Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 5. Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika
Güncel

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 5. Zirvesi'ne Doğru

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 5. Zirvesi\'ne Doğru

Ankara'da yarın yapılancak zirveye İspanyol hükümeti, Başbakan Rajoy ve 3 bakanı ile katılacak.

10.02.2014 13:50

Şenhan Bolelli - İspanya ve Türkiye arasında Hükümetlerarası Zirve'nin beşincisi, yarın Ankara'da gerçekleşecek.

Her iki ülke arasında yılda bir yapılması öngörülen ancak 2013 yılında karşılıklı acentaların birbirine uymamasından ve görüşülecek önemli bir sorun olmamasından dolayı gerçekleşmeyen zirve bu zamana ertelendi. Zirveye, İspanyol hükümetinden Başbakan Mariano Rajoy'un dışında, bakan düzeyinde sadece İçişleri, Savunma ve Bayındırlık bakanları katılırken, bazı bakanlıkların müsteşarları da Türkiye'ye gidecek. Yarın Ankara'ya gelecek İspanyol hükümeti heyetinin, zirvenin yapılmasının ardından 1 gece kalıp, çarşamba günü Ankara'da yapılacak, bir İspanyol firmasının da iştirakının olduğu, Batıkent-Sincan metro hattının açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katılması öngörülüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilerde zirvede, ekonomi, Türkiye-AB ilişkileri ve Suriye, İran başta olmak üzere güncel uluslararası konuların ele alınacağı belirtildi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, ülke ekonomisi krizden çıkarmak için yaptıkları reformların olumlu sonuçlarını paylaşacağı, İspanyol şirketlerin Türkiye'deki kalkınma projelerine katılabileceğine vurgu yapacağı kaydedildi. Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinde son dönemlerde atılan adımların da zirvede görüşüleceği, İspanya'nın Türkiye'nin AB'ye girişine verdiği şartsız desteği yineleyeceği ve Türkiye'den reformlara devam etmesini isteyeceği ifade edildi.

Bu arada Medeniyetler İttifakı Projesinin Eşbaşkanı olan iki ülke, 2015-2016 yılları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olmak için de yarışıyor. Madrid'de Başbakanlık Konutu'nda aralık ayında yapılan Noel yemeğinde İspanya Başbakanı Rajoy, AA muhabirinin hükümetlerarası zirveyi hatırlatması üzerine esprili bir dilde "BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye ile rakibiz. Bunu konuşacağız" demişti.

İki ülke arasında hükümetlerarası son zirve 2012 Kasım ayında Madrid'de yapılmıştı.

Öte yandan iki ülke arasındaki ticari ilişkilere baktığımızda, 2001'den bu yana sürekli gelişme gösteren, sadece 2009'da ortaya çıkan küresel krizde gerileyen ancak bir yıl sonra hemen toparlanan ve 2012'de bir düşüş yaşayan bir ticaret hacmi görülüyor. İspanya Ekonomi Bakanlığı veri sistemine göre, 2013'ün ilk 11 ayına kadar iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi, 2012'ye oranla yüzde 9,5'luk artışla 8 milyar 415 milyon dolar olarak belirtiliyor. 2013 yılında İspanya'nın tüm dünyadan ithalatı azalırken, Türkiye'den ithalatı yüzde 14,12 oranında büyük bir artış gösterdi. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 5. Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement