şüpheli Ölüm Organ Naklini İptal Ettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement