AK Parti Aşiretlerde Kan Kaybetti, HDP Yükselişte - Son Dakika
Güncel

AK Parti Aşiretlerde Kan Kaybetti, HDP Yükselişte

Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki aşiretler taraf değiştirdi. Şu ana kadar Kejan, Rişvan, Boydan, Alika, Badıkan, Kaplan, Jirki, Maladina, Raman aşiretleri AK Parti'den HDP'ye geçti.

02.06.2015 17:53  Güncelleme: 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran Genel Seçimlerine sayılı günler kala Güneydoğu ve Doğu'daki aşiretler de taraflarını seçmeye başladılar. Özellikle son seçimlerde AK Parti'ye destek veren aşiretler bu seçimlerde HDP'ye destek vereceklerini açıkladılar.

GEÇİŞTE CUMHURBAŞKANI'NIN SÖYLEMLERİ ETKİLİ OLDU

Şu ana kadar Kejan, Rişvan, Boydan, Alikan, Badıkan, Kaplan, Jirki, Maladina, Raman aşiretleri kitlesel katılımlarla HDP'ye geçtiler. HDP'ye geçme sebeplerini açıklayan aşiretler, Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kobanê düştü düşecek", "Kürt sorunu yoktur" gibi çıkışlarının yanında Uludere Katliamı'nın faillerinin bulunmaması da bu kopuşu hızlandıran etkenler oldu.

DENGİR MİR MEHMET FAKTÖRÜ

Ayrıca Rojava'dan hergün gelen Kürt cenazeleri, MİT tırlarının silahlar taşıdığı iddiaları ve Kürtlerin bu "Bu silahlar Kürtlerle savaşan muhaliflere gidiyor" kanısı AK Parti'ye olan güveni iyice zayıflattı. Ayrıca HDP'nin mütedeyyin adaylar göstermesi, Dengir Mir Mehmet Fırat gibi toplum üzerinde ağırlığı olan şahısları kesin seçilecek yerlerden aday yapması, muhafazakarlık yanı ağır basan Kürtlerin HDP'ye geçmesinde diğer önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor.

KÖY KORUCULARI PKK'YLA SAVAŞMAK İSTEMİYOR

Yine PKK'yla savaşmak istemediğini belirten pek çok korucu aşireti, HDP'nin barajı geçmesiyle silahların susacağına inandıklarını belirterek bu seçimde oylarını HDP'ye vereceklerini açıkladı.

İşte HDP'ye geçen aşiretler:

KEJAN AŞİRETİ

Şanlıurfa'da, 7 bin oyu olan Kejan aşireti AK Parti'yi bırakıp HDP'ye katıldı. 2002 yılında AK Parti Siverek ilçe kurucularında olan Mehmet Kıran, AK Parti'nin Uludere'de öldürülen 34 insanın sorumlularının bulunmaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kobani düştü düşecek' demesinden dolayı HDP'ye geçtiklerini belirtti. Mehmet Kıran, "İstifa etmemin sebebi 34 kişinin Uludere'de uçaklarla katledilmesi ve mahkemelerde hesap verilmemesidir. İkincisi Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te konuştuğu zaman 'Kobani düştü düşecek' dedi. Bugün yolumuz artık HDP'dir. Bugün Kürtleri, Zazaları, Arapları HDP'de görmek istiyorum" dedi.

KAPLAN AŞİRETİ

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Cımıkan köyününde ikamet eden Kaplan aşireti, yaklaşık 2 bin kişiyle HDP'ye geçiş yaptı. Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Cımıkan köyünde ikamet eden Kaplan aşireti HDP'ye geçme kararı aldı. Bağlar ilçesinde bir araya gelen Kaplan aşireti, HDP'ye geçiş için toplandı. Aşiret mensupları HDP İl Eşbaşkanı Ömer Önen, HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Feleknaz Uca tarafından karşılandı.

JİRKİ AŞİRETİ

Daha önce AK Parti'ye destek vermelerine karşın bu seçimde HDP'yi destekleyeceklerini belirten Jirki Aşireti, AK Parti'nin Kobanê'de aldığı tavır nedeniyle böyle bir karar aldıklarını ifade etti. Kobanê'nin AK Parti eliyle düşürülmek istenildiğini ve Kürt kadınlarının destansı direnişine gözleriyle şahit olduklarını belirten aşiret mensupları, HDP'nin yanında yer alacaklarını açıkladı.

Aşiretin önde gelen liderlerinden Mahmut Adıyaman toplantıda yaptığı konuşmada, "Bizler artık devletin oyunlarına gelmeyeceğiz. Kobanê'de sağlanan Kürt ittifakına herkes sadık olmalı. Herkes oyunu HDP'den yana kullanmalı ve kimse Jirkililerin adını sistem ile artık anmamalı" dedi.

URFA'DAKİ BEŞ BÜYÜK AİLE

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde önceki seçimlerde AK Parti saflarında yer alan Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan aşiretlerinin binlerce seçmeni, düzenledikleri yürüyüşle HDP'ye geçti. Suruç'ta daha önceki seçimlerde AK Parti'yi destekleyen Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan aileleri HDP'ye katıldı. Aydın Mahallesi Karayolu Caddesi üzerinde bir araya gelen ailelerden binlerce kişi, HDP milletvekili adayı İbrahim Ayhan, DBP Urfa İl Eşbaşkanı İsmail Kaplan, DBP Suruç İlçe Eşbaşkanları Mehmet Koşti ile Rojda Binici, Suruç HDP İlçe Eşbaşkanı Suphi Koçyiğit ile Sara Şahin, Suruç Belediye Eşbaşkanı Zuhal Ekmez, Suruç ikna komisyonu üyeleri öncülüğünde yürüyüşe geçti.

MALADİNA

Şimdiye kadar AK Parti içerisinde aktif çalışma yürüten Alpahan (Maladina) aşiretinden 300 kişilik bir gup bundan böyle HDP çatısı altında çalışmalar yapacaklarını ve oyların HDP'ye vereceklerini açıkladı.

Toplantıda konuşan aşiretin önde gelenleri, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kobane düştü düşecek' diye meydanlarda bağırdı. Bunlardan etkilenerek biz de HDP saflarında yer almaya karar verdik. Umut ediyoruz ki halen AK Parti'nin yanında yer alan Kürtler de doğruyu görerek HDP'nin çatısı altında toplanır. Biz de artık vekaleten verdiğimiz oylarımızı geri alacağız" dedi.

ALİKA AŞİRETİ

Batman'ın Beşiri ilçesinin en büyük aşireti Alika, HDP'ye geçtiklerini duyurdu. Alika Aşireti önder ve iki dönem AK Parti Beşiri İlçe Başkanlığı yapmış Davut Apaydın da HDP'ye geçen isimlerin başında geldi.

RİŞVAN AŞİRETİ

Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden Rişvan aşiretinden Turanlı ailesinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçti. Meclis'e muhafazakar partilerden daima vekil vermiş, Kahta'da belediye başkanlığını yürütmüş Turanlı aşiretinin katılımında Rişvan aşiretinin önde gelen ismi Dengir Mir Mehmet Fırat'ın etkisinin de büyük olduğu belirtildi.

RAMAN AŞİRETİ

20 bin kişilik oy kapasitesine sahip olan Raman Aşireti, 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye destek vereceklerini açıkladı. Ramanlar bir önceki seçimlerde AK Parti'yi desteklemişti. Seçim bürosunun önünde Kürtçe konuşma yapan aşiret lideri Faris Özdemir, HDP'nin bir halkası olduklarını açıkladı. Özdemir'in ardından Ahmet Türk ve Hatip Dicle de partililere Kürtçe seslenerek seçimler için destek istedi. Yapılan konuşmaların ardından aşiret liderlerine HDP rozetleri takıldı.

ARAP AŞİRETİ AK PARTİ'DEN AYRILDI

Daha önce AK Parti'yi destekleyen Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinin en kalabalık aşireti Karajna, 7 Haziran'da HDP'ye oy vereceklerini açıkladı. AK Parti'nin kendilerine sahip çıkmadığını ve verdikleri vaatleri yerine getirmediğini belirten aşiret üyeleri bundan sonra AK Parti'ye oy vermeyeceklerini belirtti.

Yine Arap kökenli AK Parti Siirt milletvekili adayı Ali İlbaş'ın mensubu olduğu Kiroyi aşiretinden çok sayıda kişi de HDP'yi destekleyeceğini açıkladı.

BADIKAN AŞİRETİ

Yaklaşık 40 bin oyu olan ve önemli bir kısmı korucu olan Badikan aşireti, AK Parti'yi artık desteklemeyeceklerini açıkladı. HDP Milletvekili Altan Tan'la görüşen aşiretin önde gelenleri bundan böyle HDP'yi destekleyeceklerini ve Kürtlerle çatışmayacaklarını belirtti.

Bunların dışında Badıllı, Mersavi, Şeyhanlı ve Karageçitli aşiretleri de HDP ye oy destek vereceğini açıkladı.

Kaynak: Nokta Dergisi

AK Parti Aşiretlerde Kan Kaybetti, HDP Yükselişte
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel AK Parti Aşiretlerde Kan Kaybetti, HDP Yükselişte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (255)

  • NUSAYBİNLİ: geçin korkudan geçin bakalım yalanınız batsın eyer siz hdp ye oy veriyorsanız yok 40 bin yok 20 bin ne yapsanız yapın o barajı geçemeyeceksiniz bundan emin olun bu aşiret reisleri sizin karnınız tok ya diyer aşiret üyeleri sizingibimi düşünüyor acaba. yarın öbürgün rüzgar estiği zaman valla biz devletimiziyanındayız biz korkudan öyle açıklama yaptık dersiniz siz varya canınız okadar tatlıki kendinzden başka kimseyi düşünmezsiniz. bir siirtli gibi olamadınız adam aldı küreği hdp pkk millet vekili adayını yere serdi. asıl eli öpülecek kür o siirtli. 281 8 Yanıtla
  • 05AMASYA: baskı adamların yuzunden okunuyo 228 10 Yanıtla
  • amedli: Cok dogeu bi karar oylar hdp ye 20 174 Yanıtla
  • batman72: oylar hdp yeee 14 177 Yanıtla
  • MAZLUM: OYUM HDP YE . 39 140 Yanıtla
  • NORŞİNLİ ŞİYAR: Hepsini toplasan yüz bin oy yapar buda akp için birsey değil...siz gidin onbin kürdün katili kürt düşmani islam düşmanı pkk ya destek veren hdp ye oy verin...biji akp biji tayyip 123 20 Yanıtla
  • MARDİNLİ ARAP: Buralarda devlet yok diyip Hepsi Hdpye geçiyorlar.Herkes kendini koruma peşinde.Akpnin yanlış politikaları ile beraber her 100 kürtten 20 tanesi pkknın kendisinin temsilcisi olduğunu düşünüyor.Arap Aşiretleride Mhpye geçiyor.4-5 sene sonra doğu ve güneydoğuda sadece hdp ile mhp yarışır Köy Koruyucuları bile Mhpye oy veriyor. 98 8 Yanıtla
  • GOKHAN: TÜRKLERE HEM BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ AKP YAPIYOR VE DAHADA YAPACAK, KÜRTLERE EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ İSE HDP YAPACAK HALEN TEHLİKENİN FARKINDA OLMAYAN PKK KORKUSUNLA SAF DEĞİŞTİRENLER SİZLERE SESLENİYORUM OYUN BÜYÜK. 94 3 Yanıtla
  • deliçoban: Demekki kemal sunalın filmleri hala gercek hayatta devam ediyor..demokrasi çığlığı atanlar ..aşiret ayağına seçme seçilme hakkın yok..ağa bilir.. 93 3 Yanıtla
  • gerçek müslümanlar işide karşı durur: Hdp ye vereceğiniz her oy işide sıkılan bir kursundur 12 81 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement