Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna\'daki Gelişmeler

Beyaz Saray Sözcüsü Carney: "Rus askerlerinin (Ukrayna sınırından) anlamlı ve şeffaf bir şekilde sınırdan çekilmesini kesinlikle memnuniyetle karşılarız, bu bizim uzun zamandır istediğimiz birşey. Ancak şu ana kadar bu geri çekilmenin olduğuna yönelik bir kanıt yok” "Ukrayna’daki tansiyonu azaltmaya.

07.05.2014 23:26

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Rus askerlerinin (Ukrayna sınırından) anlamlı ve şeffaf bir şekilde sınırdan çekilmesini kesinlikle memnuniyetle karşılarız, bu bizim uzun zamandır istediğimiz birşey. Ancak şu ana kadar bu geri çekilmenin olduğuna yönelik bir kanıt yok. Ukrayna'daki tansiyonu azaltmaya katkı noktasında onların sözlerine değil, somut, elle tutulur ve şeffaf adımlara bakıyoruz" dedi.

Carney'ye, ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte Air Force One uçağı ile Arkansas'a giderken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna sınırındaki askeri birliklerini tamamen geri çektiğine" yönelik sözleri ve Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlılarına "diyaloğun başlatılması için gereken şartların oluşturulması adına 11 Mayıs'ta planlanan referandumun daha ileri alınması" çağrısında bulunması soruldu.

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin "tipik bir eğitim tatbikatı" için orada bulunmadıklarını ve "Ukrayna'daki istikrarsızlığı kışkırtma amaçlı olduklarını" daha önce belirttiklerini hatırlatan Carney, "Rus askerlerinin anlamlı ve şeffaf bir şekilde sınırdan çekilmesini kesinlikle memnuniyetle karşılarız, bu bizim uzun zamandır istediğimiz birşey. Ancak şu ana kadar bu geri çekilmenin olduğuna yönelik bir kanıt yok" dedi.

-"Referandumun ertelenmesi değil iptali olmalı"

Sözcü Carney, Putin'in 11 Mayıs'taki referandumla ilgili açıklamalarına da değinerek, bu referandumu yasadışı gördüklerine dikkati çekti ve "Dolayısıyla, bu referandumun sadece ertelenmesi değil, iptal edilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Rusya'nın, Ukrayna'daki tüm tarafların devlet başkanlığı seçimlerine katılmasını destekleme çabalarına katkı yapmasını görmeyi istediklerini belirten Carney, bunun yanında, Rusya'nın, silahlarını bırakmaları ve işgal ettikleri binaları boşaltmaları için doğu Ukrayna'daki Rus yanlıları üzerindeki etkisini kullanacağına dönük Cenevre'deki taahhütlerini yerine getirmesini beklediklerini kaydetti.

Carney, "Rusya'nın Ukrayna'daki duruma olumlu katkı sağlaması fırsatı bulunuyor. Ama şu ana kadar bunu yapmadılar. Şimdi de (yapıp yapmayacaklarını) göreceğiz" yorumunda bulundu. Rusya'nın Ukrayna'daki tansiyonu azaltmada "yapıcı rol" almasını istediklerini ifade eden Carney, "Dolayısıyla, Ukrayna'daki tansiyonu azaltmaya katkı noktasında onların sözlerine değil, somut, elle tutulur ve şeffaf adımlara bakıyoruz" dedi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement