Devlet Usulsüzlük İddiası İle Bazı İthal Araçlara El Koyuyor - Son Dakika
Ekonomi

Devlet Usulsüzlük İddiası İle Bazı İthal Araçlara El Koyuyor

Devlet Usulsüzlük İddiası İle Bazı İthal Araçlara El Koyuyor

Gümrüklerden giriş yapılan ithal araçların başka ülkede trafik tescilli olması nedeniyle lüks araçlar toplanmaya başladı.

23.08.2015 10:24  Güncelleme: 08:42

Gümrüklerden giriş yapılan ithal araçların başka ülkede trafik tescilli olması nedeniyle lüks araçlar toplanmaya başladı. Bodrum tatili sırasında ünlü sanatçı Faruk Tuncel'in de lüks aracına el koyuldu.

SANATÇININDA ARABASI GİTTİ

Bodrum'a eşi ve çocukları ile tatile gelen ses sanatçısı Faruk Tuncel, aracına el koyulması üzerine büyük şok yaşadı. Gümrük girişlerinde sorun olan araçların toplandığını öğrenen Tuncel, 9 ay önce aldığı lüks otomobilinin el konulma nedenini araştırmaya başladı. Tuncel, 2009 model otomobilinin 4'üncü sahibinin kendisi olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili araştırma yapan sanatçı, birçok vatandaşın bu şekilde mağdur olduğunu belirtti.

"0" KİLOMETRE GİBİ SATTILAR

2009 yılında Almanya'dan Türkiye'ye Gebze gümrüğünden giren birçok otomobilin Almanya'da trafik tescilli olduğu ve 2'inci el lüks otomobilleri sıfır km otomobil gibi göstererek Türkiye'ye giriş yapıldığı öğrenildi. Yaklaşık bine yakın lüks otomobilin giriş yaptığı Türkiye'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında trafik kontrolüne takılan araçlar trafik polisleri tarafından yediemin otoparklarına çekildi.

İŞİN İÇİNDE MEMURLARDA VAR

Otomobillere ilk onayı veren üniversite ve gümrük memurları olduğu daha sonra 2'inci el otomobillerin 0 otomobil gibi satışa sunulduğunu ortaya çıkaran Tuncel, savcılığa suç duyurusunda bulunarak yasal haklarını kullanacağını açıkladı.

ARACIN ARANMASI ÇIKTI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığını dava eden Tuncel, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu ülkede bunları yaşayabiliyoruz. 30 yıllık sanatçı ve iş adamıyım. Araba alım satımı yapan bir insanım. Geçmişte bir sürü araba ithal ettim ama hayatta böyle bir şey yaşamadım. Ailemle tatil yapıyorum 10 gündür. Geçen gece restorandan çıkarken normal bir trafik çevirmesine giriyoruz. Aile ve çocuklarım yanımda. Evrakları istiyorlar, alkol yok bir müddet beni beklettikten sonra arabanın aranması var diyerek aracımı çekiyorlar. Gebze gümrüğünde arabanın aranması olduğunu söylediler. Arabamı hurda araçların içerisine koydular. Ben hayatımda böyle bir şey yaşamadım, 3 gündür sabaha kadar uyuyamıyoruz. Bu olay vatandaşın sorunu değildir. Anladığım kadarıyla gümrükte bir sıkıntı yaşanmış. Ama bu benim, vatandaşın sorunu değil."

TÜM EVRAKLARI TAMAM AMA...

Devlet ile ithalatçı firmanın sorunu olduğunu anlatan Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet bunları alıp bakacak. Devlet bunlara onay verirken üniversiteden geçiş forumları var dolduruyorlar bu araçların geçişinde sıkıntı yoktur diyerek onay veriyorlar. Gümrük memurları üniversitenin yazısı ile birlikte inceliyor ve bu arabanın ithalatına serbestlik veriyor. Bu ithalatçı firma ile gümrük arasındaki sorundur. Bu araçlar ithal edildiğine göre sorun ve sakıncası olmadığına göre bakanlık buna onay verdiğine göre vatandaş rahatlıkla bu arabalara binebilir. Ben bu aracın 4'cü sahibiyim 3'üncü kişiden almışım. Ben arabanın ne olduğunu bilmem ben notere gider evraklara bakar evraklar sahte midir değil midir onu kontrol ederim. Sonra aracın parasını verir binerim. Yasada böyle diyor kanunda. Ama gördüğünüz gibi 6 yıllık araba ben yoldan geçerken trafik durduruyor ve araca el koyuyor. Gümrükten nasıl geçtiği benim sorunum değil. Devlet benim aracımı almayacak kendi memurunu sorgulayacak. Gümrük memuruna soracak bu araç nasıl geçti diye. Birde ithalatçı firmayı sorgulayacak. Vatandaşı mağdur etmeyecek yani. Nasıl ithal edilmiş nasıl onay verilmişse onun sorgulanması lazım. Vatandaş boş yere mağdur oluyor."

OPERASYON BAŞLATILMIŞ

2007-2012 arasında Avrupa'dan distribütörle getirilmesi gereken sıfır araçların, sıra beklememek için ikinci el gibi tescil ettirilerek ithal edildiği tespit edildi. 792 lüks otomobile el koyma kararı alındı, 70'i gümrüğe getirildi.

Gümrükler Genel Müdürlüğü müfettişlerinin yürüttüğü soruşturmada, 2007 ile 2012 yıllarında büyük çoğunluğu Almanya'dan ithal edilen Ferrari, Porsche, Lamborghini ve Audi marka lüks otomobillerin yurtdışında başka kişilerin adına tescil edildiği belirlendi. Gazete Habertürk'ün haberine göre Gebze Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, yurtdışında başkalarının adına tescilleri yapıldığı için ikinci el konumuna düşen 792 adet lüks otomobili tek tek tespit etti.

Türkiye'ye ikinci el olarak ithal edildiği belirlenen otomobillerin trafikten çekilmesi için tüm güvenlik birimlerine bu otomobillerin plakaları bildirildi.
El koyma kararı bulunan 70 adet lüks otomobil, trafik uygulamaları sırasında yakalanarak bağlandı. El konulan otomobiller Gebze Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne getirildi. Aynı yöntemle ithal edildiği için el konulması planlanan araç sayısının 11 bini bulacağı belirtiliyor.

YASAL SÜREÇ İHALE İLE SATIŞI ÖNGÖRÜYOR

Yasal prosedür bu otomobillerin el konularak ihale yöntemiyle satışını öngörüyor. Daha sonra bu otomobilleri ikinci el olarak ithal eden firma ya da kişilere de otomobilin fiyatının iki katına kadar para cezası kesilecek. El konulan otomobillerin, Almanya'da başka birinin üzerine tescil yapılarak yurda sokulduğu için ikinci el konumuna düştüğü, ancak otomobillerin sıfır oldukları ve vergi kaçakçılığı yapılmadığı öğrenildi. Aynı yöntemle Türkiye'ye getirilen 11 bin otomobil daha olduğu, bunlara da el konulacağı öğrenildi. Bu otomobillerin de 3 veya 4 el değiştirmesi sonucunda en az 40 bin vatandaşın bu nedenle mağdur olacağı belirtildi.

BULUNDUĞU ÜLKE VATANDAŞI ADINA İLK TESCİL YAPILIYOR

Almanya ve diğer ithalatçı ülkeler, Türkiye'ye sıfır otomobilleri sadece distribütör üzerinden satıyor. Büyük galeri sahipleri de, sıra beklememek amacıyla distribütör harici otomobil almak için, Almanya ve ithalatçı ülkelerdeki otomobil fabrikalarından otomobili o ülkenin bir vatandaşı üzerine alarak Türkiye'ye gönderiyor. Otomobil, başka bir ülkede tescil işlemi gördüğü için ikinci el konumuna düşüyor. Oysa bu tescil işlemleri formalite olarak yapılıyor.

2 YIL ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

2 yıl önce benzer nedenle 300'e yakın araca el konulmuştu. Araçlar arasında Sibel Can ve Seren Serengil'e ait araçlar da vardı.

EL KONULAN MARKA-MODELLER

El konulan modeller arasında şunlar bulunuyor:
-2010 model Audi Q7
-2010 model S350 Mercedes
-2010 model Ferrari California
-2010 model Porsche Panamera
-2009-2010-2011 model Porsche Cayenne

"RESMİ EVRAKLARA GÜVENEREK ALDIM, NİYE RUHSAT VERİLİYOR?"

Ünlü sanatçı ve turizmci Faruk Tuncel de aracına el konulup mağdur olanlardan biri. Tuncel, Bodrum'da ailesiyle birlikte tatil yaparken ücra bir yerdeki trafik kontrolünde Mercedes marka otomobiline el konulduğunu belirterek "Anahtar ve ruhsat bana verilerek otomobil çekildi. Ailemle birlikte dağın başında mahsur kaldık. Ben bu otomobilin 4'üncü sahibiyim. Ruhsatına, borcuna harcına bakıp aldım. Devlet bu otomobile resmi ruhsat vermiş. Ben de devletin resmi evraklarına güvenerek bu otomobili aldım. İthalatçının nasıl, ne şekilde ithal ettiğini ben nereden bileyim. İthalatında sorun varsa, devlet bu otomobillere niye ruhsat veriyor? Niye TSE bu otomobillere sıfır diye rapor veriyor? Biz vatandaşlar olarak bunları nereden bileceğiz. Ben devletin resmi olarak ruhsat verdiği otomobili almayacağım da ne alacağım" diye konuştu.

Faruk Tuncel de otomobiline el konulan isimler arasında.

'VATANDAŞI NİYE İLGİLENDİRSİN?'

Otomobil İthalatçıları Der. Yön. HALİL ÇEBİ:
"Son 10 yılda gümrüklerden tüm vergileri yatırılarak ithal edilen otomobiller, ithal işleminin gerçekleşebilmesi için yurtdışında evrak üzerinde tescil yapıldığından dolayı gümrük idarelerince kamuya geçirilip hiçbir günahı ve bilgisi olmayan araç sahiplerinden toplatılmaktadır. İthalattaki kusur vatandaşı niye ilgilendirsin. Burada kusurlu resmi kurumlar ve ithalatçı firmalardır. Ancak ceza vatandaşa kesilmektedir. Yapılan bu işlem Anayasa'ya aykırıdır."

'ARAÇ SAHİBİNİN KAYBI OLMAZ' CESIM PARLAK/ AVUKAT

"Araç sahipleri araçlarını temel ilke olan resmi belge ve kayıtlara itibar ederek aldıkları için 'iyi niyet kuralı' gereği hiçbir şekilde mağdur olmayacaklardır. İlk olarak aracı aldıkları galericilere dönüp araç bedelini, ödedikleri parayı yasal faiziyle birlikte alabilirler. Eğer bu galericiler ortada yoksa ya da ekonomik durumları bu ödemeyi yapmaya uygun değilse bu sefer devlete dönebilirler. Burada hizmet kusuru söz konusu. Araç sahiplerinin hiçbir koşul altında kayıpları olmaz."

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Devlet Usulsüzlük İddiası İle Bazı İthal Araçlara El Koyuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement