Van'da Deprem Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Van'da Deprem Çalıştayı

Van\'da Deprem Çalıştayı

Van Belediyesi ile Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliğinin ortaklaşa düzenlediği 'Deprem Çalıştayı' başladı.

04.02.2012 14:27

Van Belediyesi ile Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliğinin ortaklaşa düzenlediği 'Deprem Çalıştayı' başladı.

Edremit ilçesinde bir otelde 2 gün sürecek olan çalıştaya; Van Valisi Münir Karaloğlu, GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, bazı sivil toplum örgütü ile kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda bilim adamı katıldı.

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van'ın ciddi bir felaket yaşadığını belirtti. Her felaketin beraberinde fırsatları da ortaya çıkardığını söyleyen Karaloğlu, "Bu felaketi iyi yönetebilirsek bu bir fırsata da dönüşebilir. Önceki deneylere bakıldığında bu rahatlıkla görülecektir. Bunun en iyi yöntemi ise tüm kamu kurum ve kuruluşları ile halkı aynı hedefe yönelmektir. El birliği ve akıl birliği yapmak önemlidir. Bu çalıştayın bize önemli bir ışık tutacağına inanıyorum.

Van'ın hep ikinci derece deprem bölgesi olduğu söyleniyordu. Ancak sonradan anladık ki Van da birinci derece bir deprem bölgesidir. Burada bilim adamlarınızın da bir eksikliğinin olduğunu belirtmek durumundayız" dedi.

"GEÇMİŞ DEPREMLERDEN KISMEN DERS ALDIK"

Geçmiş depremlerden kısmen ders aldıklarını da belirten Vali Karaloğlu, Van depreminde arama kurtarmada belli bir noktaya geldiklerini ve Van depreminde bu konuda ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Hiç ders almadıkları konuların ise kamu kurumları ve yerel yönetimleri olarak hiç deprem olmayacak ve felaketler yaşanmayacak düşüncesinde olmaları olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, "İnşallah Van depremi halkımız ve ülkemiz için hazırlıksız yakalandığımız son deprem olur. Bundan sonra vali olarak

gideceğim illerde yapacağım ilk iş, o ilin felaketlere ne denli hazırlıklı olup olmadığını incelemek olacak. Ben buradan ders çıkardım" şeklinde konuştu.

"HASAR TESPİTİ KONUSUNDA HAZIRLIKLI DEĞİLİZ"

Deprem sonrası oluşan hasarların tespiti konusunda ülke olarak çok hazırlıklı olmadıklarına şahit olduğunu belirten Vali Karaloğlu, yetişmiş personelin olmasına rağmen hasar tespitinin çok hassas bir konu olduğunu dile getirdi. Karaloğlu, "Biz şunu anlamıştık; gelen her mühendis hasar tespitini yapacak. Ama böyle değilmiş. Bunun eğitiminin alınması gerekiyormuş. Bu ekibin hazır bulundurularak çağrıya gerek kalmadan herhangi bir deprem yaşandığı an o bölgeye giderek oradaki yöneticilere yardımcı olması

gerekiyor. İnşallah bu deprem afete hazırlanma konusunda uyarıcı görevini yapmıştır. Yapılacak çalışmalarla eksiklerimizi giderirsek bundan sonraki depremlerde vatandaşlarımızı kaybetmemiş, milyarlarca liramızı yitirmemiz olacağız" ifadeleri kullandı.

GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Van'ın ortak akla şiddetle ihtiyacı olduğunu belirterek depremin yaşandığı ilk gününde itibaren GABB olarak Erciş ilçesinde olduklarını anlattı. Van'ın yaralarını sarmak için ellerinden geleni yapma gayreti içinde olduklarını kaydeden Baydemir, "Her taraftan gelecek tüm dayanışmalar bir yana, esas olan Van'ın kendi dinamikleridir. Bunların yerel yönetimlerle ortak bir akıl ve çaba ile girişimlerde bulunmaları gerekiyor. Gönüllü çadırını

ziyaret ettim. Son derece duygulandım. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen insanlar aynı çadırda bulunuyor ve gelen yardımları Vanlılara ulaştırmak için ellerinden geleni yapıyor. Halkımız bunları yapıyorsa bizlerin hayli hayli yapması gerekiyor" dedi.

"MAALESEF HİÇBİR İLİMİZ DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİL"

Ortamın kendilerine sunduğu dertlerden istifade etmemeleri gerektiğini ve olaylara bilimsel olarak yaklaşmaları gerektiği anlatan Baydemir, ancak mektepsel bakışın da tek başına yeterli olmayacağını, deney ve tecrübeleri bilimsel yöntemlerle birleştirmeleri gerektiğini söyledi. Baydemir, "Maalesef hiçbir ilimiz depreme hazırlıklı değil. Bu bizim ülke meselemizdir. Bu çok daha büyük bir problemdir. Bir anne depremden sonra bana, 'Başkanım benim her ay sadece 20 bin dolar kira gelirim vardı. Sabah kalkıp

baktım ki yoksulum' dedi. Biz yöneticiler öyle bir planlama yapalım ki milli servetimizi ve insanlarımızı kaybetmeyeceğimiz bir kent oluşturalım. Doğayı kentimize uygulamaktan ülke olarak vazgeçerek kendimizi doğaya uyarlamak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Yılın büyük bir bölümünün soğuk ve kar yağışlı olduğunu da belirten GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zaman da çok sınırlı olduğu için insanlarımızın ihtiyaçlarına hemen cevap vermeliyiz. Ama çok acele karar vermemeliyiz. Bu ikisini beraber yürütmek durumundayız. Van'ın turizm potansiyelini de hesaba katan bir planlama yapmak durumundayız. Birlikte yapacağımız çok şey var. Bu birlik ve beraberliği görmekten çok mutluluk duyuyorum."

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da konuşmasında bir yol haritası çıkarmayı düşündüklerini ifade etti. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kadim bir kent olan Van'da yaşanan depremlerden dolayı yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığını hatırlatan Kaya, sorunların halen devam etiğini belirtti. Ülke olarak geçmişten ders çıkarmadıklarının da altını çizen Kaya, Marmara ve diğer depremleri çok çabuk unuttuklarını vurgulayarak, "Eğer yaşanan depremlerden ders çıkarmış olsaydık belki

de bugün bu acıları yaşamamış olacaktık. Tatsız tartışmaların bir şekilde unutulması ve bu tartışmalara harcanan enerjinin bu kentin yeniden yapılandırılması için harcanması gerektiği kanısındayım. Herkesin eleştiri yapma hakkı var. Ancak bu eleştirileri belli bir süre ertelemek durumundayız. Bundan sonrası için bu çalışmalara herkesin canı gönülden katılması ve destek sunmasını bekliyoruz" dedi.

Yapılan açılış konuşmaların ardından Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Pınar Özden, mimar Yavuz Önen ve Şehir Planlayıcıları Odası Genel Sekreteri Ümit Özcan'ın katıldığı "Afet yönetimi ve şehir planlama ilkeleri konulu' oturuma geçildi. Yarın akşam saatlerinde sona erecek olan çalıştay boyunca 3 oturum gerçekleştirileceği kaydedildi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Van'da Deprem Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement