"Uluslararası Tır Şoförü, Asgari Ücretle Çalışmaz" - Son Dakika
Güncel

"Uluslararası Tır Şoförü, Asgari Ücretle Çalışmaz"

"Uluslararası Tır Şoförü, Asgari Ücretle Çalışmaz"

Fatma Can - Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, uluslararası tır şoförü olarak görev yapan bir işçinin asgari ücret ile çalışmayacağına hükmetti.

05.03.2013 11:02

Fatma Can - Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, uluslararası tır şoförü olarak görev yapan bir işçinin asgari ücret ile çalışmayacağına hükmetti. Daire, asgari ücret ve sefer primi ile çalışan tır şoförünün yıllık izin ücretinin de her iki ücretin toplamına göre belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Uluslararası tır şoförü olarak çalışan bir işçi, iş sözleşmesinin feshedilmesinin ardından işverence kullandırılmayan yıllık izinlere ait ücretlerin asgari ücret üzerinden ödenmesi üzerine dava açtı. Asgari ücret ve sefer primi ile çalışan davacı işçi, yapılan ödemenin eksik olduğunu ileri sürerek yıllık izin ücreti isteğinde bulundu, ancak yerel mahkemece isteğin reddine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesinin ardından davaya bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin davaya ilişkin kararında şunlar kaydedildi:

"Uluslararası tır şoförü olarak görev yapan bir işçinin asgari ücret ile çalışmayacağı açıktır. Dosya içeriğine göre de garanti ücret olan asgari ücret ve sefer primi ile çalıştığı sabit olmuştur. Belirtilen çalışma şeklinde, işçinin temel ücretinin garanti ücret ve sefer pirimi ortalamasından oluştuğu kabul edilmelidir. Yıllık izin ücreti de bu noktada her iki ücretin toplamına göre belirlenmelidir.

Tır şoförü olarak çalışan işçinin yıllık izin ücretinin asgari ücretten hesaplanacağı kabul edildiği taktirde işçinin anayasal temeli olan dinlenme hakkını tam olarak kullanabileceğinden söz edilemez. Yıllık izin ücretinde işçinin temel ücreti kullanılan izin süresine göre tam olarak ödenmelidir. İzin süresince sefere çıkamayacağından söz edilerek sadece asgari ücret üzerinde yıllık izin hesabı yerinde olmaz.

Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda bir başka seçenek olarak, sefer primi eklenmek suretiyle izin farkı belirlenmiş olup, ilgili seçenek bir değerlendirmeye tabi tutularak yıllık izin ücreti farkı yönünden bir karar verilmelidir."

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Uluslararası Tır Şoförü, Asgari Ücretle Çalışmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement