Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları

Suriye\'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları

Beyaz Saray Sözcüsü Carney: "(Putin'in sözleri) Rusya, kimyasal silahlar konusunda muhalefeti suçlamada yalnız ve izole kaldı. Muhaliflerin kimyasal silah kullandığına yönelik hiçbir güvenilir bilgi yok" "Putin, Esed’in kimyasal silahlarının uluslararası kontrole alınması ve yok edilmesi noktasında kendi kredibilitesini ve prestijini ortaya koydu. Dünya Rusya’nın kendi söylediği taahhütlerine uyup uymadığını not edecektir"

12.09.2013 23:10

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in New York Times'da yer alan, kimyasal silahlardan Suriyeli muhaliflerin sorumlu olduğuna yönelik sözleriyle ilgili, "Rusya, kimyasal silahlar konusunda muhalefeti suçlamada yalnız ve izole kaldı. Muhaliflerin kimyasal silah kullandığına yönelik hiçbir güvenilir bilgi yok" dedi.

Carney, günlük basın toplantısında, Putin'in New York Times'daki sözlerinin sorulması üzerine, Putin'in, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kimyasal silahlarının uluslararası kontrole alınması ve yok edilmesi noktasında kendi kredibilitesini ve prestijini ortaya koyduğunu belirterek, bunun önemli şey olduğunu kaydetti. Rusya'nın Suriye'nin destekçi ve koruyucusu olduğuna işaret eden Carney, "Dünya, Rusya'nın kendi söylediği taahhütlerine uyup uymadığını not edecektir" dedi.

Carney, Putin'in gazetede yer alan sözlerinin de kendilerini şaşırtmadığını dile getirerek, Rusya'nın kimyasal silahlar konusunda muhalefeti suçlamada yalnız ve izole kaldığına dikkati çekerek, "Muhaliflerin kimyasal silah kullandığına yönelik hiçbir güvenilir bilgi yok. Esed rejiminin bunları kullandığı noktasında bize 34 ülke daha katılıyor. İran bile açık olarak 21 Ağustos'taki saldırıda Esed'i suçladı" dedi.

Carney, muhaliflerin Esed'in kontrolündeki alana böylesine büyük koordinasyon içinde füzelerle girip oradan füzüleri atmasının mantık çerçevesine uymadığını kaydederek, eğer Rusya'nın kanıtı olsaydı New York Times'ın "bunu yayınlamaya yerinin olacağını" hatırlattı. Carney, "Ama hiçbir kanıt yok" dedi.

Sözcü Carney, gazetedeki böyle bir ifadenin yayınlanmasının da aslında Rusya'nın aksine ABD'nin ifade özgürlüğüne yönelik geleneğini yansıtmasının Rusya açısından "ironik" olduğunu söyledi.

Muhalefete desteğe devam...

Carney, Washington Post'ta yer alan ABD'nin muhaliflere silah yardımını arttırdığı haberinin doğru olup olmadığının yanıtını vermedi.

Ancak, Suriyeli muhaliflerin askeri kanadına yardımları artırmakta olduklarını ABD Başkanı Barack Obama'nın daha önce söylediğini hatırlatan Carney, kimyasal silahlar konusu ile Suriye'deki genel çatışmaların ayrı meseleler olduğunu ve bu çatışmalara siyasi çözüm bulmak amacıyla muhalifleri desteklemeye de devam edeceklerini ifade etti. Carney, muhalefeti somut yollarla desteklemeyi sürdüreceklerini ve hem siyasi hem askeri kanat için bu desteğin geçerli olduğunu bildirdi.

Carney, başka bir soru üzerine, politikalarının hala Esed'in Suriye'nin geleceğinde olamayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Rusya'nın teklifiyle ilgili süreçte "doğrulama"nın anahtar unsur, süreçteki kilit ülkelerin de ABD ve Rusya olacağını bildiren Carney, süreç konusunda hala şüpheci olduklarını ama gerçekleşirse büyük bir başarı sayılabileceğini sözlerine ekledi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'nin Kimyasal Silahlarının Denetlenmesi Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement