Zattürre Olan Hamile ve Bebeği Yapay Akciğerle Kurtarıldı - Son Dakika
Güncel

Zattürre Olan Hamile ve Bebeği Yapay Akciğerle Kurtarıldı

Zattürre Olan Hamile ve Bebeği Yapay Akciğerle Kurtarıldı

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezinde, Doğu Anadolu'da ilk kez gerçekleştirilen operasyonla, zatürre olan ve solunum yetmezliği çeken 31 haftalık hamile kadına yapay akciğer tedavisi uygulandı.

12.02.2013 15:24

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezinde, Doğu Anadolu'da ilk kez gerçekleştirilen operasyonla, zatürre olan ve solunum yetmezliği çeken 31 haftalık hamile kadına yapay akciğer tedavisi uygulandı. Operasyon sonunda anne ve prematüre doğan kız bebeği sağlığına kavuştu.

14 Ocak tarihinde 31 haftalık hamile Emiş Alışık, ağır gribal enfeksiyon ile Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisine başvurdu. Hemen müdahale altına alınan genç kadının solunum yetmezliği çektiği ve acilen müdahale edilmesi gerektiği teşhisi konuldu. Yoğun bakıma alınan Emiş Alışık'ın karnındaki bebeğinin akciğerinin gelişmesi için tıbbi müdahalede bulunuldu. Durumu daha da ağırlaşan Alışık'ın hemen doğuma alınması kararlaştırıldı ve sezaryenle alınan prematüre bebek yeni doğan yoğun bakımına konuldu.

YAPAY AKCİĞERE BAĞLANDI

Solunum yetmezliği çeken anne ise hemen ameliyata alındı ve Doğuda ilk olarak gerçekleştirilen bir operasyon ile yapay akciğere bağlandı. Uygulan bu yöntemle solumun sıkıntısı çeken hastaya dışarıdan takılan yapay akciğer sayesinde, atardamardan alınan kan yapay sistemden geçirilerek, oksijenli bir şekilde toplardamara geri gönderildi. Yapay akciğerin çalışması sırasında ise hastanın kendi kalp atışının ve basıncının kullanıldığı belirtildi.

TABURCU EDİLECEKLER

Başarılı operasyon ve ardından uygulanan tedavi sayesinde anne Emiş Alışık ve 'Neva' adını verdikleri kız bebeklerinin sağlıklarına kavuştuğu, bugün taburcu edilecekleri bildirildi.

8 AYRI ANABİLİM DALINDAN EKİP

Tanıtım toplantısında anne ve çocuğunun hayata tutunmasını sağlayan 8 ayrı ana bilim dalının doktorları başarıya uzanan süreci anlattı. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bili Dalı Öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Ender Gedik, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammet Reha Çelik, Kadın Doğum ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı üyesi Yrd. Doç. Ebru Çelik, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Ramazan Özdemir, bu başarıyı elde etmelerinde İnönü Üniversitesi yönetimine teşekkür ederek, rahmetli Turgut Özal'ın kendilerine emanet bıraktığı hastaneyi başarıya ulaştırmak için mücadele edeceklerini söylediler.

'DEVLET HASTANESİ MANTIĞIYLA OLMAZ'

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan ise yaptığı konuşmada, "Bu işler devlet hastanesi mantığı ile yapılacak işler değil. Binalar dikmekle bu işler olmaz, mantalite önemli. Bu mantaliteyi diri tutmanız önemli. Bu işleri çok küçük bir binada da yapabilirsiniz. Burada Rahmetli Özal'ın bize emaneti olan hastaneyi, arkadaşlarımızın ve hocalarımızın büyük emekleri ile yükseltiyoruz" dedi.

Eşi ve bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan baba Mustafa Alışık, oğlu 2,5 yaşındaki Yiğit Efe'yle kendilerine bu mutluluğu yaşatan doktorlara teşekkür etti. Daha sonra baba ve oğlu, toplantı salonuna dev ekranda yansıtılan Reva bebeği görme fırsatı buldu. - Malatya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zattürre Olan Hamile ve Bebeği Yapay Akciğerle Kurtarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement