Yeni Adlı Yıl Düzenlenen Törenle Açıldı - Son Dakika
Güncel

Yeni Adlı Yıl Düzenlenen Törenle Açıldı

Yeni Adlı Yıl Düzenlenen Törenle Açıldı

2013-2014 Adli Yılı Aksaray Adliyesi Konferans Salonunda düzenlenen törenle açıldı.

04.09.2013 10:47

Törene Aksaray Valisi Selami Altınok, Aksaray Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz, Jandarma Komutanı Albay Mehmet Aytekin, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Cumhuriyet Başsavcısı Taner Aksakal, Adalet Komisyonu Başkanı Ertuğrul Ayar, İdare Mahkemesi Başkanı Dinçer Yılmaz, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Acar, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Baro Başkanı Levent Bozkurt, Hakimler, Savcılar, Avukatlar ve Adliye çalışanları katıldı.

Cumhuriyet Başsavcısı Taner Aksakal törende yaptığı konuşmasında, bağımsız, tarafsız, adil ve hızlı işleyen yargının, sosyal barışın, güven ve huzurun teminatı olduğu kadar Devletin de varlık nedeni olduğunu söyledi.

Başsavcı Aksakal, yargının tarafsızlığı konusunda herkesin hassasiyet göstermesi gerektirdiğini belirttiği konuşmasında şöyle konuştu. 'Yargı mensuplarına olan inanç ve saygınlığını zedeleyecek söz ve davranışlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Bu hususta görev; yargı mensuplarına, adliye çalışanlarına, yargı ile teması olan kamu görevlilerine, basın mensuplarına ve özellikle avukatlara düşmektedir' dedi.

Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Ertuğrul Ayar ise yaptığı konuşmasında kendilerini yoğun bir çalışma döneminin beklediğini söyledi. Yapılan özverili çalışmalarla Türk Yargı Sisteminde son yıllarda personel, teknik donanım ve yargının daha hızlı işlemesi açısından AB ülkelerinde gıpta ile izlediği takdire şayan ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Ayar, 'Yargı bağımsızlığı hâkimlik teminatı demokrasi ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin gerçekleşmesi hususunda ise alınması gerekli çok yolumuz olduğu anlaşılmaktadır. Tüm bu çalışmalara ve ilerlemelere rağmen sürmekte olan yargılamalar ve yapılan yargısal işlemlerle ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olsun olmasın beyanlar her platformda rahatlıkla dile getirilebilmektedir. Ehil olmayan ağızlardan yargısal kararlar eleştirilebilmekte, hakim ve savcılar baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. Bu haliyle adil yargılamanın gerçekleştiği ile ilgili kamu inancının giderek azaldığı görülmektedir. Tüm bunlar Türk yargısının öncelikle kuvvetler ayrılığı ilkesi gözetilerek daha tarafsız ve bağımsız hale getirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu gayretlerin tarafsız ve samimi olması gerekmektedir. Ne çeşit reformlar yapılırsa yapılsın ne çeşit kurallar konulursa konulsun asıl meselenin hedefte samimi olma meselesi olduğu da aşikârdır.' dedi.

İdare Mahkemesi Başkanı Dinçer Yılmaz da konuşmasında kuvvetler ayrılığı ilkesine vurgu yaparak, 'Konuşmama bir reklam sloganı ile başlamak istiyorum. Kontrolsüz güç güç değildir. Bununla neyi kast ediyoruz. Kuvvetler ayrılığı ilkesini vurgulamak istiyorum. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile iktidarın gücün bölünmesi böylelikle bir fren ve denge mekanizması oluşturulmak istenmiştir. Günümüzde tüm dünyaya baktığımızda gelişmiş medeniyetlerin hukuk devleti kuralları içinde o noktaya geldiklerini görebilmekteyiz. Ancak ne zaman demokrasi hukuk kurulları insan hakları ayaklar altına alınmışsa o toplumlar zaten geri kalmıştır. Hukuk devletinin başlangıcı bir nevi idari yargının doğuşu ile alakalıdır diyebilirim. İdari faaliyet çok önemli bir faaliyet kesintisiz bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Ancak bu gücün kontrollü olması gerekmektedir. Bunun da kontrolü hukuk kuralları ile kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrol edilmediği takdirde bu gün Mısır'da ve Suriye'de gördüğümüz üzücü olayları müşahede ediyoruz' diye konuştu.

Aksaray Baro Başkanı Levent Bozkurt ise demokrasinin tüm kurum ve kurullarıyla sağlıklı bir şekilde işlemesi gerektiğini belirttiği konuşmasında, 'Hukuk devleti devletin hukukuna, hukukun üstünlüğü üstünlerin hukukuna dönüşmemelidir. Adaletin kuvvetsiz olmaması kadar kuvvetlilerin de adaletli olması gerekir' dedi.

Konuşmaların ardından tören sona erdi. Vali Selami Altınok, Milletvekilleri, protokol üyeleri ve davetliler yeni adlı yılının açılış kokteyline katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeni Adlı Yıl Düzenlenen Törenle Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement