"Turkuas Uk"Den İngiltere'deki Siyasi Hayata Katılım ve Teşvik Programı - Son Dakika
Güncel

"Turkuas Uk"Den İngiltere'deki Siyasi Hayata Katılım ve Teşvik Programı

"Turkuas Uk"Den İngiltere\'deki Siyasi Hayata Katılım ve Teşvik Programı

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarihinin ilk Müslüman ve Türk kökenli milletvekili Cemile Yusuf: "Müslüman olsun, Hristiyan olsun ortak bir zemini paylaştığımızı görenlerle bi...

10.12.2013 02:06

İngiltere'deki "TURKUAS-UK" vakfı, Türkçe konuşan toplumun İngiltere'deki siyasi hayata dahil olmalarına yardım etmek amacıyla başkent Londra'da "Avrupalı Türk Parlamenterler" adlı program düzenledi.

İngiliz parlamentosundaki Portcullis House'da düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, İngiliz parlamentosu Türkiye'nin Dostları Grubu Başkanı İşçi Partisi Milletvekili Fabian Hamilton, Tiverton and Honiton bölgesi Muhafazar Parti Milletvekili Neil Parish, Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Milletvekili Cemile Yusuf, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyesi Necmi Akçay, TURKUAS-UK vakfının başkanı Prof. Dr. Mustafa Camgöz, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği çalışanları, İngiltere'de faaliyet gösteren Türkçe konuşan toplumun derneklerinin temsilcileri, eğitimciler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

TURKUAS-UK'nin İngiltere'de yaşayan Türkçe konuşan topluma fayda sağlayacak projeleri arasında öncelik verdiği "İngiltere'de siyasi hayata katılım ve teşvik" kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Büyükelçi Çeviköz, İngiliz parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasına seçilen ilk Kıbrıslı Türk olan ve "Barones" unvanını alan Meral Ece gibi daha birçok Türkçe konuşan topluma ait kişileri İngiliz siyasi sisteminde görmeyi dilemenin adil olduğunu ve bu etkinliğin, gençleri politikayla ilgilenmeleri ve İngiliz siyasetinde yer almaları konusunda motive edeceğini ifade etti.

Geçen eylülde Almanya'da yapılan genel seçimlerde milletvekili olarak Federal Meclis'e (Bundestag) girmeyi başaran Cemile Yusuf'u kutlayan Çeviköz, Yusuf'un CDU tarihinin ilk Müslüman ve Türk kökenli milletvekili unvanını aldığını hatırlattı ve toplumdaki rol modellerin, topluma ilham verebilmek ve bilinçlerdirmek için çok önemli olduğunu söyledi.

İngiltere'de yaşayan Türkçe konuşan toplumun genç neslini teşvik ettikleri için her bir TURKUAS-UK üyesinin rol modeli görevini üstlendiğini belirten Çeviköz, Türkçe konuşan toplumların sosyal, ekonomik ve kültürel yönden her yıl daha fazla İngiliz sosyal ve ekonomik hayatı içinde yer almaya başladığını kaydetti.

TURKUAS-UK vakfının başkanı Camgöz de vakfın İngiltere'de yaşayan Türkçe konuşan topluma fayda sağlayacak projeleri olduğunu dile getirerek, parlamentoda düzenlenen etkinlikle, ilk projelerinin İngiltere'de siyasi hayata katılım ve teşvik olduğunu belirtti. Camgöz, bu toplumdaki gençlerin siyasi projelerde yer alması için teşvik çalışmaları yürüttüklerini, belirli mevkilere gelmiş kişilerin siyasi hayata dahil olmalarına yardımcı olmak istediklerini ifade etti.

Programa onur konuğu olarak katılan Cemile Yusuf da milletvekilliği kariyerine, öğrencilik yıllarında Türk-Alman ortak projelerinde yer alarak başladığını, bu projelerde birçok Alman proaktif siyasi parti üyesiyle tanıştığını belirtti.

Türk asıllı aday olarak gösterildiğinde Türk seçmenlerden büyük destek gördüğünü ifade eden Yusuf, şöyle konuştu:

"Seçim bölgemde farklı kültürlerden birçok insan yaşıyor. Gençler çok kültürlü çevrede yaşamaya alışkın ancak toplumun daha yaşlı kesiminde bu biraz daha zor. Fakat insanlarla görüştükçe, kendimi tanıtmaya çalıştım. Hristiyan Demokrat bir partide Müslüman olmak en zoruydu. Müslüman olsun, Hristiyan olsun ortak bir zemini paylaştığımızı görenlerle birlikte yüksek bir oy oranına ulaştım" dedi.

Etkinliğe katılan öğrencilerin sorularını cevaplayan Yusuf, genç neslin siyasi hayata dahil olması için bilinçlendirmenin önemini vurguladı ve milletvekillerinin okullara davet edilerek, gençlerle bir araya gelmelerinin, bir nevi "akıl hocalığı" yapmanın etkili olacağını söyledi.

Almanya'da yapılan son genel seçimde, 11 Türk kökenli aday Bundestag'a girmeyi başarmış, bir önceki dönemde 5 Türk kökenli vekil hizmet verirken, sayının 11'e çıkması rekor olarak değerlendirilmişti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından da desteklenen TURKUAS-UK, Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk toplumunun sisteme dahil edilmesini, toplumun yaşam standartlarını arttırılmasını ve toplumu güçlendirmeyi hedefliyor. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Turkuas Uk'Den İngiltere'deki Siyasi Hayata Katılım ve Teşvik Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement